Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņem Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica
Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica.
Kultūra
2013. gada 4. novembris, 19:50

Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņem Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica

Jauns.lv

Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņems arī Valmieras teātra aktrise Ligita Dēvica, pastāstīja Latvijas Teātra darbinieku savienības radošo projektu koordinatore Undīne Preisa.

Pirmdien Spīķeru koncertzālē norisinās "Spēlmaņu nakts" nominantu un Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas vakars. Otrs balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs atklāts jau iepriekš – tas ir aktieris un režisors Laimonis Siliņš.

Dēvica Valmieras drāmas teātrī strādā kopš 1963.gada. Tieši režisoru Oļģerta Krodera un Māras Ķimeles iestudējumos Dēvica sasniegusi gan augstu skatuves patiesības līmeni, gan atvērusi savu valdzinošo un noslēpumaini pievilcīgo sievietes dvēseli.

Piecdesmit darba gados Dēvica nospēlējusi nozīmīgas lomas klasiskajā dramaturģijā, tādas kā lēdija Milforde (Frīdrija Šillera "Mīla un viltus", 1967), Ģertrūde (Viljama Šekspīra "Traģisks stāsts par Hamletu, Dānijas princi", 1972), Maša (Antona Čehova "Trīs māsas", 1974), Raņevska (Čehova "Ķiršu dārzs", 1986). Viņas kontā ir dziļi latviskas varones, kuru galvenā īpašība ir nesalaužamais spēks, kas reizēm kļūst arī par vājumu, – Maija (Raiņa "Mīla stiprāka par nāvi", 1983), Orta (Raiņa "Pūt, vējiņi", 1985), Roplainiete (Rūdolfa Blaumaņa "Pazudušais dēls", 1990). Nozīmīga vieta viņas daiļradē ir 20.gadsimta pretrunīgās, daudzšķautņainās sievietes būtības atsegšanai, bet īpaši dziļi atklāta ir sadistiskās un nelaimīgās medmāsas Rečidas personība D. Vosermana "Kur dzeguze ligzdu vij" (1984).

Pārejot jaunā lomu kategorijā, spoži nospēlētas divas nobriedušas, dzīvesgudras un par savas dzimtas likteni atbildīgas sievietes – Niskavuori saimniece H. Vuolijoki "Akmens ligzda jeb Niskavuori sievietes" (2006) un Nārbuļu saimniece Katrīna Latvijas televīzijas daudzsēriju filmā "Likteņa līdumnieki" (2003 – 2006).

Dēvica saņēmusi vairākus apbalvojumus, tostarp Triju Zvaigžņu ordeni.

Preses konferencē pirms godināšanas vakara Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa iepazīstināja ar "Spēlmaņu nakts 2013" skatītāju balsojuma norisi – balsojums atklāts 21.oktobrī un līdz šim internetā kopumā nobalsojuši jau apmēram 4000 cilvēku.

Skatītāju balsojums šogad norit plašākā mērogā, jo balsot par pagājušās sezonas iecienītāko izrādi, aktrisi un aktieri iespējams ne vien teātros un "spelmanunakts.lv", bet arī "Delfi.lv" un Latvijas sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" sadarbībā ar "Teātris.zip".

No 16. līdz 23.novembrim norisināsies "Spēlmaņu nakts 2012/2013" nominēto izrāžu skate, kuru apmeklēt aicināti ārzemju teātra kritiķi. 23.novembra rītā Dailes teātrī notiks kritiķu konference, kurā tiks analizētas skates laikā redzētās izrādes.

Pirmdien pasākuma laikā arī ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu atbalstu tiek godināti Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieki, kuru rindās uzņemtas divas skatuves mākslinieces – Valmieras drāmas teātra aktrise Ruta Birgere un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega. Latvijas Teātra Zelta fondā ir arī Astrīda Vecvagare, Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Jūlija Vilgerte-Zveja, Kārlis Zariņš, Līvija Akurātere, Ļevs Birmanis, Ļubova Beļikova, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis , Vera Singajevska–Āboliņa, Vera Valtere-Gribača un Žermēna Heine-Vāgnere, Venta Vecumniece un Gunārs Placēns.

Visi Zelta fonda dalībnieki saņēma dāvanu kartes medikamentu iegādei, kā arī īpašu goda zīmi – piespraudi, kas apliecina piederību Teātra Zelta fondam.

Latvijas Profesionālo aktieru apvienības priekšsēdētājs Janus Johansons sveica nominantus kategorijās "Gada aktrise", "Gada aktieris", "Gada aktrise otrā plāna lomā" un "Gada aktieris otrā plāna lomā", savukārt "Spēlmaņu nakts" informatīvais atbalstītājs portāls "Delfi" pasniedza savu īpašo simpātiju balvu režisoram Vladislavam Nastavševam.

"Spēlmaņu nakts 2012/2013" notiks 23.novembrī Dailes teātrī.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA