112
2013. gada 20. oktobris, 20:43

Legālās narkotikas tirgo arī Rīgas pašvaldībai piederošos īpašumos

Jauns.lv

Ja pirms gada Rīgā legālo narkotiku maisījumus varēja nopirkt 20 vietās, tad tagad to skaits dubultojies, un tirgošanās notiek arī Rīgas pašvaldībai piederošos īpašumos, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Jau vairākus gadus Saeima un ministrijas cenšas grozīt likumus, lai legālo narkotiku tirgoņus izskaustu, bet pagaidām neveiksmīgi.

Raidījums paviesojās vairākās adresēs, kur šāda tirdzniecība notiek, – Jēzusbaznīcas ielā 7/9, Deglava ielā 151, Krišjāņa Barona ielā 90, kur uz ēkām lasāms, ka tas ir pašvaldības īpašums. Dažādos portālos internetā veidojas domubiedru grupas, kas, redzot policijas bezspēcību, plāno saviem spēkiem šos kioskus iznīcināt dedzinot un demolējot.

Pēc šāda sabiedrības spiediena policija cenšas atrast jebkādus tirgotāju pārkāpumus, lai viņus sodītu kaut vai par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumu vai nepareizi noslēgtiem darba līgumiem ar pārdevējiem. Bet tas kiosku darbību neaptur. To īpašnieki veikli sakārto visus papīrus. Pat cenas gandrīz visur norādītas gan latos, gan eiro, un par pirkumiem izsit čekus, atzina "Nekā personīga".

Tirgotāji pārsvarā ir pirms pāris mēnešiem dibinātas SIA ar viena lata pamatkapitālu. Kad firmai uzkrājas policijas uzlikti sodi un draud tiesas, firmu aizver un par tirdzniecības vietas īpašnieku kļūst nākamais SIA. Piemēram, tirgotava Pļavniekos, Ilūkstes ielā, pieder SIA "Harlem", kas reģistrēta dzīvoklī ēkā Jersikas ielā. Tur kopumā reģistrētas 70 dažādas firmas.

Katrs tirgotājs savu preci dēvē citādāk. Vīraks, ūdens pīpju tīrāmais līdzeklis, gaisa atsvaidzinātājs. Kiosku, kur mazajos plastmasas maisiņos nopērkams mēslojums kaktusiem, TV3 raidījums atrada pat pie pašas ieejas Gaiļezera slimnīcā. Slimnīcas vadītājs par to dzirdēja pirmoreiz, norādot, ka tā neesot viņu darīšana – zeme pieder nevis slimnīcai, bet pilsētai. Bet pilsēta kiosku aizvākt nevar, jo tirdzniecība atbilst visiem likumiem. Un ja nav pārkāpumu, nav iemeslu lauzt līgumu ar kiosku īpašniekiem par zemes izmantošanu.

RD Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs dainis Turlais raidījumam sacīja: "Būtu jau ļoti labi, ja tas būtu tik skaidri tā kā... tā kā... Es arī jums pilnīgi piekristu – es kopā ar jums atbrauktu uz to vietu, konstatētu, ka tā ir Rīgas zeme, un policijai teiktu – vāciet nost to kiosku! Viss. Slēgts! Nevaram mēs to izdarīt. Ne jūs, ne es, neviens cits."

Pilsēta likusi pašvaldības policijai regulāri traucēt kiosku darbu ar reidiem un patrulēšanām to tuvumā. Bet tas neattur zāļu maisījumu tīkotājus. Pat policijas kratīšanas laikā pircēji pie durvīm klauvēja ik pēc pāris minūtēm.

Policijas ķēriens reidā, kurā piedalījās "Nekā personīga" bija 150 iepakojumu, kuros katrā ir 0,1 grams. Tas esot daudz, salīdzinot ar citām reizēm. Policijas atklātais pārkāpums – dažām precēm marķējums nav latviešu valodā. Ja konfiscētajos zāļu maisījumos neatradīs kaitīgās vielas, policijai tie būs jāatdod atpakaļ tirgotājam.

Dienu pirms reida Saeima bija grozījusi likumu, kas ļaus atņemt tos maisījumus, kuru sastāvā atrodamās vielas iekļautas īpašā Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmā. Iekšlietu ministrija to uzskata par lielu soli pareizā virzienā.

Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis TV3 teica: "Lietas būtība slēpjas divos punktos – viela un pieprasījums. Ja par pieprasījumu mēs varam cīnīties runājot ar sabiedrību, skaidrojot kaitējumu un tamlīdzīgi, tad ar vielām mēs varam cīnīties, tikai un vienīgi konkrētās vielas pakļaujot kontrolei."

Rīgas pašvaldības policija gan izmaiņas sauc par bezjēdzīgām. Uz legālo narkotiku paciņām nav rakstīts to ķīmiskais sastāvs, tāpēc pierādīt, kuri ir kaitīgie maisījumi un kuri nē, būs tikpat neiespējami kā pašlaik.

"Ņemot vērā to tirdzniecības apjomu, ņemot vērā tos tempus, ar kādiem šie te darboņi pielāgojas jauniem apstākļiem, es nedomāju, ka šī jaunā ievestā norma būtiski varēs ietekmēt šo biznesu," "Nekā personīga" atzina Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

Raidījums arī informēja, ka grozījumu sagatavošanai ministrijās un pieņemšanai Saeimā bija vajadzīgs gads. Tostarp likumprojekts trīs mēnešus vistiešākajā nozīmē bija pazudis. Maijā tas no Iekšlietu ministrijas nonāca Valsts kancelejā, kam dokuments bija jāpārsūta tālāk Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai. Tikai septembrī atklājās, ka parlamentu likumprojekts nemaz nav sasniedzis. Izskaitļots, ka pie vainas ir kancelejas lietvedis, kurš nebija pamanījis, ka parlaments mainījis e-pasta adresi, un dokumentus nosūtījis uz veco. Valsts kancelejas vadība vainīgo par to jau atlaidusi, norādot, ka tā nebija vienīgā paviršība, tamdēļ tik bargs lēmums.

Bērnu reanimatologs Pēteris Kļava valsts un pašvaldības nespēju apkarot legālo narkotiku tirdzniecību sauc par totālu vienaldzība pret bērniem, uzsverot, ka ārzemēs pēc šo vielu lietošanas cilvēki miruši, zaudējuši redzi vai paralizēti, par laimi, Latvijā pagaidām letālu iznākumu neesot bijis.

"Tā problēma ir mūsu pašu kompleksainība, mūsu neattīstība, mūsu pašu vēlme baudīt dzīvi, līdz ar to mums liekas – kas tur sevišķs. Un tieši tas – kas tur sevišķs – ir tas, kas smird Latvijā. Tā ir attieksme. Tas ir sovjetisms. Un tā kā šīs paaudzes vēl nav izmirušas – vēl nav pagājuši 60 gadi, kas Latvijā mūs visus it kā attīsta, tāpēc arī nebūs gudru radikālu pavērsienu, lai parūpētos par Latvijas bērniem. Par Latvijas bērniem – tā ir tāda sporātiska, reklāmveida domāšana, tas ir gluži par maz," raidījumā "Nekā personīga" uzsvēra Kļava.

Rīgas dome jau vairāk nekā gadu neveiksmīgi mēģina tikt vaļā no nevēlama pilsētas telpu nomnieka. Pazemes tunelī zem Gogoļa, Marijas un 13.janvāra ielas kiosku 2012.gadā domes Satiksmes departaments iznomāja SIA "Mihalich". Jau pēc pusgada pašvaldības policija domei prasīja līgumu lauzt, jo tur tirgo legālās narkotikas. Tas joprojām nav noticis. Turlais raidījumam solījis drīzumā ar firmu tiesāties. Savukārt kioska saimnieks Satiksmes departaments izdomājis radošu un vienlaikus dārgu plānu – kioska vietā uzbūvēt liftu invalīdiem.

BNS