Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. jūlijā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 5. jūlijs, 10:41

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Lai arī Latviju šajās brīvdienās būs pārņēmuši Dziesmu un deju svētki, ir vēl daudzi citi pasākumi, kuri tautu aicina labi atpūsties. Arī muzikāli un dziesmoti – sākot ar nopietno mūziku Cēsīs un beidzot ar elektropankiem Liepājas pludmalē.

Būs arī tradicionālie festivāli – gan džeza festivāls „Rīgas ritmi” ar pasaules līmeņa džeza zvaigžņu uzstāšanos, gan Cēsu Mākslas festivāls ar teātriem, kino un koncertiem, gan arī jautrie Jomas ielas svētki Jūrmalā. Tiks svinētas arī ballītes – Krustpilī 15. dzimšanas dienu svinēs „Radio 1”, bet Liepājas liedagā tusēs elektroniskās mūzikas cienītāji. Romantiķi Rīgā varēs doties uz nakts kino seansiem Blaumaņa ielā. Un, protams, daudz un dažādu izstāžu – gan pašmāju slavenību cepures Jūrmalā, gan japāņu dizains Rīgā, gan mākslas studentu talants Kuldīgā…

1. Jomas ielas svētki

Kā jau ierasts, jūlija pirmajā nedēļas nogalē Jūrmalā notiek Jomas ielas svētki. Kūrortpilsētas galvenā promenāde pārvērtusies par īpaši skanošu, smiekliem un cilvēku piepildītu ielu. Laika gaitā ielas svētki ir kļuvuši par plaša mēroga pasākumu, kuri pulcē vairākus tūkstošus apmeklētāju.

* Sestdien, 6. jūlijā, apmeklētājiem tiks piedāvātas plašas mūzikas un izklaides programmas visas Jomas ielas garumā uz trijām skatuvēm. Pie lielās skatuves Majoru stāvlaukumā sākot no pulksten 11.00 sāksies motociklistu parādes „Baltic Bike Days 2013” dalībnieku stāšanās braucienam pa Jomas ielu, kurš sāksies pulksten 12.00. Pēc motociklu parādes sākot no pulksten 13.00 uz lielās skatuves Majoru stāvlaukumā uzstāsies populāri mūziķi un grupas: Igo, „Re:public”, Goran Gora, „Pienvedēja piedzīvojumi’, „Menuets” un citi. Savukārt no pusvieniem naktī līdz pat diviem naktī spēlēs DJ Roberts Lejasmeijers, kurš rūpēsies par labu mūziku un garastāvokli.

Pašiem mazākajiem un viņu vecākiem par prieku Horna dārzā sākot no pulksten 13.00 būs iespēja darboties radošajās darbnīcās. No pulksten 13.40 uz bērnu skatuves Horna dārzā (iepretim Majoru kultūras namam) būs iespēja noskatīties teātra izrādi „Uzpūtīgais kamielēns”, piedalīties rotaļu un spēļu programmā „Ritēt līdz saldējumputnam”, dziedāt un dejot līdzi Jūrmalas Kultūras centra kolektīviem „BG deju studija”, „Visi kā viens” un „Saulstariņi”, vērot Einšteina trikus un eksperimentus.

Uz trešās skatuves, kura atradīsies pie „Jūrmalas Hotel SPA” visas dienas garumā sākot no pulksten 12.30 tiks demonstrētas Jūrmalas kūrorta kolekciju modes skates un uzstāsies dažādas grupas: „Strawberries With Salt”, „Bez PVN”, „CanZone, Blitze”, „Riga Metro” un „Oranžās brīvdienas”.

* Svētdiena, 7. jūlijs, Horna dārzā tiks pavadīta radošās noskaņās. Sākot no pulksten 15.00 uzstāsies pazīstami dziesminieki, kuri radīs īpašu gaisotni. Viesos Horna dārzā tiek gaidīti dziesminieki Haralds Sīmanis, Helēna Kozlova un grupa „Levīti”, Mikus Frišfelds, Uldis Kākulis, Imants Daksis, Ainars Mielavs un „Pārcēlāji”, „Sus Dungo” un Kārlis Kazāks.

Visos pasākumos ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

2. Džeza leģenda Daiena Šūra Rīgas Kongresu namā

Sestdien. 6. jūlijā, pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā ar par džeza pirmo lēdiju uzskatītās amerikāņu mākslinieces Daienas Šūras koncertu noslēgsies starptautiskais džeza mūzikas festivāls „Rīgas ritmi”.

Vokāliste un pianiste Daiena Šūra ir ne tikai izcila, bet arī eklektiska māksliniece. Viņas muzikālā karjera veidojusies, pateicoties leģendāriem pagājušā gadsimta četrdesmito un piecdesmito gadu džeza izpildītājiem. Mūziķes karjera aptver teju trīs dekādes, atklājot gandrīz ikvienu 20. gadsimta amerikāņu mūzikas nostūri. Māksliniece aptver ne tikai savu vecāku paaudzes džeza mūziķus, bet arī - savu jaunības dienu (1950 - 1960) populāro mūziku.

Lai gan Daiena Šūra jau kopš dzimšanas ir akla, viņai piemīt absolūtā dzirde. Šādā veidā Daiena Šūra agrā vecumā apguvusi klavierspēli un attīstījusi savu rezonējošo trīs ar pusi oktāvu balsi. Viņa ieguvusi vairākas prestižās „Grammy” balvas. Daiena Šūra tiek dēvēta arī par Džeza Jauno Pirmo lēdiju.

Koncertā arī Laima Jansone un Latvijā labi zināmi džeza mākslinieki Andris Grunte un Artis Orubs prezentēs savu pirmo kopdarbu - mūzikas albumu „Zarbugans”. Jāpiebilst, ka Laima Jansone ir viena no talantīgākajām etnogrāfiskās kokles spēlētājām, kuras spēles stilā īpašu vietu ieņem improvizācija. Tā ir mijiedarbe starp meditatīvo un impulsīvo, starp seno un tagadējo. Biļešu cena: Ls 10 – 40 („Biļešu servisa” tīklā).

* Savukārt pulksten 20.00 Vecrīgā, atpūtas parkā „Egle” (līdzās Rātsnamam), varēs baudīt īpaši festivālam „Rīgas ritmi” veidotu projektu, kurā apvienojušies instrumentālās un elektroniskās mūzikas mākslinieki no Dānijas un Latvijas. Ieeja: bezmaksas.

Sīkāk internetā: www.rigasritmi.lv .

Daiena Šūra: „Love dance”

3. Cēsu Mākslas festivāls

Jau otro nedēļu pilnā sparā rit Cēsu Mākslas festivāls, kas arī šajā nedēļas nogalē piedāvā vairākus interesantus pasākumus:

* Sestdien, 6. jūlijā, pulksten 20.00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcas velvēs notiks Vidzemes kamerorķestra un Andra Veismaņa koncerts „Vasks, Veismanis un domubiedri”. Programmā: angļu jubilāri Džons Daulends (450 gadu) un Bendžamins Britens (100 gadu), kā arī Aivara Kalēja un Pētera Vaska skaņdarbi.

Koncerta ass būs Pētera Vaska daiļrade. Kā uvertīra izskanēs majestātiskais ērģeļdarbs „Te Deum”, programmas vidū - „Epifānija”, bet noslēgumā skanēs opuss vijolei un stīginstrumentiem „Vox amoris” jeb „Mīlestības balss”, kur solopartija uzticēta „Lielās mūzikas balvas 2012” ieguvējam vijolniekam Sandim Šteinbergam. Pie Jāņa baznīcas ērģelēm sēdīsies Aivars Kalējs, un viņa paša daiļradi pārstāvēs meditācija ērģelēm un altam „Viator Dei” jeb „Dieva ceļinieks”. Biļešu cenas: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Svētdien, 7. jūlijā, pulksten 17.00 Festivāla zāle Cēsu sporta kompleksā Valmieras teātris izrādīs Viljama Šekspīra lugu „Makbets”, kura pirmizrādi piedzīvoja pavisam nesen – 27. aprīlī. Iestudējuma režisors ir jaunais, provokatīvais, veiksmīgu starptautisku karjeru uzsākušais Latvijas režisors Vladislavs Nastavševs. Viņš sola, ka šoreiz tas būs citādāks „Makbets”, nekā pierasts uz Valmieras skatuves. Arī tie, kas izrādi ir redzējuši Valmierā, var doties uz Cēsīm un neraizēties par atkārtošanos, jo šoreiz iestudējums pielāgosies telpai, nevis otrādi. „Festivālā „Makbets” tiks spēlēts sporta zālē. Negaidīts, un tajā pat laikā likumsakarīgs pavērsiens. Ceru, ka šī „Makbeta” jaunā redakcija, kas tapusi sadarbībā ar Cēsu mākslas festivālu, kļūs par svaigu un mūsdienīgu teātra mākslas faktu,” saka režisors. Biļešu cenas: Ls 6 -10 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Vēl Cēsu pils pagalmā (lietus laikā – Cēsu pils klētī) gan sestdien, gan svētdien varēsim baudīt Valentīnas Freimanes britu kino klasikas šedevrus:

* Sestdien, 6. jūlijā, pulksten 22.00 redzēsim 1945. gadā uzņemto filmu „Nakts melnumā” („Dead of Night”). Tā ir klasiska britu šausmu filma no četru režisoru veidotiem stāstiem. Meklējot darbu, arhitekts Volters Kreigs nonāk kādā lauku namā, kur realitāte viņam atgādina bieži redzētu murgu. Sanākušajiem viesiem viņš paziņo, ka zina visu, kas notiks tālāk. Lai pārbaudītu Volteru, viesi sāk stāstīt dažādus baisi pārdabiskus atgadījumus.

* Savukārt svētdien, 7. jūlijā, pulksten 22.00 būs skatāma 1946. gadā romantiska fantastikas filma „Dzīvības un nāves jautājums” („A Matter of Life and Death”), ko veidojis slavenais britu režisoru duets – Maikls Pauels un Emeriks Presbergers. Filmas darbība norisinās Otrā pasaules kara beigās – lidotājs Pīters Kārters bez izpletņa izlec no degošas lidmašīnas. Tā kā „Konduktors”, kuram viņš jānogādā uz Viņpasauli, nevar viņu uzreiz atrast biezajā miglā, nāvei nozagtajās stundās Pīters paspēj satikt un iemīlēt Džūnu.

Sīkāk internetā: www.cesufestivals.lv.

Sestdienas vakarā Cēsu pils pagalmā izrādīs britu šausmu filmu „Nakts melnumā”

4. Elektroniskās mūzikas festivāls Liepājas pludmalē

Liepājas pludmalē šīs nedēļas nogalē notiek elektroniskās mūzikas festivāls „Shine Cafe 2013”. Tas sāksies piektdienas, 5. jūlija, vēlā vakarā – pulksten 23.00 un turpināsies sestdienas vakarā, bet noslēgsies svētdienas agrā rītā. Latvijas lielākais elektroniskās mūzikas festivāls „Shine Cafe 2013” apmeklētājiem piedāvās „Live art” skatuvi, kurā festivāla viesi varēs baudīt dažādu žanru mūziķu dzīvās uzstāšanās.

Otrajā festivāla dienā – sestdien, 6. jūlijā, „Live art” skatuves muzikālais piedāvājums būs daudz elektroniskāks nekā piektdienas vakarā. To ievadīs fussion jazz instrumentālā grupa „Funcoolio”, kura būs improvizācijām bagāts, plūstošs ievads visam vakaram, pēc kura sekos kas krietni elektroniskāks - Kuldīgas electric house duets „DAS isT”. Tajā apvienojušies kādreizējās rokgrupas „R.A.P.” basģitārists un bundzenieks. Būs interesanti paklausīties šo abu mūziķu idejas un improvizācijas elektronikas žanrā.

Viesis no Gruzijas – „Didactic Scalica” apmeklētājiem sniegs labas kvalitātes chillout electronic house priekšnesumu, kurš tiks nomainīts ar apvienību „Universal Human Underground”, kura ar savu ambienti elektronisko skanējumu vedīs vēl dziļāk elektronikas dzīlēs.

Savukārt igauņu viesi - „Digital Digital” ir mūziķi ar gadiem ilgu pieredzi dažādos smagā roka žanros. Viņu radītā mūzika ir ļoti daudzveidīga. Tajā ir techno, breakstep, popmūzikas un drum’n’bass iezīmes, kuras sniedz oriģinālu, neatkārtojamu skanējumu. Šos elektropankus nomainīs Liepājas bītmeikeris Niklavz, kurš pērn izdevis savu pirmo minialbumu „Slazds”. „Live art” skatuves priekšnesumus noslēgs ilggadējā instrumentāli elektroniskā apvienība „Riga Metro”, kura Latvijā savā žanrā ieguvusi kvalitātes zīmogu, pateicoties visai aktīvajai koncertdarbībai un profesionalitātei. Solistes Elīnas Dumpes vokāls būs ideāls fons saullēkta sagaidīšanai Liepājas pludmalē.

6. jūlijā festivāls sāksies pulksten deviņos vakarā un noslēgsies svētdien ap puspieciem no rīta. Biļešu cenas: Ls 8 – 12 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.shinecafe.lv .

Igauņu elektropanki – „Digital Digital”

5. Radio ballīte Krustpilī

Savukārt Jēkabpilī varēs dzirdēt vienu no Latvijas elektroniskās deju mūzikas skaļākajām zvaigznēm – Gacho. Un ne tikai... Jēkabpilī, Krustpils saliņas estrādē, sestdien, 6. jūlijā, pulksten 21.00 sāksies vietējā „Radio 1” 15 gadu jubilejas ballīte.

Tajā ar klausītāju iemīļotām dziesmām uzstāsies puišu grupa „Blitze”, Agris Semēvics („100. Debija”) un neticami palaidnīgie un populārie jauniešu mīluļi – „Bermudu Divstūris”. Bet dzimšanas dienas kulminācijai „Radio 1” saviem dzimšanas dienas viesiem ir sagatavojis īpaši spēcīgu pozitīvisma lādiņu – uz skatuves kāps viens no Latvijas elektroniskās deju mūzikas skaļākajām zvaigznēm - Gacho!

Karstu ballītes atmosfēru ar populārākajiem deju hitiem tupinās uzturēt dīdžeji DJ Jānis Balodis, DJ Kgee un DJ Bechs. Biļešu cenas: Ls 3 – 4. Sīkāk internetā: www.jekabpils.lv.

6. Rīgas Kino pagalms

Pašā Rīgas centrā – Blaumaņa ielā 20 durvis vēris āra kinoteātris – „Kino pagalms”. Tajā katru vakaru jūlijā pulksten 23.30 (vēlāk, sekojot saulei, filmas sāksies agrāk, kad satumsīs) piedāvās kino zelta laikmeta pērles, kulta filmas un retrospektīvas programmas. Būs izmeklēts humors un jaunākie blokbāsteri, aizliegtās filmas un kinematogrāfa skandāli. Šajās brīvdienās vasaras karstās naktis varat pavadīt, atklājot brīvdabas kino sezonu.

Filmas tiks demonstrētas ar autentisku 35 mm lentu un digitālo „Christie’s 15000 ANSI” projektoru uz ekrāna, kas īpaši paredzēts lietošanai ārpus telpām. Labāko skaņas kvalitāti nodrošinās Latvijai unikāla skaņu sistēma - bezvadu austiņas, kuras tiks piešķirtas katram skatītājam personiskai lietošanai seansa laikā. Filmas tiks demonstrētas ar latviešu un krievu subtitriem.

* Sestdien, 6. jūlijā, pulksten 23.30 izrādīs 2011. gadā uzņemto britu filmu „Izeja ir caur dāvanu veikalu” („Exit Through The Gift Shop”). Tas ir patiess insaidera stāsts par ielu mākslu – brutāli atklājošs, par to, kas notiek, kad ambīcijas, slava un nauda kļūst par galveno motivāciju. Filmas centrā ir ekscentrisks francūzis, veikala īpašnieks Terijs Getta, kinoamatieris, kurš ir apsēsts ar filmēšanu un vēlas iemūžināt grafiti mākslas slavenākos vandāļus viņu darba procesā.

* Savukārt svētdien, 7. jūlijā pulksten 23.30 varēsiet redzēt pērn uzņemto amerikāņu filmu „Savrupnieki no mežonīgajiem dienvidiem” („Beasts of The Southern Wild”). Tas ir neticami brīnumains stāsts par sešgadīgo Emmu, kura ar savu tēti Vinku dzīvo Vannā - pasaules malā, aizmirstā bayou kopienā, kuru no pārējās pasaules šķir plašs aizsargdambis. Savā bērna optimismā un neparastajā iztēlē viņa tic, ka dabas pasaule ir līdzsvarā ar Visumu, līdz nikna vētra izmaina viņas realitāti. Izmisusi par nepieciešamību atjaunot savas pasaules kārtību un izglābt slimo tēvu un grimstošo māju, mazajai varonei jāiemācās pieveikt episka mēroga katastrofas.

Visu dienu Kino pagalmā darbosies arī kafejnīca un bārs. Kino pagalms darba dienās būs atvērts no pulksten 12.00, brīvdienās no pulksten 17.00. Biļešu cenas uz kinoseansiem: Ls 3,5 (sēdvieta pie galdiņa – Ls 5) („Biļešu servisa” tīklā). Vairāk informācijas:

www.kinopagalms.lv

Sestdienas vēlā vakarā Kino pagalmā būs „Izeja ir caur dāvanu veikalu”

7. Izstāžu ceļvedis: japāņu dizains, slavenību cepures, veltījums Morzes ābecei un Arktikas ledāji

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 20. jūlijam ir skatāma labāko Japānas dizaina paraugu izstāde „Japānas dizains šodien 100”, kas tapusi pateicoties Japānas vēstniecības, Mākslas akadēmijas un Japānas Fonda sadarbībai.

Izstāde ir simts labāko Japānas dizaina paraugu kolekcija, kuras eksponāti tapuši laikā no 20. gadsimta deviņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām, īpaši izceļot izstrādājumus, kas radīti ikdienas lietošanai. Izstādē papildus iekļauti arī 13 dizaina objekti no agrīnajiem pēckara gadiem, galvenokārt no piecdesmitajiem gadiem, kuros vērojami šodienas dizaina pirmsākumi. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstālu ielā 8, Vecrīgā) atklāta Viļņas kinooperatora un filmu režisora Joza Kazlauska fotogrāfiju izstāde „Ziemeļu ceļi”. 1975.gadā, kad Jozs Kazlausks uzņēma filmu par meteorologiem Špicbergena salā, viņš radīja arī savu pirmo fotogrāfiju sēriju „Līdzi ziemeļu ceļiem”.

Vēlāk viņš fotografēšanu Arktikā turpināja. Izstādē ir iekļautas fotogrāfijas no darbu sērijām „Sekojot zudušo polāro ekspedīciju pēdām”, „Meklējot Vilema Barenca karavelu”, „Uz Arktikas atklājēju ceļa”, „Nafta un tundra. Jaunā zeme” un „Pie Karas jūras”. Izstāde būs apskatāma līdz 28. jūlijam. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

* Rietumu Bankas mākslas galerijā (Vesetas ielā 7, Rīgā) ir atklāta mūsdienu Latvijas mākslinieku darbu izstāde „Mākslas Morzes ābece”. Izstādē piedalās gleznotāji Sergejs Djomins ar tikko tapušu oneirisku gleznu ciklu, ekspresīvais Gustavs Filipsons, psihodēliskais minimālists Augusts Zariņš, Dags Vidulejs ar erotisko grafiku, politiskās groteskas meistare Ilze Jaunberga un sociālās ironijas meistars Juris Dimiters. Neatņemama ekspozīcijas sastāvdaļa ir Zigmunda Bieļa pēdējos gados radītās elegantās skulptūras.

Izstāde ir veltīta slavenajam amerikāņu izgudrotājam Semjuelam Morzem, kas savu karjeru sāka kā mākslinieks, apguva gleznošanu Anglijā un gleznoja izcilu laikabiedru, draugu - politiķu un rakstnieku - portretus. Pēc telegrāfa koda izgudrošanas, atrodoties slavas un labklājības virsotnē, viņš izrādīja labvēlību nabadzīgiem māksliniekiem un atbalstīja viņu mākslinieciskos centienus. Sīkāk internetā: www.rietumu.lv.

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros) sestdien, 6.jūlijā pulksten atklās izstādi „MODĒ = MĀKSLA”, vienkopus vērienīgā modes šovā pulcējot jaunus un daudzsološus modes māksliniekus. Izstādes, kuru organizē mākslinieces Ilze Laizāne un Kristīne Rozenberga, atklāšanā paredzēts vērienīgs modes šovs, kurā piedalīsies tādi modes mākslinieki kā Narciss, Natālija Tribuncova, Olga Andrejevska un citi. Izstādē būs aplūkojamas mākslinieku gleznas, grafikas, Edgara Kvjatkovska darinātās rotas un modes mākslinieku tērpi, kas būs skatāmi uz manekeniem.

Tāpat mākslas darbu kolekciju papildinās sabiedrībā atpazīstamu cilvēku, kā, piemēram, dziedātājas Olgas Rajeckas, Jolantas Gulbes, mūziķa Denisa Paškevica, aktiera Ulda Dumpja, grupas „Prāta vētra” solista Renāra Kaupera un citu cepures. Izstāde būs apskatāma līdz 4. augustam. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv.

* Jūnijā Kuldīgas ieliņās ik dienu bija redzami jaunieši ar otām rokās. Tie bija Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, kuri šeit piedalījās vasaras plenērā. Nu paveiktais apskatāms izstādē, kura atklāta namiņā pie Ventas, Pils ielā 2. Izstāde atvērta līdz 20. jūlijam, un gleznas var ne tikai aplūkot, bet arī iegādāties.

Kuldīgā atklāj Mākslas akadēmijas studentu izstādi (TV Skrunda)

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA