Bijušais deputāts Burvis Zolitūdes traģēdijā zaudēja dēlu
„Viņš spēja pieņemt lēmumus un nebaidījās par rezultātu,” tā par Zolitūdes traģēdijā zaudēto dēlu teic Imants Burvis.
Sabiedrība
2013. gada 4. decembris, 06:02

Bijušais deputāts Burvis Zolitūdes traģēdijā zaudēja dēlu

Jauns.lv

Viņš bija 51. lielveikala Maxima drupās atrastais upuris. Skaists, mīļš, spēcīgs, ar momentānu reakciju, bet trauslu sirdi – tā par zaudēto dēlu Andreju Burvi teic bijušais Saeimas deputāts Imants Burvis.

43 gadus vecais Andrejs Burvis, ekonomists, Eiroparlamenta deputāta Aleksandra Mirska palīgs, tikai pirms dažiem mēnešiem ar kuplo ģimeni – sievu Aļonu un trim bērniem – pārcēlās uz Zolitūdi. Liktenīgajā ceturtdienā Andrejs ar Aļonu devās iepirkties uz blakus esošo Maximu. Sieva no drupām izglābās pašas spēkiem, bet Andreju glābēji atrada tikai aiznākamajā dienā. Mirušu... Sāpēs par zaudēto dēlu ar žurnālu Kas Jauns dalās bijušais Saeimas deputāts Imants Burvis.

Meita joprojām gaida tēti pārnākam

Aprakstīt zaudējumu esot teju vai neiespējami – pārāk smagi apjaust, ka notikušais ir realitāte. Andrejs aizgājis no šīs pasaules 43 gadu vecumā, nu sāpes sirdī izjūt visa ģimene. Imants piebilst, ka vissmagāk šobrīd esot Andreja mātei – Andrejs bija viņas vienīgais dēls. Bez tēva palikušas divas meitas – Regīna un Elza – un dēls Renāts. Iespējams, Burvju ģimenē nelaime varēja arī nenotikt... Andrejs ar sievu bija veikalā, jo dzīvoja vien pārsimt metru no sagruvušās Maximas. „Pagājuši tikai divi mēneši, kopš viņi pārcēlās uz Zolitūdi. Jāpateicas Dievam, ka vecāki uz veikalu līdzi nebija paņēmuši arī bērnus, jo Renāts, no skolas nākot, aizgāja pakaļ Elziņai uz dārziņu,” stāsta Imants.

„Pati mazākā meita Elziņa laikam vēl īsti neapjauš, kas noticis. Protams, izstāstījām par notikušo, bet viņa joprojām gaida, kad tētis atgriezīsies. Abām meitenēm ik brīdi uznāk histērija, taču vēl grūtāk, domāju, ir Andreja dēlam. Viņš nu palicis vienīgais vīrietis ģimenē. Raudāt nedrīkst, jāpalīdz mammai un māsām, taču – kas zina, kādas sāpes zēns izjūt sevī,” pārdzīvojumā dalās Imants Burvis.

Redzēja, kā vīram trāpa pa deniņiem

Imants stāsta, ka nelaimīgajā ceturtdienā lielveikalā Andrejam līdzās atradās sieva Aļona. Par laimi, sieviete izglābās, taču notikušais nu dziļi guls viņas un visas ģimenes apziņā. „Viņi veikalā bija kopā. Aļona redzēja, kā Andrejam pa deniņiem trāpīja dzelzsbetona bloks, taču viņu nepameta cerība, ka brīnumi notiek un vīrs izdzīvos. Laikam gan tā bija veiksme, ka Andrejs pats nezināja un nesaprata, kas notiek. Viss notika vienā mirklī. Tas pats bloks, sakustinot konstrukciju, atmeta Aļonu sāņus, iespiežot kāju. Viss bija tumsā, un pāri gāzās auksts ūdens, bet Aļona tika ārā pati saviem spēkiem.”

Pilnu interviju ar Imantu Burvi lasiet žurnāla „Kas Jauns” jaunākajā numurā.

Portāls Kasjauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību Andreja Burvja tuviniekiem un draugiem.

Lāsma Didrihsone / Foto: no Burvju ģimenes arhīva, Lita Krone / LETA, Gunita Kļava / LETA

Tēmas