"Mūsu zemes raksti" 18. novembra svētku koncertā Rīgas Kongresu namā
Kultūra
2016. gada 17. novembris, 17:01

"Mūsu zemes raksti" 18. novembra svētku koncertā Rīgas Kongresu namā

Jauns.lv

Jau vairākus gadus pēc kārtas nemainīga tradīcija par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai ir Rīgas Domes koncerti rīdziniekiem. Šogad ar koncertiem par tēmu “Mūsu zemes raksti” Rīgas Kongresu namā uzstājās Latvijas ievērojamākie tautas deju ansambļi.

Trīs koncertos skatītājus priecēja Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācijas "Ave Sol" Tautas deju ansamblis "Teiksma",  Latvijas Universitātes Tautas deju ansamblis "Dancis", Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" Tautas deju ansamblis "Līgo" un Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācijas "Ave Sol" bērnu deju ansambļa "Teiksmiņa" dejotāji. Koncerta muzikālais pavadījums – grupa "Laimas Muzykanti", solistes – Olga Rajecka un Leila Alijeva.

Kā uzsvēra pasākuma veidotāji, šī Latvijas svētku diena un mūsu kopīgie svētki ļauj apzināties, kas ir tās vērtības, kuras mūs saista – tautas mūzika, dziesma, deja, latviešu valoda, vēstures notikumi. Kopīgi piedzīvotais tiek ierakstīts un paglabāts rakstītajā vārdā, latviešu skatuves dejā, mūzikā, abējādi ļaujot mums tiekties uz augšu, pilnveidoties, pacelties pāri laikam un telpai. Vienotā ritmā savijot kopīgo latviešu literatūras klasikas un 20. gadsimta autoru darbu motīvus ar deju, koncerta skatītāji tika izvesti cauri tautas kultūrvēsturiskajam mantojumam. Pasākuma tematika un stāsti rasti, apsekojot vairāku ģimeņu grāmatu plauktus visā Latvijā.

Svētku noslēdzošais koncerts īpaši veltīts Rīgas Domes un tās struktūrvienību labāko darbinieku cildināšanai. Atklājot pasākumu, Rīgas Domes vicemērs Andris Ameriks savā runā uzsvēra, ka arī pirms simts gadiem brīvība nesākās tikai ar skaistiem vārdiem, bet tikai ar drosmi un smagu darbu izdevās izveidot savu valsti, iekopt laukus, būvēt no jauna rūpnīcas. Cildinot darbaļaužu nozīmīgo lomu valsts izveidē, vicemērs uzteica sanākušos Rīgas pašvaldības darbiniekus, pateicoties viņiem par čaklumu, profesionalitāti un vislielāko atbildības sajūtu.

Rīgas Kongresu nama vadītāja Māra Liepiņa izteica atzinību par jauko svētku koncertu, pasākuma centra un visa “Rīgas nami” kolektīva vārdā pateicoties tautas deju kolektīviem un mūziķiem par pozitīvo enerģiju un cēlo patriotismu, ko mākslinieki demonstrējuši šī gada koncertā. “18. novembra koncerti ir īpašs notikums Rīgas Kongresu nama programmā, katru gadu pulcējot pilnas zāles, lai baudītu latviešu kultūras daili un bagātību. Tā ir tradīcija, kas stiprina mūsu garu un mīlestību pret savas valsts kultūru.”

Māra Liepiņa aicināja arī gada nogalē atgriezties Rīgas Kongresu namā, apmeklējot kādu no dažādajiem pasākumiem, kas sarūpēti pilsētas iedzīvotājiem. 3. decembrī Kongresu namā viesosies Štrausa festivāla Vīnes orķestris pasaulslavenā Pītera Guta ( Peter Guth) vadībā, piedaloties Vīnes operas zvaigznei Monikai Mozerei ( Monika Mosser). 5. decembrī 85. gadu jubilejas koncertturnejas ietvaros Rīgā koncertēs franču komponists, pianists, diriģents un aranžētājs Mišels Legrāns ( Michel Legrand). Toties 10. decembrī latviešu vokālā grupa “Framest” ar koncertu atzīmēs savu 10. gadu jubileju. Savukārt 21. decembrī būs iespēja klātienē dzirdēt Robertu Gobziņu koncertā “Paldies par kāju!”.

Mazākajiem klausītājiem 4. decembrī sarūpēts ļoti interesants notikums – koncertuzvedums “Puika un Niķis” ar populārajiem mūziķiem – Miku Dukuru, Edmundu Rasmani un Agnesi Rakovsku. Savukārt pirmssvētku laikā mūs priecēs vairāki svētku uzvedumi un eglītes bērniem, pat ar zirgu pajūga braucieniem pie Kongresu nama. Neiztikt arī bez mīluļiem – 11. decembrī Rīgas Kongresu namā viesosies Jurija Kuklačeva Maskavas kaķu teātris.

Veco gadu aizvadot, divi izcili koncerti. 28. decembrī Ksenija Sidorova un Latvijas Radio bigbends koncertā “Eiropas Ziemassvētki”. 30. decembrī jau par tradīciju kļuvušais “Melo-M” Vecgada lielkoncerts. Koncertu plānam varat sekot līdzi pasākumu centra mājas lapā kongresunams.lv.

Sadarbībā ar Rīgas Nami / Publicitātes foto