Čalovskis noliedz, ka apzināti veidojis bīstamo datorvīrusu. Ekskluzīva intervija no Centrālcietuma. VIDEO
Deniss Čalovskis atgādināja, ka ir Latvijas pilsonis, un pauda, ka būtu ar mieru stāties Latvijas tiesas priekšā, bet ASV tiesām viņš neuzticoties.
112
2013. gada 3. augusts, 21:31

Čalovskis noliedz, ka apzināti veidojis bīstamo datorvīrusu. Ekskluzīva intervija no Centrālcietuma. VIDEO

Jauns.lv

ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētais rīdzinieks Deniss Čalovskis noliedz, ka būtu apzināti strādājis pie datorvīrusa izveidošanas.

Kā sestdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" apgalvoja patlaban apcietinājumā esošais Čalovskis, viņa datorzināšanas nemaz neesot tik lielas, lai šādu noziegumu varētu veikt. Jaunietis protot salabot datoru, izveidot mājaslapu, bet programmētājs viņš neesot. "Apzināti neesmu strādājis pie vīrusa izveidošanas, īpaši šāda," teica Čalovskis.

Čalovskis arī neatceroties, ka būtu darbojies ar tādu interneta segvārdu, kādu atklājuši izmeklētāji. Tāpat viņš neesot pazīstams ar Krievijas un Rumānijas pilsoņiem, kuri arī tiek turēti aizdomās par šī nozieguma veikšanu.

Viņš uzsvēra, ka neesot palīdzējis kaut ko shēmot, lai dabūtu naudu. "Nezinu, kāpēc tā sanācis, ka nokļuvu šeit," atzina Čalovskis.

Denisa Čalovska ekskluzīva intervija "Panorāmai"

Čalovskis pauda, ka būtu ar mieru stāties Latvijas tiesas priekšā, bet ASV tiesām viņš neuzticoties.

Jaunietis arī pauda sarūgtinājumu par publiskajā telpā izskanējušajiem viedokļiem, ka tādi kā viņš Latvijai neesot vajadzīgi un būtu jāizdod ASV. Viņš uzsvēra, ka ir Latvijas pilsonis, viņa vecāki ziedojuši Brīvības piemineklim un atbalstījuši Latvijas Tautas fronti.

Atrodoties apcietinājumā, Čalovskim visvairāk pietrūkstot ģimenes un draugu. Savu laiku viņš pavadot, cenšoties lasīt un vingrojot.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami", un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai štatos. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

Savukārt 30.jūlijā valdība lēma jautājumu par Čalovska izdošanu ASV neskatīt un atlika uz nedēļu.

Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis žurnālistus informēja, ka TM joprojām ir pārliecināta - Čalovskis ir izdodams ASV.

Savukārt Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs norādīja, ka jautājums par Čalovska izdošanu ir ļoti rūpīgi jāizvērtē un ministrija joprojām neatbalsta viņa izdošanu. Vaicāts, vai tas neietekmēs attiecības ar ASV, viņš prognozēja, ka attiecībām nevajadzētu pasliktināties.


LETA/Foto: ekrānuzņēmums no LTV video