Uldis Dumpis svin savu 70. dzimšanas dienu. FOTO
Jubilāru Uldi Dumpi no limuzīna uz darbu pavada kolēģes un lieliskās aktrises Astrīda Kairiša (no kreisās) un Dace Bonāte.
Kultūra
2013. gada 3. oktobris, 20:36

Uldis Dumpis svin savu 70. dzimšanas dienu. FOTO

Jauns.lv

Godinot tautā iemīļo aktieri Uldi Dumpi 70. jubilejā, šodien, 3.oktobrī, viņu uz darbu Nacionālajā teātrī kolēģes atvizināja limuzīnā, bet pie tā ritināja sarkano pakāju, dziedāja dziesmas un bārstīja ziedus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šorīt pamostoties, leģendārais aktieris ar savējiem pārspriedis, ka nepavisam nejūtas ar tādu gadu nastu plecos, kādu uzlicis kalendārs. Bet ko padarīsi... Citkārt par spīti dzimumdienai pavadītu vienkāršu darba dienu, bet jubilejā, kā smej mākslinieks, nebijis cerību izsprukt. Dzimšanas dienas rīts Dumpim ritēja, cenšoties telefonīsziņās ar „paldies” atbildēt uz daudzajiem apsveikumiem un gaidot kolēģes – dāmas no izrādes „Meitenes” jeb Daci Bonāti, Intu Tiroli, Līgu Liepiņu, Astrīdu Kairišu, Māru Zemdegu, Lolitu Cauku un Lāsmu Kugrēnu, kas pēc jubilāra ieradās limuzīnā. Šodien Dumpis ceļu uz darbu mēroja nevis sabiedriskajā transportā, kā ierasts, bet gan mīkstos auto zviļņos, kolorītu aktrišu kompānijā, malkojot šampanieti un uzkožot šokolādi.

Pie Nacionālā teātra piestājam limuzīnu sagaidīja aktiera darba kolektīvs. Ieraugot izritinātu sarkano paklāju un tik daudz sveicēju, aktieris izspēlēja veca un stīva vīra izkāpšanu, sveiciena vietā sanākušajiem veltot sirsnīgu smaidu. Sagaidīts ar dziesmu, Dumpis tika godināts ar ziedu lietu uz sarkanā paklāja, kolēģu laba vēlējumiem un muzikāliem sveicieniem. Lai arī cienījamā aktiera acīs nebija noslēpjams aizkustinājums par šādu uzmanību, sev raksturīgajā manierē viņš noteica: „Nu tad viss, ejam strādāt!” un pazuda teātra ģērbtuvēs, lai gatavotos vakara izrādei „Lilioms”. Pēc tās aktierim būs nelielas svinības turpat teātrī kolēģu un tuvāko draugu lokā.

Uldis Dumpis dzimis Latvijas Universitātes studentu Teodora Reiņa Dumpja un Lilijas Dumpes ģimenē. Tēvs mācījies Juridiskajā fakultātē, māte Filoloģijas un filozofijas fakultātes Romāņu un ģermāņu valodu nodaļā. 1943. gadā tēvu iesauca vācu armijā, un kara beigās viņš pazuda bez vēsts.

Uldis pirmos dzīves gadus pavadījis dzimtas mājās "Dumpjos" Īslīces pagastā, vēlāk ar māti pārcēlušies uz Rundāles pagastu un Bausku. Skolas gaitas iesācis Īslīces pamatskolā, mācījies Pilsrundāles septiņgadīgajā skolā, 1961. gadā beidzis Bauskas vidusskolu. Mācījies arī mūzikas skolā klavieres un trompeti un spēlējis basketbolu sporta skolā. Pēc Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes absolvēšanas – no 1965. gada – ir Nacionālā teātra aktieris. 2002./2003.gada sezonā Latvijas Teātru skatē saņēmis balvu kā labākais dramatiskais aktieris par Vilhelma Putna (I.Ābeles “Dzelzszāle”) un Jusova (A.Ostrovska “Ienesīga vieta”) lomām. Paralēli daudzajām teātra lomām ir viens no izcilākajiem latviešu kino aktieriem. Pateicoties Dumpja aktierspēlei, latviešu kultūrā unikāls devums ir filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, „Emīla nedarbi”, „Melnā vēža spīlēs” un citas.  Jubilārs arī vairākus gadus redzams TV3 populārajā seriālā „UgunsGrēks” kā Aivars Pētersons.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders