15. maijā liekot ziedus Turkmenistānā, prezidents Bērziņš neesot svinējis Ulmaņa apvērsumu
Oficiālās vizītes laikā 15.maijā Turkmenistānā Valsts prezidents nolika ziedus pie Latvijas Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa piemiņas plāksnes. Datumu sakritība ar Ulmaņa apvērsuma gadadienu esot nejaušība.
Politika
2013. gada 17. maijs, 03:02

15. maijā liekot ziedus Turkmenistānā, prezidents Bērziņš neesot svinējis Ulmaņa apvērsumu

Jauns.lv

Trešdien, 15.maijā ar ziedu nolikšanu kapsētā Turkmenistānā, Valsts prezidents Andris Bērziņš pieminēja ne tikai kādreizējo Latvijas Valsts prezidentu Kārli Ulmani, bet arī vairākus citus brīvvalsts politieslodzītos, nevis atzīmēja 1934.gada valsts apvērsuma dienu, skaidroja Valsts prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa norāda, ka tā bija nejauša datumu sakritība. Valsts prezidenta oficiālās vizītes Turkmenistānā gatavošana sākās jau pērn septembrī uzreiz pēc ielūguma saņemšanas no Turkmenistānas prezidenta puses.

Saskaņā ar vizīšu gatavošanas protokolāro kārtību, to datumus piedāvā uzņemošā puse, un oficiālās vizītes statuss tās pirmajā dienā paredz tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām, bet otrā diena ierasti tiek veltīta valstu ekonomiskās sadarbības veicināšanas konkrētiem jautājumiem, skaidroja Krapāne

"Šajā gadījumā, sekojot Turkmenistānas prezidenta vizītes Latvijā galvenajiem tematiem, kas skāra interesi par sadarbību ar Latviju tieši ostu infrastruktūras attīstības jautājumos, Valsts prezidents Bērziņš labprāt piekrita apmeklēt Turkmenbašī pilsētas ostu, kura šobrīd faktiski tiek celta no jauna," aģentūrai BNS rakstiski atbildēja Valsts prezidenta preses sekretāre un piebilda, ka pēc vēsturnieku rīcībā esošajām ziņām, Turkmenbašī pilsētas kristiešu kapos 1942.gadā ir apbedīts bijušais Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka oficiālās vizītes laikā 15.maijā Turkmenistānā Valsts prezidents nolika ziedus pie Latvijas Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa piemiņas plāksnes.

"Būtu vairāk kā neizprotami, ja Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, atrodoties šajā pilsētā ar delegāciju, ignorētu šo faktu un neapmeklētu kapsētu, kurā apglabāts ne tikai viens no Latvijas Valsts prezidentiem, bet arī vairāki citi Latvijas brīvvalsts politieslodzītie," norādīja Krapāne. Datumam ar apmeklējumu nav nekādas tiešas saistības, uzsvēra Krapāne.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka, atzīmējot 1934.gada 15.maija apvērsumu, trešdien notika NA rīkots Vienības brauciens ar Latvijas karogiem, kurš izpelnījies arī asu kritiku sociālajos tīklos.

Pēc NA sniegtās informācijas, tur notika ziedu nolikšana un NA Rīgas mēra amata kandidātes Baibas Brokas svētku uzruna par latviešu tautas nacionālo vienotību – Ulmaņa vēstījumu, kas esot īpaši aktuāls patlaban.

BNS / Foto: Ieva Čīka/ LETA