112
2013. gada 12. jūlijs, 18:11

Čalovskis joprojām neatzīst savu dalību kibernoziegumā

Jauns.lv

ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētais Imantas iedzīvotājs Deniss Čalovskis joprojām kategoriski noliedz savu dalību noziedzīgā grupējumā, kas, izmantojot datorvīrusu "Gozi Virus", būtu piekļuvis datorsistēmām vai izzadzis personu banku kontus.

Kā informēja viens no apsūdzētā advokātiem Saulvedis Vārpiņš, Čalovskis nekad nav atzinis, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai šādam mērķim un par to saņēmis kādu samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," sacīja Vārpiņš.

Aizstāvis uzsvēra, - izdošanas lūgumā norādītais pat nesaskan ar ASV Ņujorkas Dienvidu rajona Prokuratūras mājaslapā atrodamo "viedokli", ka Čalovskis datorvīrusam "kaut ko pielabojis", taču pats apsūdzētais tik un tā noliedz jebkādu saistību ar noziedzīgo grupējumu, kas radījis, uzturējis, uzlabojis vai izplatījis vīrusu.

Kā pastāstīja Vārpiņš, izdošanas lūgumā ir izteikts pieņēmums, ka Čalovskis, Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins un Rumānijas pilsonis Mihajs Paunesku ir bijuši līdzsazvērnieki kriminālā uzņēmumā. Tāpat no izdošanas lūguma izrietot, ka minētās trīs personas bijušas miljonu izzadzēji, lai gan par Čalovski šajā sakarā nekādi pierādījumi netiekot sniegti.

"Minētais ir pretrunā ar interneta resursos atrodamo informāciju, no kuras savukārt izriet, ka Kuzmins ir tikai "izīrējis" vai "pārdevis" vīrusus citiem noziedzīgiem grupējumiem un tie ir nodarbojušies ar banku kontu izzagšanu," skaidroja advokāts.

Neraugoties uz to, ka ASV oficiālajos dokumentos iesaistītās personas apzīmētas tikai ar burtiem un cipariem C1, C2,C3 utt., ir secināms, ka Čalovskis stāv tālu no izzagtajiem desmitiem miljonu, kas minēti izdošanas lūgumā, un ar izlaupīšanu ASV tiesībsargājošajām iestādēm nebūtu pamata viņu saistīt, sacīja Vārpiņš.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori par vīrusa radīšanu izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Paunesku un 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Imantā dzīvojošajam datorspeciālistam Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami".

Ar datorvīrusu "Gozi Virus" tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV, un ar tā palīdzību nozagti vairāki miljoni dolāru. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV ir lūgusi Latvijai Čalovski izdot. Ja tas tā notiks, štatos viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods. Tomēr Tieslietu ministrija ir saņēmusi ASV Tieslietu departamenta vēstuli, kurā ASV sola garantēt, ka izdošanas gadījumā tiks ievērotas Čalovska cilvēktiesības. Galīgais lēmums šajā jautājumā tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai.

BNS