Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. maijā
Kultūra
2013. gada 24. maijs, 07:32

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. maijā

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē brīvdabas festivāli un svētki, kurus neapmeklēt būtu grēks, notiks visā Latvijā – no Rietumkurzemes līdz Austrumlatgalei. Grobiņā notiks lielie Vikingu svētki, bet Slutišķu sādžā – Augšdaugavas festivāls. Svētki arī valsts vidienē – gan Jelgavā, gan Dobelē.

Koncerti, izstādes, pagalma svētki un citas aktivitātes neļaus garlaikoties arī rīdziniekiem. Būs ne tikai Pārdaugavas svētki, bet arī Pagalma kultūras svētki Mākslas akadēmijas sētā, gan arī Bērnu pasaules izdarības Ķīpsalā, gan arī jaunas mākslas izstādes.

1. Grobiņas pilsētas svētki: roksāga un Salmu skulptūru festivāls

Šajā nedēļas nogalē Grobiņa svin pilsētas svētkus, kuri ir visnotaļ vērienīgi un iespaidīgi aizraujoši ar savu seno vikingu gaisotni. Galvenie svētku pasākumi ir roksāga un pirmais Grobiņas Salmu skulptūru festivāls, kā arī, protams, Grobiņas svētku ietvaros notiekošais vikingu festivāls „Seeburg”.

Sestdien, 25.maijā, svētki norisināsies ar vikingu vēsturiskajiem notikumiem saistītās noskaņās. Pulksten 10.30 notiks vikingu festivāla „Seeburg 2013” atklāšana - Skābaržkalnā darbību uzsāks 8. - 12. gadsimta laika apmetnes un senais tirgus. Visas dienas garumā būs iespēja vērot vikingu laika iedzīvotāju sadzīvi, amatniekus, kā arī darbosies senais tirgus. No pulksten 12.30 uz pussalas notiks brālību cīņas – trijnieks (katrā cīnītāju grupā būs pa trim vīriem bruņās un ar ieročiem). No pulksten 14.30 uz pussalas notiks vīru cīņas – individuālās sacensības par balvu „Grobiņas Kursis”. Pulksten 17.00 interesenti aicināti pulcēties uz Lauka kaujas teatralizētu uzvedumu.

Savukārt pulksten 21.30 uz pussalas svētku dalībnieki aicināti pulcēties uz centrālo festivāla „ Seeburg 2013” notikumu - pirmatskaņojumu Armanda Alkšņa un Andras Alksnes radītai roksāgai „Senā Kursa” ar Latvijā populāru mūziķu piedalīšanos. Tajā piedalīsies dziedātāji Andris Ērglis, Ivo Fomins, Aivars Brīze, Paula Dukure, Jānis Buķelis, Ieva Dreimane un Andris Baltacis, teicējs būs Valdis Skujiņš, uzveduma piedalīsies arī kaujinieki un deju kolektīvs „Spararats”. Pēc izrādes Pilskalna estrādē varēs ballēties Normunda Jakušonoka un Tipa brigādes muzikālajās noskaņās.

Tāpat sestdien Grobiņā būs arī ielu muzikantu priekšnesumi Pils ielā un dažādas aktivitātes bērniem, bet pulksten 12.00 pie Pilskalna visus interesentus pulcinās Grobiņas pirmais Salmu Figūru festivāls.

Svētdien, 26.maijā, pilsētas svētki noslēgsies ar tradicionālā pasākuma labākās zupas „Diena pēc....” noteikšanu un degustēšanu pulksten 12.00 pilsētas stadionā. Vienlaikus stadionā notiks biedrības „Ako” rīkotā suņu izstāde un paraugdemonstrējumi. Pulksten 16.00 visi aicināti uz Grobiņas luterāņu baznīcu, kur notiks koncertuzvedums „Ar skatu uz debesīm”. Tajā varēs baudīt dziesminieka Jāņa Holšteina – Upmaņa jeb Goran Gora komponētās un citu komponistu dziesmas, kā arī ieklausīties latviešu dzejnieka Imanta Ziedoņa dzejā par Dievu un mīlestību. Sīkāk internetā: www.grobina.lv.

2. Lielais plosts un tautas māksla Slutišķu sādžā

Svētdien, 26. maijā, dabas parkā „Daugavas loki” (Daugavpils novada Naujenes pagasta Slutišķu sādžā) norisināsies ikgadējais tautas mākslas festivāls „Augšdaugava 2013”. Tas ir starptautiska mēroga pasākums, uz kuru ierodas ciemiņi ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Apmeklētāji tiks sagaidīti ar plašu programmu: būs iespēja šaut ar loku, pamērīt bruņu kreklu, paskatīties uz seno amatu demonstrējumiem un spēkavīru sacensībām, bērniem būs dažādas jautras atrakcijas un aktivitātes, tajā skaitā - pasaku multfilmu demonstrēšana Slutišķu vecticībnieku sādžā. Visiem interesentiem būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, sporta un ūdenstūrisma aktivitātēs. Sādžas „Latgales sētā” norisināsies deju kolektīvu koncerti, uzstāsies folkloras kopas, darbosies plašs amatnieku un ražotāju tirdziņš.

Festivāls sāksies pulksten 10.00 ar dievkalpojumu Spruktu baznīcā. Pulksten 12.00 sāksies šaušana ar loku, bruņu kreklu mērīšana un seno amata prasmju demonstrējumi, kā arī tiks sagaidīts Pasaku plosts, pēc kura sagaidīšanas svinīgi tiks atklāts festivāls. Notiks dažādas izstādes, koncerti, sporta pasākumi… Visu pat nevar uzskaitīt, tādēļ sīkāku programmu meklējiet dabas parka mājaslapā internetā. Vien jāpiebilst, ka festivāls „Augšdaugava 2013” noslēgsies pulksten 17.00 ar lielkoncertu „Pa trejdeviņiem prieka lokiem”.

* Nebūs par skādi, ja Naujenes pagastā uz festivālu „Augšdaugava” ieradīsieties dienu ātrāk, jo sestdien, 25. maijā, tur norisināsies Vislatvijas ūdenstūristu saiets „Lielais plosts”. Uz saietu ūdenstūristi sāks pulcēties no pulksten 10.00, pulksten 16.30 notiks Lielā Plosta starts, bet desmitos vakarā sāksies zaļumballe kopā ar „Borowa MC”, „Patrioti LG”, „Sļedujšij kadr” (Krievija), DJ Gatis un ugunsšovu. Sīkāk internetā: www.augsdaugava.lv .

3. Svētku satikšanās Jelgavā

Šajā nedēļas nogalē plaši svētki notiek ar Jelgavā – pilsētas svētki „Satiksimies Jelgavā”.

Sestdien, 25. maijā: no pulksten 9.00 - Amatnieku tirdziņš, radošās darbnīcas, amatu prasmju demonstrējumi; pulksten 11.00 sāksies Latvijas veikborda sacensības „Jelgava Wake Open 2013”; pulksten 12.00 un 13.00 - jāšanas sporta paraugdemonstrējumi; pulksten 16.00 - retro motociklu apskate Hercoga Jēkaba laukumā; pulksten 17.00 - Jelgavas bērnu un jauniešu dziesmu un deju koncerts „Satiksimies Jelgavā!” Uzvaras parkā; pulksten 20.00 - Sievu nešanas sacensības Uzvaras parkā; pulksten 20.30 - ekstrēmā šova programma „Greentrials Bike Tour” un grupa „Rock5 Acoustic” (Raiņa parkā; no pulksten 21.00 Uzvaras parkā - rokenrola vakars, kurā piedalīsies grupa „Keksi”, Pits Andersons, Jelgavas Bigbends, Ivars Pētersons, Marko Ojala un Daumants Kalniņš.

Svētdien, 26. maijā: pulksten 13.00 un 15.00 - vokāli instrumentālā ansambļa „Rūta” koncerts Svētās Trīsvienības baznīcas torņa skatu laukumā; pulksten 14.00 Svētās Annas baznīcā – labdarības koncerts, kurā piedalīsies grupa „TirkizBand”, Jelgavas popkoris, popgrupa „Noslēpums” un citi; pulksten 22.00 - multimediāls koncertuzvedums par mūziku un mīlestību ar Latvijā unikālu muzikālo strūklaku šovu „Satikšanās pilsētā” Pils parkā.

Sīkāku svētku programmu meklējiet internetā: www.jelgava.lv.

Satiksimies Jelgavā!

4. Dobeles Novada svētki

Dodoties uz vai no Jelgavas pilsētas svētkiem, neaizmirstiet iebraukt Dobelē, jo arī sestdien, 25. maijā, notiek Novada svētki. Programma visnotaļ plaša – no agra rīta līdz vēlam vakaram.

Tirgus laukumā, pie Amatu mājas un Kultūras nama no pulksten 10.00 darbosies Zemnieku un amatnieku tirgus, kā arī būs atrakcijas un izklaides visai ģimenei, līnijdeju un citu deju grupu uzstāšanās, turnīrs florbolā. Pulksten 11.00 sāks darboties „Randiņu degustācijas virtuve" (randiņu reģistrācija, astrologa/numerologa padomi, labākās randiņa vietas noteikšana Dobelē, „Sirdsvēstuļu pasts”). Tieši pusdienlaikā sāksies lielais svētku gājiens „Mīlestības un ceriņziedu virpulis. Pulksten 13.00 svētku koncertu „Atkal, atkal ir debesis pušu!” sniegs grupa „Eolika”, Antra Stafecka, Ieva Akuratere, Raimonda Vazdika, Aldis Siliņš un deju ansambļa „Līgo" bērnu studija. Pulksten 14.00 - folkloras kopu koncerts un precību rituāli tiks izspēlēti Dobeles luteriskās baznīcas dārzā.

Pulksten 17.00 - Dobeles Violetā ceriņu kora koncerts. Pulksten 20.00 tiks dots starts Nakts skrējienam. Pulksten 21.15 - svētku lielkoncerts „ Randevu ar ceriņziediem”, pēc tam uguņošana un lielā balle. Kurā spēlēs grupa „No pusvārda” un DJ JAKS. Tie ir tikai daži Dobeles Novada svētku pasākumi, sīkāku programmu meklējiet internetā: www.dobele.lv .

5. Mākslas augstskolu Pagalma svētki

Trīs mākslas augstskolas - Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmija un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija – sestdien, 25. maijā, no pulksten 12.00 līdz 18.00 Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā (Kalpaka bulvārī 13), aicina uz jaunu, tikko dzimušu pasākumu - „Pagalma svētkiem”. To ietvaros būs radošās darbnīcas, ekskursijas, plenērs...

Pagalma svētkos kopā sanāks gan studenti, gan mācībspēki, gan šo augstskolu absolventi kopā ar saviem draugiem, lai svinētu radošumu un rastu prieku līdzdarbojoties un daloties prasmēs un domās.

Visas dienas garumā lieli un mazi kopā ar māksliniekiem varēs darboties un paust savas idejas dažādās brīvdabas darbnīcās, plenērā apkārtējā parka teritorijā un muzikālajās performancēs. Būs arī ekskursijas, kas vedīs visam cauri un sniegs informāciju par notiekošo. Esošie studenti, absolventi un viņu radošie draugi demonstrēs gan akadēmiju sienās iegūtās zināšanas, gan pašu jaunatklājumus. No Latvijas Mākslas akadēmijas ar savām dažādajām iemaņām dalīsies visu četrpadsmit mākslas nozaru pārstāvji, savukārt Kultūras un Mūzikas akadēmijas studenti iekustinās, izdejos un ieskandinās visu kopīgās idejas. Pasākums piedāvās gan radoši darbīgu atpūtu, gan būs kā atvērto durvju diena tiem, kas vēl nav izvēlējušies, kur studēt. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

6. Bērnu pasaule Ķīpsalā

Dodoties uz jūrmalu vai kādu brīvdabas pasākumu, vecāki ar bērniem var iegriezties Ķīpsalas izstāžu hallē, jo tur šajā nedēļas nogalē notiek visnotaļ aizraujošs notikums bērniem un vecākiem – „Bērnu pasaule un Kas te? Es te! Ķīpsalā 2013”.

„Esam sagatavojuši vairākus pārsteidzošus jaunumus – īstu TV studiju, kurā bērni pamēģinās iejusties televīzijas vadītāja lomā, leģendārā Tofika atgriešanos, azartisko slēpņošanas loteriju, Mazo balerīnu studiju, kurā meitenēm būs iespēja sajusties kā īstām baleta prīmām, un pat daktera kabinetu, kur mazie profesori taisīs rentgenus un liks pārsējus.... ikviens varēs aktīvi, lietderīgi un droši pavadīt laiku,” stāsta pasākuma Ķīpsalā” vadītāja Aiva Borska.

Atraktīvi burvju triki, izzinoši eksperimenti, attīstošas spēles, mākslas un rokdarbu nodarbības, meistarklases, aizraujošas sacensības un stafetes, asprātīgi konkursi, viktorīnas... – tās ir tikai dažas no aktivitātēm, kuras varēs pamēģināt „Kas te? Es te!” hallē.

Savukārt „Bērnu pasaules” hallē 150 uzņēmumi piedāvās plašu preču un pakalpojumu klāstu. Būs apģērbi un apavi, higiēnas preces, bērnu pārtika, preces mazuļu veselībai, muzikālas, attīstošas, radiovadāmas un izklaidējošas rotaļlietas, sporta preces, rati un autokrēsliņi, mēbeles bērnistabām un vēl daudz kas cits. Pirmo reizi izstādē atsevišķā zonā vairāk nekā 20 vietējie ražotāji prezentēs Latvijā radītas lietas bērniem.

Tuvojoties vasarai, aktuāla kļūst bērnu brīvā laika pavadīšana un viņu drošība. Tādēļ sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu darbosies Drošības kvartāls, kurā bērni rotaļu veidā atkārtos un iemācīsies nozīmīgas lietas, kā pasargāt sevi un arī citus.

Savukārt uz lielās skatuves uzstāsies vairāk nekā 500 jaunie mākslinieki – Agra Daņiļeviča deju studija „Dzirnas”, vokālā grupa „Tik un tā”, vokālā studija „Rasa”, „Miljons”, deju ansamblis „Teiksmiņa”, popgrupa „Rakari” un citi dziedošie un dejojošie bērni no Rīgas, Bauskas, Liepājas un Ventspils.

„Bērnu pasaule un Kas te? Es te! Ķīpsalā 2013” darba laiks: 25. maijā – no pulksten 1.00 līdz 19.00, 26. maijā – no pulksten 10.00 līdz 18.00. Biļešu cenas: Ls 3, ģimenes biļete – Ls 10. Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

7. Rīgas izstāžu ceļvedis:

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13) mazo izstāžu ciklā „Mana telpa” līdz 31. maijam ir skatāma glezniecības studentes Envijas Mednes personālizstāde „Ziema Dienvidos”, kurā būs skatāmas gleznas, kas veidotas no skicēm un iespaidiem par ceļojumu pagājušajā ziemā.

Pati jaunā māksliniece par savu daiļradi raksturo šādiem vārdiem: „Mana matemātikas skolotāja pamatskolā vienmēr teica, ka atmiņa ir kā muskulis, kas jātrenē. Gleznošana man ir process, kurā atminos un cenšos reproducēt kādu mirkli, lietu, vietu, cilvēkus, kas pievērsuši manu uzmanību.” Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Rīgas Rātsnamā 5. stāva vestibilā līdz 7. jūnijam ir skatāma jaunās mākslinieces Neonillas Medvedevas gleznu izstāde „Pavasarim būt!” Izstāde sniedz iespēju rīdziniekiem un pilsētas viesiem iepazīties ar mākslinieces radošo darbību un dāvina iespēju nepiespiesti baudīt pavasari.

Neonilla Medvedeva ar saviem darbiem jau daudzas reizes ir pārstāvējusi Latviju nozīmīgās Eiropas izstādēs - Zviedrijā, Vācijā, Lietuvā, Itālijā un Francijā. Nu viņa atkal savus darbus izrāda Rīgā.

* Centrāltirgus Sakņu paviljonā atklāta fotoizstāde „Stāsti. Pieturzīmes.” Līdz ar iepirkšanos tagad mēs varam baudīt arī fotomākslu, ko radījuši četri jaunākās paaudzes Latvijas fotogrāfi - Māris Morkāns, Jānis Saliņš, Ansis Starks un Andrejs Strokins. Viņi savos darbos atspoguļojuši sev interesējošās tēmas Centrāltirgū sev iemīļotākajā žanrā un tehnikā.

„Tirgū ik dienu var redzēt uzmanības vērtus mirkļus, cilvēkus, notikumus, aspektus. Daļa no tiem ir iemūžināti izstādē redzamajās fotogrāfijās,” stāsta Rīgas Centrāltirgus vadītājs Anatolijs Abramovs. Izstāde būs aplūkojama līdz 21.jūnijam. Sīkāk internetā: www.centraltirgus.lv.

* Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas ielā 42) līdz 29. jūnijam ir skatāma Latvijas padomju laika leģendārajam gleznotājam Jānim Pauļukam veltītā izstāde „Brāzmainais virtuozs”. Daudzpusīgā mākslinieka Jāņa Pauļuka (1906-1984) personība un māksla allaž ir bijusi apvīta ar leģendām un skandāliem, taču neskatoties uz laika kolīzijām, viņš prata nosargāt un attīstīt savu neatkārtojamo māksliniecisko rokrakstu, ko vislabāk raksturo dinamisks, virtuozs triepiens un neierobežota, spilgtu krāsu palete. No Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas veidotajā izstādē būs apskatāmi darbi no mākslinieka dažādiem daiļrades periodiem. Izstāde ļauj ieskatīties ne tikai viņa daiļradē, bet arī personībā, ko palīdzēs atklāt ekspozīcijā redzamās dokumentālās filmas no 1981. un 1987. gada Latvijas televīzijas ierakstiem. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

* Svētā Pētera baznīcā atklāta prestižā ceļojošā Pasaules preses fotogrāfijas izstāde. Ceļojošajā izstāde ir unikāla, jo aptuveni 200 ikgadējā preses fotokonkursā godalgotās fotogrāfijas apceļo 100 pasaules lielpilsētas, šoreiz viesojoties arī Rīgā. Izstāde būs apskatāma līdz 2.jūnijam. Sīkāk internetā:


Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA, Aigars Hibneris, Ieva Lūka/LETA, Lita Krone/LETA, Anete Janševica, publicitātes foto