Ar krāšņu ceremoniju Dziesmu svētku parkā svinīgi atklāj Dziesmu un deju svētkus. FOTO
Svinīgajā mirklī ar tautu kopā bija arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.
Kultūra
2013. gada 1. jūlijā, 00:52

Ar krāšņu ceremoniju Dziesmu svētku parkā svinīgi atklāj Dziesmu un deju svētkus. FOTO

Jauns.lv

Svētdienas, 30. jūnija, vēlā vakarā oficiāli atklāti XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki, kas nedēļas garumā Rīgā piedāvās dažādus svētku pasākumus, noslēdzot programmu 7.jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē ar noslēguma koncertu "Līgo" un kopīgu sadziedāšanos visas nakts garumā.

Ar krāšņu ceremoniju Dziesmu svētku parkā svinīgi ...
(ziņa precizēta un papildināta pl. 1:42)

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku svinīgā atklāšana sākās plkst.21.30 Dziesmu svētku parkā ar svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanu. Svētku atklāšanas ceremonijā piedalījās visu veidu kori, kas pārstāv četrus Latvijas vēsturiskos novadus, kā arī pūtēju orķestri un etnodziedātāju kopa. Sarīkojuma laikā notika arī tautas tērpu skates laureātu demonstrējumi.

"Pasludinu XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus par atklātiem," šādus vārdus svētku atklāšanas pasākumā Dziesmusvētku parkā svētdienas vakarā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pirms tam Bērziņš sveica XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku karogus, svētku goda virdiriģentus, goda virsvadītājus, virsdiriģentus un virsvadītājus, visus svētku dalībniekus un organizatorus, skatītājus un atbalstījus un visu Latviju. Pēc tam skanēja Latvijas valsts himna "Dievs, svētī Latviju!", pie diriģenta pults simt gadus vecais goda virsdiriģents Roberts Zuika.

Pasākumā izskanēja Mārtiņa Brauna skaņdarba “Gaisma līgo Latvijā” pirmatskaņojums. Atklāšanā piedalās kori no visas Latvijas - sieviešu koris “Atbalss” (Liepāja), jauktais koris “Daugava” (Daugavpils), jauktais koris “Ogre”, senioru koris “Skandīne”, vīru koris “Gaudeamus”, Rīgas Doma skolas zēnu un meiteņu kori, J.Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas zēnu un meiteņu kori, instrumentālisti Laima Muktupāvela, Valdis Muktupāvels, Andris Grunte, Andis Klučnieks, Edgars Saksons, tautas dziedātāju kopa Andas Beitānes vadībā, kamerkoris “Ave Sol”, TDA “Līgo” un “Zelta sietiņš”, pūtēju orķestris “Auseklītis”.

Atklāšanas pasākuma noslēgumā virsdiriģentiem, virsvadītājiem, Goda virsdiriģentiem un Goda virsvadītājiem pasniedza īpašās Goda zīmes.

Pasākuma režisors ir Uģis Brikmanis, muzikālais vadītājs Romāns Vanags.

Dziesmu un deju svētkos kopumā šoreiz piedalīsies 40 600 dalībnieki no dažādām pasaules vietām, no kuriem jaunākā būs sešus mēnešu veca meitenīte Elīna, bet vecākais svētku dalībnieks ir svētku Goda virsdiriģents Roberts Zuika, kuram šogad tika nosvinēti 100 gadi.

Absolūts dalībnieku līderis svētkos ir dejotāji, jo šogad svētkos piedalīsies kopumā 603 deju kolektīvi. Korus svētkos pārstāvēs 388 kolektīvi, bet trešajā vietā skaita ziņā būs vokālie ansambļi - 224 kolektīvi.

Svinīgi atklāj Dziesmu un deju svētkus 2013

Rekordliels šogad būs ārvalstu latviešu skaits - kopumā uz Rīgu atbraucam tiek gaidīti 1300 dalībnieki no dažādām latviešu kopienām ārvalstīs. Tāpat svētku rīkotājiem izdevies piesaistīt lielāku mazākumtautību kolektīvu skaitu, jo 2008.gadā tie bija 53 kolektīvi, bet šogad jau 96 mazākumtautību kolektīvi, dodot iespēju svētku laikā baudīt mazākumtautību kolektīvu priekšnesumus gan Vērmanes dārzā, gan kā atsevišķu koncertu Lielajā ģildē.

Nedēļas garumā Rīgā kopumā notiks 62 pasākumi, no kuriem 21 būs maksas pasākums, bet 41 - bezmaksas pasākums.

Tautastērpu skate Dziesmu un deju svētkos 2013

Svētku rīkotāji aicina pasākuma apmeklētājus uz izraudzīto koncertu vai sarīkojumu ierasties laikus. Tāpat maksas pasākumu apmeklētāji tiek mudināti ņemt vērā uz ieejas biļetēm uzdrukātās ikonas.

Koru kari Biedrības namā un LU Lielajā aulā

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku kopējais budžets ir 3 795 865 lati. Valsts budžets ir 2 431 720 lati, bet plānotie ieņēmumi - 554 667 lati, savukārt atbalstītāju ieguldījums ir 809 478 lati.

Kori piedalās XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku koru konkursā


LETA, BNS, Kasjauns.lv/ Foto: Evija Trifanova/ LETA

,

Edijs Pālens/ LETA, Dziesmusvetki.tv publicitātes foto