Sabiedrība
2016. gada 16. novembris, 20:42

Piešķirtas ikgadējās Cicerona balvas. FOTO

Jauns.lv

Šodien, 16. novembrī, svinīgā ceremonijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) tiksapasniegtas ikgadējās Cicerona balvas. To piešķiršanas mērķis ir atzīt un veicināt labas publiskās un profesionālās komunikācijas nozīmi.

Ar Mērfija titulu atzīmē spilgtu neveiksmi šajā jomā.

Cicerona balva šogad piešķirta režisoram Jānim Streičam par nezūdošu ieguldījumu kinomākslā Latvijā un pasaulē, kā arī daudzpusīgu un intensīvu sabiedrisko darbību valsts novados un Lietuvā. Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis tika apbalvots par sasniegumiem pētniecībā bioloģijā un Daugavpils zinātniskā prestiža būtisku celšanu.

Starptautiskajā kategorijā Cicerona Goda nosaukums veltīts Pasaules Brīvo latviešu apvienībai (PBLA) par latviskās identitātes un Latvijas neatkarības idejas uzturēšanu. Apbalvojums PBLA ir kā sekmīgai ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākai pārstāvībai, kas apvieno ārpus valsts dzīvojošos tautiešus darbam latviešu tautas un Latvijas valstiskās drošības augsmei. Tiek izcelta apvienības iniciatīva Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma sasaukšanā, lai veicinātu zināšanu pārnesi un finanšu kapitāla piesaisti Latvijai, kā arī latvisko tradīciju saglabāšanu trimdā, saiknes stiprināšanu ar mūsu diasporu dažādos kontinentos.

Cicerona Goda nosaukums nonāca arī pie režisora Kirila Serebreņņikova par meistarību starptautiskā kultūras komunikācijā un ietekmi Latvijas mākslā. Augstu novērtēta viņa sadarbība ar Nacionālo teātri, īpaši iestudējot Raiņa literāro mantojumu un organizējot viesizrāžu apmaiņu, sasniegumi kino jomā, kā arī pilsoniskā drosme, argumentējot attieksmi pret autoritāru varu.

Antibalvas Mērfija titula adresāts šoreiz ir Latvijas politiķi, kuri "hroniski nespēj atrisināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārvaldības pretrunas, kad iekšējās komunikācijas problēmas pāraug traucējošos ārējos efektos", norāda LZA.

Cicerona/Mērfija balvu kopš 1999.gada pasniedz politiķiem, zinātniekiem un publicistikas praktiķiem par sabiedrības uzrunu un rīcību, realizējot sociālās saliedēšanas idejas lokālā, nacionālā un starptautiskā mērogā. Laureāti ir bijuši gan ārvalstu līderi, gan izcili Latvijas kultūras un izglītības jomas pārstāvji, žurnālisti, pašvaldību vadītāji. Balvas žūrijas priekšsēdētājs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, sadarbības partneri - Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA