Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā triumfē itāliešu filma "Dižais skaistums"
Kadrs no filmas "Dižais skaistums".
Kultūra
2013. gada 8. decembris, 23:51

Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā triumfē itāliešu filma "Dižais skaistums"

Jauns.lv

Berlīnē sestdienas vakarā notika ikgadējā Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, kurā triumfēja itāliešu režisora Paolo Sorentino filma "Dižais skaistums" ("La grande bellezza"), kas saņēma balvas četrās kategorijās, liecina organizatoru informācija.

Itālijas un Francijas kopražojuma filma "Dižais skaistums" tika atzīta par labāko Eiropas filmu, Sorentino - par labāko režisoru, Tonijs Servillo par lomu šajā filmā - par labāko aktieri, bet Kristiano Travaljoli tika apbalvots par labāko montāžu.

Par labāko aktrisi tika atzīta Vērle Bētensa no Beļģijas par lomu beļģu un nīderlandiešu kopfilmā "Pārrautais aplis" ("The Broken Circle Breakdown").

Par labāko komēdiju atzīta dāņu filma "Friziere bez matiem" ("Den skaldede frisor"), kuras nosaukums angļu valodā ir "Love Is All You Need" ("Mīlestība ir viss, kas tev vajadzīgs").

Labākā scenārista balva piešķirta Fransuā Ozonam no Francijas par scenāriju filmai "Mājā" ("Dans la maison"), kurai Ozons ir arī režisors.

Kā labākais komponists apbalvots Ennio Morikone no Itālijas par mūziku režisora Džuzepes Tornatores filmai "Labākais piedāvājums" ("La migliore offerta").

Balvas tika piešķirtas arī vairākās citās nominācijās. Franču aktrise Katrīna Denēva saņēma balvu par mūža ieguldījumu, bet Spānijas režisors Pedro Almodovars - par "Eiropas panākumiem pasaules kino".

Nākamgad Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegs Rīgā. Ceremonija plānota 2014.gada 13.decembrī Latvijas Nacionālajā operā, un tas būs viens no   Eiropas  kultūras galvaspilsētas gada notikumiem.

Par "Eiropas  Oskaru" dēvētā ceremonija pulcē ap pusotru tūkstoti kino profesionāļu un tajā tiek apbalvoti   Eiropas  kino sasniegumi un personības. Katru otro gadu   Eiropas  kino balvas pasniegšanas ceremonija notiek Berlīnē, vitos gados tās norises vieta tiek izvēlēta īpaši. Rīgas Eiropas  kultūras galvaspilsētas statuss ieinteresējis balvas rīkotājus izvēlēties Rīgu.

Līdz šim ceremonijas ir notikušas Londonā, Parīzē, Romā un Barselonā. 2010.gadā par Eiropas  Oskaru dēvētās balvas tika pasniegtas Tallinā, 2012.gadā – Maltā. Balvu pasniegšanas ceremoniju atspoguļo liels skaits starptautisko plašsaziņas līdzekļu, un balvas pasniegšanas ceremoniju pārraida visā   Eiropā .

Eiropas Kinoakadēmiju dibināja 1988.gadā Berlīnē Eiropas kinorežisori ar nolūku veicināt Eiropas kino izplatību pasaulē.


BNS/ Publicitātes foto