"Sarunas muzejā" jauno sezonu aizsāks lekcija par modi Otrā pasaules kara periodā. FOTO
Kultūra
2013. gada 25. augustā, 09:47

"Sarunas muzejā" jauno sezonu aizsāks lekcija par modi Otrā pasaules kara periodā. FOTO

Jauns.lv

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, kur apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekciju izstāde "No kara uz mieru. 1940.-1950.gadu mode", 4.septembrī plkst.17 notiks tikšanās ar mākslas zinātnieci Alīdu Krēsliņu, atklājot jaunu sezonu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programmai "Sarunas muzejā".

"Sarunas muzejā" jauno sezonu aizsāks lekcija par ...

Kā norāda muzeja speciālisti, izstādes no Vasiļjeva tērpu kolekcijas vienmēr pelna nedalītu apmeklētāju uzmanību, tās tiek gaidītas ar lielu interesi un brīnuma priekšnojautu. Arī šogad kolekcionārs pārsteidzis Rīgas iedzīvotājus un galvaspilsētas viesus ar neierastu skatījumu uz vēsturiski un sociāli sarežģīto periodu pirms, pēc Otrā pasaules kara un kara laikā.

Sarunas dalībniekus gaida mākslas zinātnieces, izstādes koordinatores Alīdas Krēsliņas informatīvi bagātais un aizraujošais stāstījums-ekskursija, pārsteidzoši atklājumi un negaidīti salīdzinājumi, kas palīdzēs izsekot līdzi kopsakarībām un labāk saprast to laiku.

Izstāde atklāj, kā mainījās modes aktualitātes un prioritātes 1940. un 1950.gados. Mākslas zinātniece savukārt stāstīs, cik lielā mērā un kā sociālie apstākļi spēj ietekmēt sievietes vizuālo tēlu un viņas garderobes saturu, kāpēc kara gados attīstīto militāro stilu sieviešu modē vēlāk nomainīja burvīgais "New Look", kādas tēmas 1950.gados kļuva populāras, veidojot sievietes siluetu un kleitu noformējumu, kādiem līdzekļiem un kādās proporcijās augstās modes un ikdienas apģērba modeļi toreiz risināja jebkuram laikmetam aktuālo jautājumu - sevis pasniegšanas mākslu.

Ieskats izstādē „No kara uz mieru. 1940.–1950. gadu mode”

Klusas mūzikas pavadībā aplūkojot modes namu "Christian Dior", "Lanvin", "Nina Ricci", "Schiaparelli", "Pierre Balmain", "Jacques Fath", "Jacques Griffe", "Huber de Givenchy", "Cristóbal Balenciaga", "Madame Gres" darinājumus, apbrīnojot oriģinālus aksesuārus un lieliskās 20.gadsimta vidus kinozvaigžņu un modeļu demonstrētāju fotogrāfijas, ikvienam būs iespēja nokļūt nesenajā viņa paša vai viņa vecāku bērnības un jaunības atmosfērā. 1940.-1950.gadu modes izlases pērles nevarēs atstāt vienaldzīgu arī jaunāko paaudzi, kas nepazīst tā nemierīgā laikmeta kaprīzes.

Mode vienmēr ir bijusi civilizācijas atribūts un vēstures spogulis - visi politiskās, ekonomiskās, kultūras dzīves notikumi, sociālie satricinājumi un kari atstāj savu ietekmi uz attiecīgā laikmeta modi. Otrais pasaules karš ir viens no dramatiskākajiem periodiem 20.gadsimta cilvēces vēsturē, kas noveda pie lielām sagrāvēm, kodolieroču izraisītām kataklizmām un pārmaiņām politiskajā kartē. Tam sekoja nosacīta miera periods un "baby boom", ko pavadīja pēckara ekonomikas plauksme Rietumeiropā un Amerikā.

Izstāde "No kara uz mieru. 1940.-1950. gadu mode" ļaus apmeklētājiem baudīt nostalģiju, pasapņot par pirmskara un pēckara skarbo, nosacīto, tomēr laimi.

Otrā "Sarunu muzejā" tikšanās Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē notiks 11.septembrī plkst.17, kad mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa atkal pievērsīsies 1940.-1950.gadu modes evolūcijas niansēm krievu valodā.

Ieejas biļete izstādē pieaugušajiem maksā 3 latus, skolēniem, studentiem, pensionāriem - 1,50 latus. Izstāde skatāma līdz 29.septembrim.


LETA/ Publicitātes foto