Ja Imantas hakeri Denisu izdos ASV, viņam draud 67 gadi cietumā
Deniss Čalovskis šobrīd esot pastāvīgi nomākts un izskatās nelaimīgs. Viņš arīdzan ikdienā pie sava apģērba nēsā Latvijas karoga lentīti un nevēlas doties pāri okeānam, kur viņam draud ļoti ilgs cietumsods, faktiski viss mūžs.
112
2013. gada 11. jūlijs, 07:43

Ja Imantas hakeri Denisu izdos ASV, viņam draud 67 gadi cietumā

Jauns.lv

Par Imantas hakeri dēvētā Denisa Čalovska advokāti vērsušies Tieslietu ministrijā, jo vēlas iepazīties ar notu, kas saņemta no ASV, ceturtdien sacīja advokāts Saulvedis Vārpiņš. ASV lūgusi Latviju puisi izdot tiesāšanai, taču valdība savu lēmumu vēl nav pieņēmusi. Ja Denisu izdos, viņam draud pat 67 gadi cietumā.

Čalovskim ir vairāki advokāti, kuriem pagaidām nav izdevies iepazīties ar no ASV saņemtajām garantijām, kas bija lūgtas, lai kliedētu bažas par cilvēktiesību ievērošanu Čalovska izdošanas gadījumā.

"Neredzot dokumenta tekstu, ir ārkārtīgi grūti izsecināt, kādas ir garantijas, kāds ir solījums," teica Vārpiņš.

Advokāts stāstīja, ka mūsu tieslietu sistēmā persona atbild tikai par to, ko izdarījusi, bet ASV vērtē, vai tu varēji vai nevarēji paredzēt arī sekas savai darbībai.

"Ko galu galā Čalovskis ir izdarījis? Viņš nav tas, kas izstrādājis "Gozi" vīrusu, kā tas tiek pasniegts sabiedrībai. Čalovskis arī nav NASA datoros ielauzies. NASA datori tika uzlauzti 2007.gadā. Tas, ko izdarīja Čalovskis – viņš ir kaut ko pielabojis šim "Gozi" vīrusam, un tas notika 2009.gadā. Tā ir tā lielākā problēma – mēs izdodam cilvēku, bet mēs nezinām viņa lomu. Saliekot visus dokumentus kopā, viņš tai ķēdītē stāv ļoti tālu, ļoti tālu no tā, kuri ir bijuši izlaupītāji. Pat ne Kuzmins, kurš ir noķerts, viņš ir tikai izīrējis šo vīrusu. Čalovskis ir tas, kas nomainījis mašīnai var teikt riteņus," salīdzinājumu minēja advokāts.

Valdība par Čalovska izdošanu vēl nav izlēmusi.

Latvijas un ASV līgums paredz, ka valstis izdos viena otrai personas, ko lūguma iesniedzējas valsts iestādes ir apsūdzējušas vai notiesājušas par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par kuru pieļaujama izdošana.

Tieslietu ministrija lūgusi ASV Tieslietu departamentam sniegt garantijas, ka Čalovskim kriminālprocesa laikā tiks nodrošinātas cilvēktiesības un tādas kriminālprocesuālās tiesības kā tiesības uz taisnīgu tiesu, tostarp tiesības uz aizstāvību.

Uz šo vēstuli ASV Tieslietu departaments atbildēja, ka sola izdošanas gadījumā ievērot kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska cilvēktiesības un apstiprina, ka neiebildīs, ja Čalovskim būs vēlme izciest sodu Latvijā, nevis ASV.

Čalovskis tika aizturēts decembrī Rīgā.

Abi pārējie apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēts arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Izmantojot šo vīrusu, iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāva ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čalovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Latvijas Radio materiālā arīdzan izskanēja, ka Deniss Čalovskis šobrīd esot pastāvīgi nomākts un izskatās nelaimīgs. Viņš arīdzan ikdienā pie sava apģērba nēsā Latvijas karoga lentīti un nevēlas doties pāri okeānam, kur viņam draud ļoti ilgs cietumsods, faktiski viss mūžs. ASV kibernoziegumus pielīdzina teroraktiem.

BNS, Kasjauns.lv, Foto: Evija Trifanova/LETA