Noskaidrots gaismas objekts, kas atzīts par labāko "Staro Rīga 2016" apmeklētāju balsojumā
Runā Rīga
2016. gada 21. novembris, 11:02

Noskaidrots gaismas objekts, kas atzīts par labāko "Staro Rīga 2016" apmeklētāju balsojumā

Jauns.lv

Vakar noslēdzās gaismas festivāls “Staro Rīga 2016”, kas notika no 17. līdz 20.novembrim, priecējot rīdziniekus un pilsētas viesus ar krāšņu un daudzveidīgu gaismas instalāciju un videoprojekciju programmu, aicinot ikvienu iesaistīties un līdzdarboties gaismas vairošanā.

Festivāla laikā portālā www.riga.lv ikviens varēja balstot par festivāla gaismas obje-tiem. Apkopojot četru dienu balsojumu rezultātus, šogad apmeklētājiem visvairāk patikuši: "Gaismas odiseja" -  Kashuka un "UNTITLED pasā-kums"  veidotais videostāsts par gaismas ātrumu un tā netveramo būtību Rīgas kanālā,   Jāņa Pētersona, Jāņa Elsta un ARTISTIC 3D gaismas priekšnesums “Mīlestības mo-zaīka” Esplanādē un portugāļu mākslinieku apvienības OCUBO un biedrības Staro 100  interaktīvā, multimediālā instalācija “98 gaismas gleznas Latvijai”, kas aicināja gleznot ar gaismu uz Rīgas Sv.Pēterabaznīcas fasādes. Starptautiskajā programmā po-pulārākie bija "Mans dārzs" Rātslaukumā (TILT/Francija), "Garauši" Doma laukumā (Amanda Parer/Austrālija) un "Globoscope" Bastejkalnā (COLLECTIVE CO-IN/Francija).

Pēc balsošanas rezultātiem par festivāla līdzdalības programmas  “Rīgas karne-vāls” populārākajiem gaismas objektiem skatītāji šogad atzinuši Liepājas pilsētas domes, Agneses Melbārdes un Riharda Zaļupes kopīgi veidoto objektu “Vēstījums no Liepājas”, sponsorēšanas mārketinga aģentūras “SponsorKing” un apdrošināšanas sabiedrības ERGO objektu “Staro droši” un Arta Dzērves uz aktīvās atpūtas centra “Joker klubs” veidoto objektu “Peldošais rifs”.

Šogad apmeklētāji ar saviem iespaidiem par festivālu īpaši aktīvi dalījušies sociālajos tīklos. Pavisam kopā, pievienojot  mirkļbirku #STARORIGA2016 Instagram ti-ka publicētas gandrīz 3000 fotogrāfijas. Visvairāk sociālajos tīklos iemūžinātie “Staro Rīga 2016” objekti šogad bija “Garauši” Domu laukumā, “Abažūru buķetes” Līvu laukumā un “98 gaismas gleznas Latvijai” uz Rīgas Sv.Pētera baznīcas fasādes.

Visus četrus vakarus festivāla norisei sekoja gaismas televīzi-ja Staro.tv, pārraidot tiešraides no festivāla gaismas objektiem galvaspilsētā, intervijas ar festivāla māksliniekiem un apmeklētājiem,  kā arī izspēlējot dažādas interaktīvas spēles.

Gaismas televīzija festivāla “Staro Rīga” ietvaros darbojās jau otro reizi, un tās unikālo skatītāju skaits kopā sasniedza 43 tūkstošus. Gaismas televīziju šoreiz vēroja ne tikai interneta skatītāji no Latvijas, bet arī Ukrainas, Kanādas, ASV, Krievijas, Francijas, Austrālijas, Vācijas, Francijas, Spānijas, Somijas, Norvēģijas, DĀrfikas,  Indijas un Japānas.

Festivāla mājas lapa www.staroriga.lv festivāla nedēļā kopā skatīta 365 000 reizes.

Šogad festivālu “Staro Rīga 2016” kopā apmeklēja vairāki simti tūkstošu skatītā-ju, īpaši daudz šogad Rīgas ielās bija vērojami ārvalstu apmeklētāji. Vislielā-kā cilvēku aktivitāte bija festivāla trešajā dienā - 18.novembrī.

"Staro Rīga" 2016

gallery icon
90

Gaismas festivāls "Staro Rīga" 2016

gallery icon
70

"Staro Rīga" skrējiens galvaspilsētas centrā

"Staro Rīga" skrējiens notiks 17.novembrī sākās plkst pie Kongresu nama, turpinājās pa Kalpaka bulvāra vienu joslu, cauri Kronvalda parkam, pa ...

gallery icon
52

Festivālā šogad bija 42 gaismas objekti, no tiem – 17 līdzdalības programmā “Rīgas karnevāls”. Festivālā šogad piedalījās arī nebijis skaits starptautisko mākslinieku un to apvienību -  kopā 18, atvedot uz Rīgu gaismas objektus no Kanādas, Japānas, Austrā-lijas, Beļģijas, Spānijas, Vācijas, Portugāles, Baltkrievijas, Francijas un Libānas un Lietuvas .

"Mūsu "Staro Rīga" dod gaismu prātos un sirdīs gan rīdziniekiem, gan visiem Latvijas iedzīvotājiem, un tagad festivāls kļuvis arī par starptautisku gaismas objektu veidotāju tikšanās vietu. Tā visi kopā vairojam gaismu un ejam uz Latvijas simtgadi, kad staros visa Latvija", ar gandarījumu secina festivāla kuratore Diāna Čivle.

“Staro Rīga 2016” organizētāji pateicas visiem festivāla dalībniekiem un gaismas objektu veidotājiem –kompānijai NA un Normundam Bļasānam, TILT (Francija), biedrībai “Staro 100”, UNTITLED pasākums, OCUBO (Portugāle), Rīgas Tūrisma attīstības birojam, THE FOURTH DIMENSION (Baltkrievija), biedrībai “Atklāj Rīgu”, Latvijas kultūras un izklaides pasākumu kalendāram kaskurkad.lv, ONIONLAB (Spānija), SKULLMAPPING (Beļģija), biedrībai “Radošuma meka”, Rīgas Centrāltirgum, Japānas Mapinga projekciju asociācijai, Japan Foundation, EU-Japan Fest Committee, sponsorēšanas mārketinga aģentūrai “SponsorKing”, apdroši-nāšanas sabiedrībai ERGO, Rīgas gaismai, Amandai Parera (Austrālija), biedrībai “Latvijas Pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs”, Latvijas Valsts simtgades Jauniešu rīcības komitejai, bāram “Ezītis miglā”, radio Pieci.lv, Latvijas Republikas Kultūras ministrijai, biedrībai I DID IT, LUCION (Kanāda), Ievai Duļevskai, Kaspa-ram Studānam, Kasparam Erminasam, Profesionālās izglītības kompetences centram “Rīgas Valsts tehnikums”, ELKER, Latvijas Republikas Saeimai, Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem Marekam Kolātam, Kristīnei Kutepovai, PXB, Liepājas pilsē-tas domei, Agnesei Melbārdei, Rihardam Zaļupem, UNO MOSSA, CONNECTION CODES, COLLECTIF COIN (Francija), Remi Brun (Francija), WESS, ABNOR-MAL, JCDECAUX LATVIJA, LG, Paulai Vītolai, Maijai Demiterei, Kristai Dinterei, Elektroniskās mākslas un mediju centram “E-LaB”, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijai “MPLab”, filmu studijai “Mistrus Media”, kinoteātrim “Splen-did Palace”, Valsts kancelejai, Jānim Elstam, Jānim Pētersonam, Alā Minavī(Libāna), THEORIZ (Francija), Mārim Kalvem, Robertam Rubīnam, KALVESSTUDIJAI, EVERYTHING ART, OVERLY, HANSA FILM SERVICES, 3DTREE, Latvi-jas Neonatologu biedrībai, Neonatoloģijas māsu apvienībai, F`Tone, DIVI GANI, ABBVIE, Löfbergs, LKA Latvijas Kultūras koledžai, Dizaina menedžmenta un Gaismas dizaina specializācijas vadītājiem un studentiem, māksliniekam Laurim Kal-niņam, VPT GRUPA, Katrīnai Kalniņai, GAISMAS PROJEKTU DARBNĪCAI, TRENTINI, ARTEMIDE, TRELUCE, Gintam Murānam, Latvijas Nacionālajai bibli-otēkai, LATVIJAS DZELZCEĻŠ, RJK, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejam, Žiljē-nam Morelam(Francija”, Mārim Grosbaham, Didzim Jaunzemam, Dinai Suhanovai, RISEBA studentiem, Francijas Institūtam Sentetjēnā un Ronas Alpu Overņas reģionā, Artim Dzērvem, JOKER KLUBS, LATVENERGO, Rīgas pašvaldības kultūras iestā-žu apvienības kultūras pilij “Ziemeļblāzma” un Viļņas gaismas festivālam BEEPART, Rīgas Kultūru visusskolai un 75 brīvprātīgajiem, kā arī visiem, kas festivāla laikā gaismoja savas ēkas un veidoja individuālus gaismas objektus.

Šis bija jau devītais gaismas festivāls «Staro Rīga», kas gadu gaitā ir kļuvis par vienu no gaidītākajiem un apmeklētākajiem pasākumiem Rīgas kultūras dzīvē.

Festivālu rīko Rīgas dome un RD Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar sadarbības partneriem.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto / LETA