Līgo svētku ceļvedis. Kur 23. jūnija vakarā sagaidīt Jāņus?
Kā katru gadu, arī šogad Jāņus varam svinēt ne tikai radu un draugu pulkā pie privāta ugunskura, bet arī piedalīties daudzās Vislatvijas Līgo svinībās – Rīgā, Jēkabpilī, Saldū, Rēzeknē un citviet. Būs arī pliko skrējieni, airēšanas regate, gan sausā, gan čigānu pirts un daudz kas cits…
Kultūra
2013. gada 21. jūnijs, 05:40

Līgo svētku ceļvedis. Kur 23. jūnija vakarā sagaidīt Jāņus?

Jauns.lv

Lielā līgošana notiks, Jāņu ugunskuri un pūdeļu ugunis tiks aizdegti visā Latvijā – gan nelielo pagastu estrādēs, gan lielo pilsētu centrālajos laukumos. Kasjauns.lv aicina izvēlēties kādu no lielākajām Vislatvijas Jāņu svinēšanas vai interesantākajām līgošanas vietām, ja vēl neesat izlēmuši, kur 23. jūnijā doties.

RĪGA

Jāņi Daugavmalā

11. Novembra krastmalā no pieciem pēcpusdienā līdz Jāņu dienas rītam notiks nu jau par tradīciju kļuvusī līgošana Rīgā. Programmā: no pulksten 17.00 līdz 20.00 – Pušķošanās sēta un Rotaļu sēta (vainagu vīšana un rotaļās iešana kopā ar folkloras kopu „Ceiruleits”, latviešu tautasdziesmu sacerēšana, pastalu stafete, vainagu mešanas sacensības, šķēršļu trase ar ķekatām, adatas meklēšana siena kaudzē un citas atrakcijas); no pulksten 18.00 līdz deviņiem vakarā uz Vakara sētas Mazās skatuves uzstāsies muzikālā apvienība „Raxtu raxti”, grupa „Folkvakars” un dūdu un bungu grupa „Auļi”; uz Nakts sētas Lielās skatuves no pulksten 17.00 darbosies DJ Kaspars Zaviļeiskis, pulksten 20.00 uzstāsies Kārlis Auzāns un Nepieradinātā folka orķestris, kā arī Rīgas kori, deviņos vakarā uzvedumā „Viļņu Jāņa jaunie Līgo nakts piedzīvojumi” lustīgākās dziesmas no teātru izrādēm dziedās Latvijas Nacionālā, Rīgas Krievu un Daugavpils teātra aktieri, pulksten 23.00 tiks iedegts Jāņuguns un sāksies Raimonda Paula dziesmu koncerts, kurā Maestro ziņģes dziedās Laima Vaikule, Marija Naumova, Andris Ērglis, Madara Botmane, Juris Jope un Antra Stafecka, pie klavierēm būs pats Maestro, pusnaktī uzstāsies grupa „Labvēlīgas tips”, divos naktī uz skatuves kāps Normunds Jakušonoks un Rīgas Zelta koris, bet pusčetros – grupa „Apvedceļš”; no pusnakts līdz četriem rītā darbosies arī Rīta sētas skatuve, uz kuras uzstāsies grupa „Bermudu divstūris”, Miks Dukurs, Sabīne Berezina un Rassell, kā arī DJ Gustavito.

Līgosim krastmalā

Jāņuguns galvaspilsētas augstākajā kalnā

Arī Pārdaugavā – Dzegužkalnā kā ik gadu svin Jāņus. Rīgas augstākajā kalnā svētku ieskandināšana un vainagu pīšana sāksies astoņus vakarā. Pulksten 20.30 uzstāsies Liepājas aktrišu folkloras kopa „Atštaukas”, pulksten 22.00 iedegs Jāņuguni, pulksten 22.30 uzstāsies postfolkloras grupa „Iļģi” un Rīgas Danču klubs, pusvienos naktī - dūdu un bungu grupa „Auļi”, bet divos naktī - kapela „Hāgenskalna muzikanti”.

* Ieeja visos pasākumos bez maksas. Jāuzsver, ka 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas!

KURZEME

Līgošana pie Pedvāles slavenajiem akmeņiem

Abavas pagastā, Pedvāles brīvdabas muzejā tēlnieks Ojārs Feldbergs ar savu komandu visus 23. jūnijā no pulksten 19.00 gaidīs uz saulgriežu svinībām un spēka rituāliem pasākumā „Akmens. Tautasdziesma - Līgo Pedvālē”. Deviņos vakarā sāksies Attīrīšanās rituāls pie vārtiem Nr.1 un viesi uz līgošanu tiks sasaukti ar raga pūtienu. Tad sekos virkne svētku rituālu: sausā pirts, gājiens dūdu un bungu pavadībā caur trijiem vārtiem uz ugunskura vietu, Saules pavadīšanas dziesmas, pūdeles aizdedzināšana un vīru deja, auglības rituāls, rotaļas, danči, meitu zagšana, rituālais vīru nakts skrējiens, Saules sagaidīšana un daudz citu izdarību. Biļešu cena – Ls 2 (bērniem, studentiem un pensionāriem – Ls 1,5).

Vējainie Līgosvētki Liepājā

Liepājā publiskā līgošana notiks koncertestrādē „Pūt, vējiņi!” Tur pulksten 20.00 Liepājas Jauniešu teātris un deju ansamblis „Rucavietis” izrādīs Jāņa Jaunsudrabiņa komēdiju „Jo pliks, jo traks”, bet desmitos vakarā tiks iedegta lielā Jāņuguns. Pulksten 23.00 sāksies Līgonakts balle ar grupu „Klaidonis”. Biļešu cena: Ls 2, pensionāriem un invalīdiem – Ls 1,5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Olga Dreģe savā jubilejā jāņos Saldū

Ne tikai par godu vasaras saulgriežiem, bet arī suminot aktrisi, vēsturnieci no „Limuzīna Jāņu nakts krāsā” Olgu Dreģi 75 gadu jubilejā Saldus Kalnsētas parkā notiks varena līgošana kopā ar Latvijas labāko teātru aktieriem un ne tikai. Pulksten 20.00 estrādē norisināsies lielkoncerts, kurā populāras teātra un kino dziesmas izpildīs Latvijas labāko teātru aktieri: Olga Dreģe, Leons Krivāns, Mirdza Martinsone, Jānis Reinis, Baiba Indriksone, Juris Strenga, Sarmīte Rubule, Gints Andžāns un citi. Savukārt koncerta otrajā daļā diriģenta Arvīda Platpera vadībā gaidāma dižena sadziedāšanās, kurā bez augstāk minētajiem aktieriem muzicēs arī brāļi Riči, māsas Legzdiņas un Ivo Fomins. Pēc Līgo lielkoncerta sāksies lustīga nakts zaļumballe kopā ar grupu „Dakota”, tiks iedegts ugunskurs un dejas varēs būt līdz rīta gaismai. Biļešu cena: Ls 3 – 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

LATGALE

Līgo airēšana Aglonā

Tiem, kuri Jāņus grib pavadīt ekstremālāk, 23. jūnija rītā jādodas uz Aglonu. Tur vienpadsmitos no rīta Aglonas atraktīvās atpūtas centrā pie Cirīša ezera starts tiks dots Līgo regatei airēšanā. Vienā laivā sacensībās piedalās divi airētāji un stūrmanis (visi trīs dalībnieki jaunāki par 18 gadiem nevar piedalīties). Bērni piedalās tikai kopā ar vecākiem.

Jāņus Rēzeknē atklās „Galaktika” un Zaļo pakalnu koris

23. jūnijā pulksten 20.00 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā norisināsies vērienīgs Līgo svētku lielkoncerts, kura atklāšana uzticēta vietējiem - grupai „Galaktika” un Normundam Zušam ar Rēzeknes zaļo pakalnu kori. Visa koncerta garumā skatītājus gaidīs patīkami pārsteigumi, viens no tiem būs grupas „Dāmu pops” atgriešanās. Grupā notikušas izmaiņas – Olgai Rajeckai, Edītei Baušķeniecei un Ievai Akuraterei pievienojusies aktrise Raimonda Vazdika. Koncertā uz skatuves kāps arī pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu populārais estrādes kvartets „Eolika”. Koncerta otrajā daļā visiem būs iespēja izdziedāties tautasdziesmas, ziņģes, kino un estrādes dziesmas gan kopā ar Rēzeknes koriem, gan Ievu Akurateri. Pēc koncerta pulksten 23.00 sāksies lustīgā Līgo nakts zaļumballe, kas ilgs līdz rīta gaismai kopā ar Gunti Skrastiņu un grupu „No pusvārda”. Biļešu cena: Ls 3 - 5 („Biļešu paradīzes” tīkla).

Daugavpilieši līgos Stropos

Daugavpilī līgošana 23. jūnijā pulksten 19.00 sāksies Stropu estrādē. Astoņos vakarā sāksies tautas mūzikas un deju koncerts „Rūtoj saule, rūtoj mēness” ar folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra”, jauniešu deju kolektīva „Laismeņa”, vidējās paaudzes deju kolektīva „Saime” un Vitebskas (Baltkrievija) deju ansambļa „Ļavoņiha” un jauniešu tautas teātra „Koļeso” piedalīšanos. Pusdesmitos vakarā uz zaļumballi aicinās Liene Candy un pūšamo instrumentu orķestris „Daugava”. Pusnaktī sāksies saullēkta gaidīšana disko ritmos.

Lielais latgaļu tirgus Ludzā

Latvijas senākajā pilsētā – Ludzā Jāņu noskaņās tiks atklāts Lielais latgaļu tirgus, kurā varēs ne tikai andalēties, bet arī līdzdarboties dzīvās arheoloģiskajās vides darbnīcās kopā ar latgaļiem un ciemiņiem no Vācijas, Baltkrievijas, Lietuvas - ķeltiem, krivičiem, leišiem un somugriem. Līgu dienas labs iesākums varētu būt tirgus apmeklējums no pulksten 10.00 līdz 13.00 Ludzas pilskalnā. Programmā: pulksten 10.00 - svētku ielīgošana ar Ņukšu folkloras kopu „Rīkšova”; pulksten 10.30, 11.30 un 12.30 - vides darbnīcas un Dabas skolas stāsti; pulksten 11.00 un 12.00 - līgošana kopā ar muzikantiem un folkloras kopām; pulksten 13.00 - svētku noslēgums.      

SĒLIJA

Vislatvijas līgošana Jēkabpilī

Krustpils brīvdabas estrādē 23. jūnijā līdzās jau tradicionālajam koncertam un nakts ballei, pirmo reizi tiks rīkots arī Pirmais Vislatvijas Jāņu gadatirgus. Tas noritēs no pulksten 10.00 līdz 21.00 un tā laikā tiks veidota atsevišķa muzikāli izklaidējoša programma visas dienas garumā dažādu vecumu gadatirgus apmeklētājiem. Pulksten 21.00 sāksies koncerts un nakts balle „Līgojam Jēkabpilī” (jāpiebilst, ka koncertu tiešraidē translēs Latvijas TV un Latvijas Radio 2). Koncertā un ballē uzstāsies „Suitu sievas”, grupas „Credo”, „Eolika”, „Galaktika”, „Musiqq”, kā arī dziedātāji Olga Rajecka, Žoržs Siksna, Samanta Tīna, Dons, Marts Kristians Kalniņš, Valters Frīdenbergs, Guntis Veits, un citi. Biļešu cena: Ls 5 – 7 („Biļešu paradīzes” tīklā, Līgām un Jāņiem bezmaksas).

VIDZEME

Līgošana kopā ar kamieļiem

Amatas novada Drabešu pagastā - Baltijā lielākajā kamieļu fermā „Rakši” ir ekskluzīva iespēja līgot kopā ar „tuksneša kuģiem”. Viss sāksies jau no pulksten 12.00 diena ar gadatirgu un dažādām lustēm. Vakara daļā pareizos ritmus pieregulēs Dj Toms Grēviņš, GACHO, „Musiqq” un leģendārā grupa „Pērkons”. Naktsmītnes varēs nofraktēt viesu namā „Kamieļu māja” vai un telšu pilsētiņā „Rakšu sēta'”. Biļešu cenas: Ls 4 - 6. („Biļešu paradīzes” tīklā).

Divi vienā Amatas novadā

Jāteic, ka Amatas novadā dzīvo visnotaļ praktiski cilvēki – viņiem jāstrādā un vasarā nav daudz laika lustēties, bet, ja vajag, tad viņi var priecāties uz nebēdu. Tādēļ laikam arī Amatā novada svētkus svin kopā ar Jāņiem, tā sakot – divi vienā. Amatas novada Ģikšos 23. jūnijā pulksten 18.00 tiks atklāti novada svētki. Protams, to galvenais vadmotīvs būs līgošana. Programmā: no pulksten 18.00 līdz 20.00 rotaļas un spēles ar folkloras kopu „Putni”, zāļu sievas gudrības mācīs Anna Lutere, būs arī iespēja vīt vainagus un siet sieru, alus dzeršanas sacensības vīriem, bet sievām tērpšanās tautas tērpos; pulksten 20.00 - Amatas novada pašdarbības kolektīvu koncerts „Sens tik sens ir šis stāsts”; pulksten 22.22 - Saules pavadīšanas uguns rituāls; pulksten 23.30 - Uguns skulptūru aizdedzināšana; pusnaktī zaļumballi spēlēs Cēsu pūtēju orķestris. Un tā līdz rīta agrumam, kad pulksten 4.35 tiks sagaidīta Saule. Amatas novada svētku un Līgo pasākumi būs bezmaksas.

Lustes lielajā Ratnieku siena šķūnī

Latvijas Universitātes sporta un atpūtas kompleksā „Ratnieki” Līgatnes novadā 23. jūnijā no pulksten 18.00 tiks sagaidīts īstens Jāņu vakars lauku sētā. Uz to aicināts ikviens, kas vēlas šos svētkus izbaudīt latviskā garā un atklāt vakaru, kas sevī slēpj gan maģisko Saules ritu miju, gan cilvēku enerģiju mijiedarbības augstāko punktu. Tāpat lielajā siena šķūnī visi dejos līdz saullēktam, lai nomazgājušies rīta rasā, varētu doties nosnausties mīkstos pēļos. Būs arī veiksmes rituāls starp astoņiem ugunskuriem, apdziedāšanās un 2. pliko skrējiens miglas tērpā (plikākajam un ātrākajam skrējējam tiks dāvāta divguļamā gulta). Par ieejas kartēm un naktsmītņu rezervēšanu interesēties, rakstot e- pastu: labapuse@gmail.com , vai zvanot uz tālruni 29158821.

ZEMGALE

Līgo „Ugunsgrēks” Cinevillā

Iemīļotā televīzijas seriāla „Ugunsgrēks” varoņi visus līgot aicina kinopilsētiņā Cinevilla, Tukuma novada Slampes pagastā. „Ugunsgrēka” Jāņu lielfestivālā dziedās, dancos, vīs pasaulē lielāko Jāņu vainagu, katram būs iemesls līksmoties. Jāņu dziesmas dziedās Leons, Zentiņa, Elizabete un citi „Ugunsgrēka” varoņi. Bet par lustīgu svinēšanu visas nakts garumā rūpēsies Normunds Rutulis ar grupu un dīdžejs Roberts Lejasmeijers. Līgošana Cinevillā sāksies pulksten 18.00 un to pārraidīs TV3. Biļešu cenas: Ls 5 („Biļešu servisa” tīklā).

„Ugunsgrēka” Jāņu lielfestivāls Cinevillā


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA