"Uzcepšu ko garšīgu", "braukšu uz laukiem" jeb - kā latvieši svinēs Lāčplēša dienu
Par spīti plašajai Lāčplēša dienas svinīgo pasākumu programmai, liela daļa rīdzinieku 11.novembri tomēr plāno pavadīt mājās, ģimenes lokā.
Sabiedrība
2016. gada 11. novembris, 06:45

"Uzcepšu ko garšīgu", "braukšu uz laukiem" jeb - kā latvieši svinēs Lāčplēša dienu

Jauns.lv

11.novembris, jeb Lāčplēša diena simbolizē Latviešu strēlnieku uzvaru pār Bermonta karaspēku un līdz ar to – mūsu valsts atkarošanu no svešinieku nagiem. Latvijas pilsētās šos svētkus ik gadu atzīmē ar dažādiem pasākumiem, tostarp arī tradicionālo lāpu gājienu. Kasjauns.lv devās Rīgas ielās, lai vaicātu cilvēkiem, ar ko īpašs, viņuprāt, ir 11.novembris un kā šos svētkus plānots nosvinēt.

Marks, studē RISEBA

Noteikti dosimies ikgadējā lāpu gājienā. Cik zinu, būs arī citi pasākumi, kurus labprāt apmeklētu. Domāju pavadīt šos svētkus kopā ar ģimeni – svecītes nolikt nesanāks, jo plānojam doties ārpus Rīgas.

Aiga no Limbažiem

11.novembris ir valsts svētki. Esam no Limbažiem un droši vien dosimies vietējā lāpu gājienā, kurš tiek organizēts katru gadu, no kapiem līdz baznīcai. Būsim kopā ar ģimeni, vīrs, kā jau dziedātājs, noteikti uzstāsies koncertā.

Edgars, strādā pārdošanā, studē komunikāciju zinātni un sabiedriskās attiecības

Pagaidām grūti pateikt, laikam būs jābrauc uz laukiem, Tūju, tas ir netālu no Salacgrīvas, pie jūras. Speciāli jau šos svētkus nesvinu, taču sajūtas šajā dienā nenoliedzami ir īpašas – pēc tautības esmu krievs, taču apzinos, ka dzīvoju Latvijā un saprotu, ka Lāčplēša dienai šajā valstī ir liela nozīme.

Rita, pensionāre, dzied korī

Īpašs šis datums, protams, ir. Jau no skolas laikiem atceros, ko stāstīja par Lāčplēša dienu. Visdrīzāk pavadīšu piektdienu mājās. Varbūt, atnākšu uz Daugavmalu, nolikšu svecītes.

Laura, strādā par asistenti

Rītdien droši vien uzcepšu kaut ko garšīgu! Taču pats 11.novembris man ne ar ko nav īpašs – mēs viņu tā īsti nesvinam. Mājās gan iedegšu svecīti!

Uldis, dziedātājs

11.novembris, latviešu uzvara pār Bermonta karaspēku... man kā dziedātājam pašam būs koncerti. Tiesa gan nevis rīt, bet 12.novembrī. Plānoju izpildīt tematiski atbilstošas, patriotiskas dziesmas – „Div’ dūjiņas gaisā skrēja”, „Tik un tā”, kā arī citas.

Laura no Latgales, studē RTU, strādā kredītu kompānijā

Domāju, ka noteikti, kā katru gadu, iesim nolikts svecītes pie Rīgas pils. 11.novembris ir diena, kurā vairāk kā citās uzjundī patriotiskās jūtas un lepnums, ka dzīvojam Latvijā!

Rīgā plašs Lāčplēša dienai veltītu pasākumu klāsts

Rīgā Lāčplēša dienā paredzēti dažādi piemiņas pasākumi un plaša koncertprogramma, informē aģentūra LETA. 11.novembrī Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst.9 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, bet pie Rīgas pils - svinīgo godasardzes maiņu. Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies NBS pārstāvji, bet par muzikālo noformējumu gādās orķestris "Rīga" un Rīgas 6.vidusskolas jauktais koris "Saule".

No plkst.16 līdz 23 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas "Vilki" un rokgrupas "Pērkons" koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Savukārt Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā pasākumā "Daugavmalā mierīgs vakars" būs koncertprogramma "Pielūgsim mūžīgi" ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Austrums" un Latvijas Zemessardzes kora "Stars", tautas un pasaules mūzikas grupas "Zale", kā arī Kristīnes Adamaites, Arta Sīmaņa un Jāņa Kurševa piedalīšanos.

Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks Rīgas kultūras centros un dievnamos. Kultūras centrā "Iļģuciems" uzstāsies Latgales jauniešu postfolkloras grupa "Rikši", un kultūras centrā "Mazā ģilde" uzstāsies koklētāju ansamblis "Teiksma". Kultūras centrā "Ritums" notiks folkloras kopu sadziedāšanās un radošās darbnīcas.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā notiks divi koncerti. Viens no tiem būs koncerts "Mosties", kurā uzstāsies mūziķi Goran Gora, Ieva Akuratere, Haralds Sīmanis, Austra Pumpure un vairāki citi. Otrs koncerts "Mazi, silti svētki" apmeklētājus priecēs ar vairāku koru un solistes Ievas Paršas māksliniecisko sniegumu. Koru mūzika skanēs arī Rīgas Svētā Pētera baznīcā koncertā "Mūsu Tēvs debesīs".

Turklāt kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā notiks izglītojošs Lāčplēša dienas pasākums ar Latvijas skautu un gaidu piedalīšanos, bet vakarā pils lielajā zālē koncertēs bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi".

Lāčplēša dienā 11.novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1918.-1919.gada notikumiem, bet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāmas šai atceres dienai veltītas izstādes un ekspozīcijas.


Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis