LNO jaunajā sezonā svinēs sava nama 150 gadu jubileju
Līdz jaunās sezonas sākumam LNO turpināsies vērienīgi remontdarbi.
Kultūra
2013. gada 8. augustā, 21:29

LNO jaunajā sezonā svinēs sava nama 150 gadu jubileju

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajai operai (LNO) jaunā sezona būs īpaša, jo tiks svinēta LNO nama 150 gadu jubileja, informēja operas sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

LNO jaunajā sezonā svinēs sava nama 150 gadu jubil...

Šo notikumu, atklājot 2013./2014.gada sezonu, 5.septembrī un 6.septembrī iezīmēs divi krāšņi koncerti, kuros kopā ar pašmāju operas un baleta zvaigznēm uz skatuves mirdzēs arī tās, kuru ceļš uz starptautisko slavu sācies tieši Baltajā namā, - Kristīne Opolais, Inga Kalna, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš.

Abos koncertos pie diriģenta pults būs maestro Aleksandrs Viļumanis, Modests Pitrens, Mārtiņš Ozoliņš, Farhads Stade un Andris Veismanis.

2014.gada 14.janvārī ar multimediāla iestudējuma - Riharda Vāgnera opusa tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve" - pirmizrādi LNO atklās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Turklāt tieši LNO 2014.gadā kļūs ne tikai par Eiropas kultūras galvaspilsētas starta punktu, bet arī tā epicentru, jo nākamā pietura Eiropas kultūras galvaspilsētas kartē būs jaunā latviešu komponista Kristapa Pētersona opera "Mihails un Mihails spēlē šahu", kas pasaules pirmizrādi piedzīvos 2014.gada 12 martā.

Pētersona opera par pēdējo "šaha romantiķi" - neparasti apdāvināto rīdzinieku Mihailu Tālu - solās kļūt par vienu no sezonas intriģējošākajiem akcentiem.

Eiropas kultūras gadā jaunas vēsmas baleta pasaulē nākamsezon ienesīs arī trīs jauni baleta viencēlieni "Trīs tikšanās", kur Pētera Vaska, Riharda Dubras un Georga Pelēča mūzika kļuvusi par iedvesmas avotu trim spilgtiem mūsdienu horeogrāfiem.

Ar vērienu LNO svinēs lieliskā itāļu operkomponista, Vāgnera laikabiedra Džuzepes Verdi 200.jubileju, repertuārā iekļaujot gan viņa lieliskās operas "Trubadūrs" jauniestudējumu, gan pasaulslaveno "Rekviēmu".

LNO jaunās sezonas repertuāru papildinās arī augstvērtīgi komisko operu iestudējumi. Labu garastāvokli un mākslas baudījumu nodrošinās Sergeja Prokofjeva opera "Mīla uz trim apelsīniem", kuras dzirkstošā mūzika spēj izgaismot pat ikdienības raupjo vidi un skarbos tikumus. Jaunā un oriģinālā veidolā uz Baltā nama skatuves atgriezīsies Volfganga Amadeja Mocarta opera "Figaro kāzas", savukārt Riharda Štrausa izsmalcinātās operas "Rožu kavalieris" stāsts atbilstoši komponista iecerei risināsies 18.gadsimtā, laikā, kad Eiropas galmos valdīja krāšņais, izšķērdīgais un jutekliskais rokoko stils.

Jautrus brīžus visai ģimenei sagādās arī Jura Karlsona balets "Karlsons lido...", kas pasaules pirmizrādi piedzīvos 5.oktobrī un būs Latvijas Nacionālā baleta svētku sveiciens LNO ēkas jubilejas sezonā, vienlaikus arī jaunā mācību gada sākumā.

Arī jaunajā sezonā LNO turpinās tradīciju līdztekus operas un baleta izrādēm piedāvāt augstvērtīgus koncertus. To vidū būs pasaulslavenā Londonas Simfoniskā orķestra koncerts maestro Daniela Hārdinga vadībā 2014.gada 25.maijā, koncertprogramma "Operetes karuselis", bet Latvijā un pasaulē pulēto meistarību savā solokoncertā 2014.gada 17.maijā dāvās viens no visu laiku labākajiem latviešu soprāniem - dziedātāja Inga Kalna - ievērojamā britu diriģenta Džuliana Reinoldsa muzikālajā vadībā.

Arī jaunajā sezonā LNO dosies ārpus valsts robežām, lai ar Latvijas operas un baleta izrādēm iepazīstinātu skatītājus ārvalstīs. Operas trupai jau šoruden plānotas viesizrādes Ķīnā, bet nākamgad - Japānā. Savukārt Latvijas Nacionālais balets, kas aizvadītajā sezonā uzstājies Somijā, Itālijā un Krievijā, nākamsezon dosies plašās viesturnejās uz Itāliju, Grieķiju un citām Eiropas valstīm.

LNO 2013./2014.gada sezonu tradicionāli noslēgs Rīgas Operas festivāls, kurā tiks iekļauti aizvadītās sezonas operu jauniestudējumi. Festivāls notiks jau 17.reizi, un tas risināsies no 3.jūnija līdz 15.jūnijam.

Līdz jaunās sezonas sākumam LNO turpināsies vērienīgi remontdarbi. Operā notiek skatuves un apgaismojuma tehnikas renovācijas process. Šāda mēroga uzlabojumi LNO tiek veikti pirmo reizi kopš operas nama rekonstrukcijas 1995.gadā, un līdz jaunās sezonas sākumam nozīmīgie darbi pilnībā tiks pabeigti.


LETA/ Publicitātes foto