Politika
2013. gada 28. novembris, 09:30

Dombrovskis ir astotais demisionējušais premjers atjaunotās Latvijas laikā

Jauns.lv

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) ir astotais premjers kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kurš iesniedzis demisijas rakstu prezidentam.

Valdis Birkavs, kurš pārstāvēja partiju "Latvijas ceļš" (LC), 1994.gadā prezidentam Guntim Ulmanim paziņoja par sava Ministru kabineta demisiju pēc nesaskaņām ar Zemnieku savienību.

Savukārt Andris Šķēle kā bezpartejisks premjers 1997.gadā Guntim Ulmanim iesniedza demisiju, jo "politiskā elite un Valsts prezidents ir izteikuši nepārprotamas šaubas par valdības veidošanas morālajiem principiem".

1999.gadā Vilis Krištopans, tolaik pārstāvot partiju "Latvijas ceļš", iesniedza demisijas rakstu prezidentam Ulmanim, jo premjeram aiz muguras esot noslēgta "gļēvulīga vienošanās" starp TB/LNNK un Tautas partiju (TP).

Otrreiz atkāpies Šķēle, 2000.gadā iesniedzot Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai demisijas rakstu, jo Šķēles valdību nav atbalstījusi TB/LNNK un LC. Tolaik Šķēle pārstāvēja TP.

2004.gadā par savas valdības demisiju paziņoja Einārs Repše (tolaik - partija "Jaunais laiks"). Repše atkāpās, jo bija zaudējis koalīcijas partneru uzticību.

Savukārt 2007.gadā Aigars Kalvītis (tolaik - TP) iesniedza Valsts prezidentam Valdim Zatleram demisijas rakstu. Kalvīša demisiju lielā mērā ietekmēja vairāki strīdīgi valdības lēmumi, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Alekseja Loskutova atstādināšana, pēc kuras pie Saeimas ēkas noritēja plaši sabiedrības protesti. Neapmierinātība ar valdības darbu tika pausta arī plašā mītiņā Doma laukumā, kurā piedalījās 7000-8000 iedzīvotāju.

Atkāpās arī Ivars Godmanis 2009.gadā. Godmanis tobrīd pārstāvēja partiju LPP/LC. Kā tolaik žurnālistiem paziņoja TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš, tā brīža situācijā bija nepieciešama valdība, kas pārstāv plašāku Saeimas un tautas atbalstu.

Kā ziņots, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, Valdis Dombrovskis (V) paziņoja par demisiju. Viņš uzskata, ka pašreiz ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas. Dombrovskis valdību vada kopš 2009.gada marta.

LETA