1dienas
21stundas
42minūtes
35sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

VZD datus jau gada beigās varēs aplūkot arī mobilajā telefonā

Jauns.lv

Valsts zemes dienests (VZD) līdz gada beigām plāno izstrādāt mobilo aplikāciju, kas ļaus dienesta klientiem un sadarbības partneriem kadastra datus un elektroniskos pakalpojumus iegūt ar mobilajā telefonā, pavēstīja VZD Komunikācijas projektu vadītāja Arta Platace.

VZD datus jau gada beigās varēs aplūkot arī mobila...

VZD ir noslēdzis līgumu ar uzņēmumu "FMS" par VZD datu publicēšanas mobilās aplikācijas risinājuma izstrādi un ieviešanu, līdz ar to ir sākusies mobilās aplikācijas izstrāde, kas nodrošinās datu publicēšanas portāla kadastrs.lv grafisko un teksta datu pieejamību jaunākajās mobilajās ierīcēs.

Dienestā atzīmēja, ka mobilās aplikācijas risinājums uzlabos VZD datu un elektronisko pakalpojumu pieejamību, nodrošinot iespēju VZD klientiem saņemt pakalpojumus mobilajās ierīcēs neatkarīgi no atrašanās vietas. Tiks palielināta VZD sniegto elektronisko pakalpojumu pieejamība, izmantošanas biežums un sniegšanas ātrums. Visām kartēm, tai skaitā kadastra kartei, būs iespēja pieslēgt atrašanās vietas funkciju, tāpēc īpaši noderīga šī aplikācija būs potenciālajiem īpašumu pircējiem, mākleriem, mērniekiem, meža inventarizātoriem un citiem ar nekustamā īpašuma jomu saistītiem speciālistiem, pavēstīja VZD.

Mobilās aplikācijas izstrāde notiek Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēta projekta "VZD ģeotelpisko datu ģeotelpiskās sistēmas izveide" ietvaros, kura mērķis ir izveidot modulāru VZD kadastra, adrešu, aizsargjoslas izraisošo objektu un apgrūtināto teritoriju, vērtību zonējumu, būvju kadastrālās uzmērīšanas, topogrāfisko plānu. Projekta kopējās izmaksas ir 2,47 miljoni latu, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 2,3 miljoni latu.

VZD ir valsts institūcija, kas pārzina zemes kā nacionālās bagātības un ar to saistīto objektu valsts uzskaiti un pārraudzību, lai nodrošinātu tās sekmīgu izmantošanu un aizsardzību. Dienesta darbību pārrauga Tieslietu ministrija.