51 gada vecumā no gripas miris leģendārais latviešu mūziķis Aivars Brīze
Aivars Brīze (1961 - 2013).
Sabiedrība
2013. gada 22. oktobris, 11:21

51 gada vecumā no gripas miris leģendārais latviešu mūziķis Aivars Brīze

Jauns.lv

Otrdienas rīts Latvijā atnācis ar ļoti, ļoti skumju ziņu - 51 gada vecumā mūžībā aizgājis leģendārais rokmūziķis, unikālās balss īpašnieks Aivars Brīze (ziņa papildināta).

­

(Papildināta 23:25 ar jaunāko informāciju par mūziķa nāves iemeslu)

Brīze miris otrdien, 22. oktobrī, ziņo portāls nra.lv.

Mūziķa nāves iemesls bijušas gripas komplikācijas. Viņš saslimis mājupceļā no Austrijas, kur bija devies slēpot. Bijusi augsta temperatūra un saaukstēšanās pazīmes. Mājupceļā Polijā izsaukta ātrā palīdzība, kas Brīzi bezsamaņā nogādājusi slimnīcā. Pie viņa nekavējoties steidza arī dzīvesbiedre, žurnāliste Elita Veidemane, taču Polijas slimnīcā viņa ieradās par vēlu… Brīze aizgājis aizsaulē, tā arī nenākot pie samaņas.

Otrdienas vēlā vakarā Elita Veidemane sociālajā tīklā Twitter apstiprināja dzīvesbiedra nāves iemeslu. "Kas notika? Ceļā no Austrijas - banāla gripa, kas pārrauga abpusējā plaušu karsonī. Un viss."

Aivars Brīze dziedājis grupās „Neptūns”, „Līvi”, „Leģions” un citās. 2010. gadā mūziķis kopā ar uzņēmēju Andru Strausu piedalījās televīzijas šovā „Dziedi ar zvaigzni”. Aivars Brīze ierakstījis arī vairākas dziesmas – „Nesaki nevienam”, „Apsoli vēlreiz neko” kopā ar savu dzīvesbiedri, žurnālisti Elitu Veidemani.

Mūziķis dzimis 1961. gada 25. decembrī Liepājā.

­"Tikai nesaki nevienam". Dzied Aivars Brīze un Elita Veidemane

Kā teica viens no Brīzes līdzgaitniekiem, dziesmu vārdu autors, producents un mūzikas ierakstu kompānijas "Mikrofona ieraksti" repertuāra direktors Guntars Račs, Brīze bija veselas rokmūzikas paaudzes daļa, pie kuras piederēja arī Ēriks Ķiģelis. "Liepājas rokmūzikas zelta genofonds, kas ir aizgājis uz neatgriešanos kopā ar viņiem, Daini Virgu un Jāni Grodumu. Ar šausmām skatos uz pāri palikušajiem un redzu, ka izkapts cērt mērķtiecīgi," sacīja Račs.

Račs uzsver, ka Brīze bija "līvs" caur un cauri. Daudzi viņu atceras pēc dalības rokoperā "Lāčplēsis", kur viņš bija Lāčplēša labais draugs Koknesis, un tāds viņš bija arī dzīvē, uzsvēra Račs, atgādinot, ka Brīze bija tas, kurš dziedāja "Dzelzsgriezēju", "Karogus" un "Zābaku dziesmu", kas tagad esot aktuāla kā vēl nekad.

"Arī mums bija daudz kopīgi rakstītu dziesmu un šad tad domājām, ka sarakstīsim vēl kādu. Brīze dziedāja visu "Līvu" zelta repertuāru - ko nedziedāja Grodums, to izpildīja viņš. Vēl nesen, pēc kopkoncerta Dzintaros, likās, ka izdosies noorganizēt kādu "Līvu" uzstāšanos, bet tagad tā vairs nešķiet - tagad ir tikai sastāvdaļas, vairs nav kodola. Tāds laikam ir "Līvu" liktenis". Izsaku visdziļāko līdzjūtību ģimenei un tuviniekiem," sacīja Račs.

Portāls Kasjauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību mūziķa piederīgajiem.

Līvi - Dzelzsgriezējs

"Tu vari paļauties uz mani" - Aivars Brīze


Kasjauns.lv/ Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva