"Grūti ticēt, ka Aivara vairs nav..." Draugi, kolēģi un fani piemin Aivaru Brīzi. FOTO
Rīgā pie „1.rokkafejnīcas” gulst ziedi un deg svecītes, pieminot mūžībā aizgājušo mūziķi Aivaru Brīzi.
Sabiedrība
2013. gada 22. oktobris, 21:21

"Grūti ticēt, ka Aivara vairs nav..." Draugi, kolēģi un fani piemin Aivaru Brīzi. FOTO

Jauns.lv

Klusi noliekot svecīti un ziedus lielās ģitāras pakājē pie „Latvijas Pirmās rokkafejnīcas” Rīgā, draugi, kolēģi un talanta cienītāji otrdienas vakarā atvadās no pāragri mūžībā aizgājušā mūziķa Aivara Brīzes.

(Papildināta 22:42 ar jaunāko informāciju par mūziķa nāves cēloni)

Šovakar dziedātāja Olga Rajecka bija paredzējusi prezentēt savu jauno videoklipu, uz „Latvijas 1.rokkafejnīcu” saaicinājusi draugus un kolēģus. Taču sēru dēļ svinības viņa atlika, bet tik un tā muziķi pulcējās „1. rokkafejnīcā”, bet nu - lai pieminētu Aivaru Brīzi. Uz „1. rokkafejnīcu” dodas arī Aivara talanta cienītāji un fani, noliek svecītes pie lielās ģitāras, otrā stāva zālē klausās Brīzes un „Līvu” leģendārās dziesmas, uz ekrānā seko līdzi fotomirkļiem un nododas skumīgām pārdomām.

„Pirmajā rokkafejnīcā” Kasjauns.lv sastop mūziķus Fēliksu Ķiģeli, Uldi Marhilēviču, Igo un Miku Dukuru. Līdztekus skumjām jūtams apjukums. Sestdien tieši šajā kafejnīcā bija paredzēts „Līvu” koncerts, kas, visticamāk, pārvērtīsies par Brīzes atceres pasākumu. „Lai nu kurš, bet Aivars bija īsts dzelzs vīrs, dzelzsgriezējs… Tāpēc noticēt, ka viņa vairs nav, ir neizsakāmi grūti,” atzīst Fēlikss Ķiģelis, kuru ar Brīzi pēdējā laikā saistīja arī albuma tapšana. Savukārt Miks Dukurs, kurš jaunajā rokoperas „Lāčplēsis” iestudējumā atveidos Koknesi, tieši šorīt iedomājies, ka būs jāsatiek Brīze, lai pakonsultētos par lomu. „Un ziņa, ka Brīzes vairs nav, nāca tieši pusstundu pēc tam,” nolikdams svecīti pie ģitāras, secina Dukurs.

Cilvēki klusām nāk un iet. Vieni iededz svecīti uz ielas, bet citi ienāk pasēdēt arī kafejnīcā, kur jau labu laiku vietu radusi Brīzes kartona figūra, pasūta kādu dzērienu un notrauš asaras, skatoties fotogrāfijās. Brīzes pieminēšanas vietā ieradusies viņa dzīvesbiedres, rakstnieces Elitas Veidemanes meita Linda, kamēr pati Elita joprojām atrodas Polijā, kur kārto formalitātes mūziķa mirstīgo atlieku pārvešanai uz dzimteni. Tas plānots šonakt.

Linda portālam Kasjauns.lv apstiprina jau izskanējušo informāciju, ka Brīze saslimis mājupceļā no Austrijas, kur bija devies slēpot. Viņam bijusi augsta temperatūra un saaukstēšanās pazīmes. Mājupceļā Polijā izsaukta ātrā palīdzība, kas Brīzi bezsamaņā nogādājusi slimnīcā. Pie viņa nekavējoties steidza arī dzīvesbiedre Elita, taču Polijas slimnīcā viņa ieradās par vēlu… Brīze aizgājis aizsaulē, tā arī nenākot pie samaņas.

Otrdien vēlu vakarā Aivara dzīvesbiedre Elita Veidemane sociālajā tīklā Twitter pateicās par daudzajiem līdzjūtības vārdiem, kurus saņēmusi, un atklāja arī mūziķa nāves iemeslu. "Kas notika? Ceļā no Austrijas - banāla gripa, kas pārauga abpusējā plaušu karsonī. Un viss."

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva