Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. decembrī. FOTO. VIDEO
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien visi aicināti ziemas saulgriežus svinēt pēc senajām tautas tradīcijām – būs gan bluķa vilkšana un budēļos iešana, gan Laimes liešana un zīlēšana.
Kultūra
2013. gada 13. decembris, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. decembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Trešajā Adventē jāturpina gaidīt Ziemassvētki – Brīvdabas muzejā vilks bluķi, Valmierā varēs mieloties ar tradicionālajiem latviešu Ziemassvētku ēdieniem, Rēzeknē Lauris Reiniks sniegs Ziemassvētku klasisko dziesmu koncertu.

Tāpat arī daudz citu izklaides iespēju: „Arēnā Rīga” ekstrēms cirka šovs, klubā „Nabaklab” grupa „Zig Zig” prezentēs savu jauno albumu „Signe melo”, bet kinoteātrī „K.Suns” bērniem un jauniešiem rādīs dāņu kino. Kā vienmēr daudz pārsteigumu arī izstāžu zālēs – sākot no naudas poda Pāvilostā un beidzot ar paralēlām dzīvēm Rīgas galerijā „Māksla XO”.

1. Ziemas saulgrieži un Bluķa vakars Brīvdabas muzejā

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvības gatvē 440, Rīgā) svētdien, 15. decembrī, no pulksten 12.00 līdz 16.00 ar skaļām dziesmām, rotaļām, ticējumiem un laba vēlējumiem iegriezīsies Ziemas saulgrieži.

Brīvdabas muzejā no sētas uz sētu dosies ķekatnieki, kuri, aiz sevis velkot bluķi, savāks visas sliktās lietas, domas, kas bijušas pagājušajā gadā. Pēc gājiena pa sētām bluķis tiks dedzināts. Tāpat ikviens varēs ugunij atdot savas sliktās domas, neveiksmes un bēdas, kā arī sasildīt nosalušās rokas un baudīt tēju ar piparkūkām. Programmā: Bluķa vakars, Laimes liešana un vēlēšana, zīlēšana un ķekatu spēles, istabu pušķojumu un egļu rotājumu darināšana.

Brīvdabas muzejā ziemas saulgriežus svētdien varēs svinēt seno tautas tradīciju garā. Par tām 17. gadsimta pusē Kurzemes un Zemgales hercogistes superintendants Pauls Einhorns rakstīja: „Ziemassvētku vakaru latvieši sauc par danču vakaru, jo viņi visu vakaru un nakti pavada dejojot, dziedot un lēkājot. Šo vakaru sauc arī par bluķa vakaru, jo viņi tad ar lielu klaigāšanu velk apkārt baļķi, kuru pēc tam ar milzīgu sajūsmu sadedzina.” Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

2. Ziemassvētku jampadrači Valmierā un Rēzeknē

Ne tikai rīdziniekiem šajās dienās ir iespējas jautri svinēt Ziemassvētku gaidīšanas laiku. Īpaši lustīgi ies arī Valmierā un Rēzeknē:

* Valmieras Rātslaukumā un pilsētas muzeja pagalmā sestdien, 14. decembrī, no pulksten 10.00 līdz 15.00 notiks tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš, kurā varēs atrast ne tikai interesantas svētku dāvanas un našķus, bet arī piedalīties dažādās tirgus dullībās un vilkt bluķi.

Rātslaukums būs pārvērties par lustīgu tirgus ķēķi, kurā notiks laimes liešana un zīlēšana ugunskurā, tradicionālus latviešu Ziemassvētku ēdienus mūsdienīgi pagatavos un pasniegs restorāna „Valters” šefpavārs Valters Zirdziņš, kā arī varēs nobaudīt un iegādāties zāļu tējas, īpašas piparkūkas, Ziemassvētku riekstus, svētku maizi, mājas sieru un citus gardumus. No pulksten 12.00 līdz 13.00 kopā ar folkloras kopu „Sudmaliņas” visi varēs vilkt bluķi, iet dančos un rotaļās, minēt mīklas un īstenot citas latviskas Ziemas saulgriežu izdarības. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv .

* Savukārt Rēzeknes Festivāla parkā svētdien, 15. decembrī, pulksten 16.00 notiks pilsētas galvenās Egles iedegšanas un Ziemassvētku ciematiņa atklāšanas svētki. Svētsvinīgas noskaņas uzburs koris „Mirabilis”, bet tradicionālās budēļu dziesmas skandēs folkloras kopa „Vīteri”. Kopā ar Sniegbaltīti un septiņiem rūķīšiem varēs iet rotaļās un dejot līdzi mazajiem „Dzigučiem”. Savukārt Ziemassvētku ciematiņā varēs satikt Ziemassvētku vecīti un noticēt negaidītiem brīnumiem, iesaistīties brīnumu lādītes meklējumos, kā arī priecāties par trušiem un vizināties ar zirgiem un ponijiem.

Festivāla parkā Ziemassvētku ciematiņš darbosies līdz nākama gada 3. janvārim: no 15. līdz 20. decembrim – no pulksten 15.00 līdz 19.00, no 21. līdz 30. decembrim - no pulksten 12.00 līdz 19.00, bet no 1. līdz 3. janvārim – no 15.00 līdz 19.00. Tur ikviens varēs liet laimes, uzrakstīt novēlējumus savai pilsētai, skaitīt pantiņus un saņemt saldas dāvanas, bet tirdziņā varēs iegādāties jaukas dāvanas – dažādus vietējo amatnieku darinātos meistardarbus. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv .

3. Laura Reinika Ziemassvētku koncerttūre: šosvētdien Rēzeknē

Pēc Rēzeknes galvenās Egles iedegšanas, jāpošas uz Autrumlatvijas koncertzāli jeb Latgales vēstniecību „Gors”, jo tur 15. decembrī pulksten 18.00 Ziemassvētku koncertu sniegs Lauris Reiniks.

Pirms gada Lauris Reiniks visus „Arēnā Rīga” priecēja ar vērienīgu Ziemassvētku koncertu, kurā kopā ar dziedātāju uzstājās vēl 300 dalībnieku. Tajā Laura Reinika un viņa draugu sniegumā izskanēja pasaulē un Latvijā populārākās Ziemassvētku melodijas. Šogad Lauris Reiniks ar pavadošo grupu devies koncertturnejā pa Latvijas pilsētām, lai izpildītu to pašu programmu, ko pirms gada sniedza galvaspilsētā. Šajos koncertos nebūs tik daudz dalībnieku kā Rīgas koncertā, bet tas nenozīmē, ka tie būs mazāk sirsnīgi. Ja vēlēsieties, pagājušā gada koncerta atmosfēru varēsiet noķert vēlāk mājās, skatoties nule iznākušo jauno DVD disku ar „Arēnā Rīga” notikušā koncerta ierakstu, kas papildināts ar Reinika megahitiem.

Lauris Reiniks par savu pirmos Ziemassvētku koncerttūri saka: “Šī būs mana pirmā Ziemassvētku koncerttūre, tāpēc tā man ir īpaša. Parasti es tuvos cilvēkus Ziemassvētkos aicinu ciemos pie sevis, bet šoreiz pats braukšu pie cilvēkiem, kurus ikdienā nesatieku, bet novērtēju un cienu - pie maniem klausītājiem. Manās sajūtās Ziemassvētki ienāk tieši caur dziesmām, un ar tām arī esmu gatavs dalīties gaidāmajos svētku koncertos.”

Koncertos skanēs pasaules un latviešu klasiskais Ziemassvētku repertuārs un paša Laura dziesmas, taču priekšnesuma gaisotne būšot intīmāka un „mājīgāka”. Sola Lauris Reiniks. Tāpat būšot arī mazie dziedātāji un svētku pārsteigumi.

Šosvētdien, 15. decembrī pulksten 18.00 Laura Ziemassvētku koncerts notiks Latgales vēstniecība „Gors” Rēzeknē, 20. decembrī pulksten 19.00 - Ventspils teātra namā „Jūras vārti”, bet 22. decembrī pulksten 14.00 un 18.00 - Liepājas Olimpiskajā centrā. Biļešu cenas: Ls 5 – 12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laurisreiniks.lv.

Lauris Reiniks: „Ziemassvētku laiks”

4. Ekstrēmais cirka šovs „Arēnā Rīga”

„Arēnā Rīga” svētdien, 15. decembrī pulksten 14.00 un 19.00 Rīgā pirmo reizi uzstāsies pasaules cirka šovs „Extreme”.

Cirka mākslinieki sola: „Daudzveidīgas atrakcijas ar dzīvniekiem: ziloņi, bizoni, kamieļi un citi dzīvnieki, kā arī lāzera kari, komiski numuri, un, protams, smieklīgākais klauns! Ekstrēmi, dzīvībai bīstami numuri, kurus izpilda bezbailīgi mākslinieki - kamikadzes, neizmantojot drošības jostas. Dzīvnieki un elpu aizraujošais ekstrēmais šovs, kurus papildina dzīvais apgaismojums, mūzika un specefekti uzburs fantastiskas sajūtas!”

Dzīvnieku mīļotājus gaida neticami numuri ar Indijas ziloņiem. Šie milzīgie dzīvnieki, kuru svars var sasniegt pat sešas tonnas, parādīs nepārspējamu eleganci un grāciju. Būs arī Amerikas bizoni, kamieļi – baktriani, Bengālijas tīģeri un Āfrikas lauvas.

Ekstrēmie „Nāves triki” piespiedīs aizturēt elpu: drošības trūkums, liels ātrums un augstums. Motošovs „Nāves bumba” tiek uzskatīts par visekstrēmāko motociklu triku pasaulē. Arēnas vidū būs novietota liela metāliskā sfēra, kuras diametrs ir septiņi metri, bet smagums divas tonnas. Vairāki motobraucēji sfērā vienlaicīgi veiks bīstamus trikus.

Starp satriecoši ekstremāliem trikiem un burvīgiem numuriem ar dzīvniekiem varēs redzēt arī smieklīgus „Funny” numurus. Gan pieaugušie, gan bērni būs sajūsmā par klauna jokiem. Arī auditorija piedalīsies jaukos klauna numuros. Biļešu cenas: Ls 5- 39,5 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Cirka šovs „Extreme” „Arēnā Rīga”

5. „Zig Zag” prezentēs jauno albumu „Signe melo”

Klubā „Nabaklab” (Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12 ,Rīgā) sestdien, 14. decembrī, pulksten 20.00 notiks leģendārās latviešu pankgrupas „Zig Zag” dubultalbuma „Signe melo” prezentācijas pasākums.

Jaunajā „Zig Zag” dubultdiskā ir līdz šim CD formātā neiznākušie apvienības ieraksti – „Es neesmu nervozs, bet manas problēmas ir nenormālas” (1987) un „Zig Zag” (1988). Albuma prezentācijas koncertprogrammu uzsāks grupa „Linga”, savukārt „Zig Zag” uzstāšanās paredzēta divās daļās un sastāvos – vienā, kā tas bijis vēsturiski, uz skatuves pievienosies Gvido Linga, bet otrā – grupas tagadējā sastāvā.

Jāatgādina, ka grupas „Zig Zag” sākotnējais nosaukums bija „Arprāc” un pirmajos tās pastāvēšanas gados apvienība spēlēja smago pankroku un heavy metal, iespaidojoties no solista Gvido brāļa Igora grupas „Dzelzs ceļš”. 1986. gadā, kad grupa „Ārprāc” izpelnījusies klausītāju uzslavas un čekas aizliegumus, no tās aiziet ģitārists Juris Lasinskis, taču grupu papildina sintezatorists Arnis Zunde. Pārmaiņu rezultātā apvienības skanējums kļūst izsmalcinātāks un elektroniskiem skaņu efektiem pilns un grupa maina nosaukumu uz „Zig Zag”. Turpmāk, pateicoties tādām dziesmām kā „Signe melo” un „Vējam”, kā arī Gvido ekspresīvajam skatuves tēlam, grupa gūst aizvien lielāku ievērību. 1988. gada nogalē „Zig Zag” šķiras no sava ilggadējā skatuves līdera, taču jau pēc dažiem mēnešiem parādās uz skatuves ar jaunu solistu – tas izrādās viens no grupas dibinātājiem, Juris Lasinskis.

Biļešu cenas: Ls 5 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.nabaklab.lv.

„Zig Zag”: „Signe melo” (1988. gads)

6. Dāņu ģimenes filmu festivāls „K.Sunī”

Rīgas kinoteātrī „K.Suns” (Elizabetes ielā 83/85) līdz pirmdienai, 16. decembrim, norisinās Dāņu ģimenes filmu festivāls, piedāvājot bērniem un jauniešiem amizantas un pārpratumiem pilnas filmas. Ziemassvētku gaidīšanas laikā būs iespēja noskatīties četras Dānijā tapušas filmas:

* sestdien, 14. decembrī pulksten 12.00 varēs redzēt 2011. gadā uzņemto animācijas filmu „Lielais lācis”, kas iepriecinās pašus mazākos kinoskatītājus. Tā ir izklaidējoša, bet reizē arī vienlīdz sociāli atbildīga filma ar mīļu estētiku. Tā stāsta par Jonatanu un viņa mazo māšeli Sofija, kas devušies pavadīt brīvdienas sava vectēva meža būdiņā. Un tad parādās gan lielais lācis, gan mednieks...

* savukārt svētdien, 15. decembrī, pulksten 12.00 mazie skatītāji varēs noskatīties vēl vienu multenīti - aizpērn uzņemto „Orla Varžurijējs”. Tā ir filmiņa par Viktoru, viņa draugiem un suni Cīsiņu, kas vasaras brīvlaiku pavada rotaļājoties un izjokojot kaimiņus. Bet tad uz pilsētu atbrauc ceļojošais cirks un Viktoram ir iespēja ar Cīsiņu piedalīties talatu šovā.

* toties sestdien, 14. decembrī, pulksten 14.00 varēs redzēt 2008. gadā uzņemto mākslas filma jauniešiem - situāciju komēdiju „Maksis”. Dāņi filmu sērija par Maksi vēsta par puisi, kuram vislielākās galvassāpes un raizes sagādā nedaudz ķertais māmuķītis.

* svētdien, 15. decembrī un pirmdien, 16. decembrī, pulksten 14.00 demonstrēs šīs situācijas komēdijas turpinājumu - „Maksis dodas uz Roskildi , kas uzņemta 2012. gadā.

Visas filmas tiks demonstrēs dāņu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļešu cena: grupām un bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja brīva, pārējiem – Ls 1,50. Sīkāk internetā: www.kinogalerija.lv .

Dāņu animācijas filma „Orla Varžurijējs”

7. Izstāžu ceļvedis: Vilhelma Mihailovska fotgaismas zīmējumi, Blaumaņa kažoks, naudas pods un mierlaika vasarnīca

* Līdz nākamā gada 26. janvārim Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) apskatāma Latvijas fotogrāfijas klasiķa Vilhelma Mihailovska fotogrāfiju izstāde „Gaismas zīmējumi”.

Fotomākslinieks ir Pasaules preses fotogrāfijas balvas īpašnieks, Amerikas fotogrāfu asociācijas biedrs un Pasaules fotogrāfu asociācijas Ekselences titula laureāts. Viņš ir viens no pašiem talantīgākajiem latviešu fotomāksliniekiem, kura darbi vienkārši jāredz. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

Fotogrāfs ielūkojas cilvēka sejā (LTV Ziņas)

* Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā (Alberta ielā 12 - 9, Rīgas klusajā centrā) līdz nākamā gada 2. februārim skatāma izstāde „Kažoks”, kuras iedvesmas avots ir Blaumaņa leģendārais kažoks. Mākslinieks Valērijs Baida un viņa kolēģi Blaumaņa 150 gadu jubilejai veltītās izstādes „Pa skaisto Vidzemi pie Rakstnieka” laikā un arī vēlāk vadīja vairākas meistardarbnīcas, kuru dalībniekiem bija iespēja zīmēt un gleznot Rūdolfa Blaumaņa kažoku.

„Visu gadu esam cītīgi gleznojuši un zīmējuši Jaņa Rozentāla darbnīcā ar īpašo saules gaismu un atmosfēru. Uz studiju nāca gan bērni, gan pieaugušie, gan profesionāli mākslinieki, gan Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolas audzēkņi, jo šogad bija iespēja redzēt Blaumaņa leģendāro kažoku ārpus ierastās muzejiskās stikla vitrīnas. Esam atlasījuši labākos darbus un, noslēdzot Rūdolfa Blaumaņa jubilejas gadu, vēlamies parādīt arī citiem šo savu veikumu,” saka izstādes kurators Viktors Soboļevs. Sīkāk internetā: www.memorialiemuzeji.lv.

* Rīgas mākslas galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14) līdz šī gada beigām skatāma

Janas Briķes darbu izstāde „Manas paralēlās dzīves”. Izmantojot 21.gadsimta tehnoloģiskās iespējas, Jana Briķe savas gleznas veido slāni pa slānim kā agrīnās renesanses meistari.

Māksliniece izmanto digitālo fotogrāfiju un 3D datorprogrammas sintētiskās īpašības, ko kombinē ar smalku un precīzu rokas vilktu zīmējumu ar grafītu, krāsainiem zīmuļiem, lodīšu pildspalvu, flomāsteru un otas gleznojumu ar eļļas, temperas, guašas vai pūšamām krāsām. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv .

* Latvijas Universitātes Vēstures muzejā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) atklāta izstāde „Datorika Latvijā”, kurā ir aplūkojami eksponāti, kas raksturo datorikas attīstību mūsu valstī - datori, programmu pierakstīšanas ierīces, atmiņas nesēji un citas lietas., kā arī mūsdienu Latvijas tehnoloģiskie sasniegumi - Latvijā ražots 3D printeris, neparasta skaņu sistēma.

Šajā izstādē notiek arī datorikas jomas Latvijā jaunākā produkta - Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja mobilās lietotnes prezentācija. Sīkāk internetā: www.kultura.lu.lv .

* Gaidot lielo naudas maiņu Pāvilostas Novadpētniecības muzejā līdz 12. februārim ir skatāma izstāde „Naudas pods”. Izstāde nedarbosies kā naudas maiņas punkts, bet tajā mēs varēsim redzēt, ar ko naudas mijējiem vajadzējis nodarboties vairāk nekā pēdējo simts gadu laikā.

Pāvilostā aplūkojamas muzejā krājumā esošās banknotes un monētas - nauda Latvijā  no 19. gadsimta līdz mūsdienām. Sīkāk internetā: www.pavilosta.lv .

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde „Vienas mājas stāsts”, kura būs skatāma līdz nākamā gada 4. janvārim. Izstāde ir vēstījums par kādu Jaunogres vasarnīcu, tās iemītniekiem un viņu likteņiem.

Tā ir veltīta gleznotāja Jurģa Skulmes 85. gadu jubilejai, un visi eksponāti nākuši no vienas mājas – vasarnīcas Jaunogrē, Zilokalnu prospektā 3, kuru laikā no 1926. līdz 1929. gadam savas ģimenes vasaras atpūtai būvējis Rīgas namīpašnieks Andrejs Grāvers, mākslinieka Jurģa Skulmes vectēvs. Izstādē daudz interesanta var uzzināt arī jaunieši, kuri nekad nav redzējuši pirmskara Latvijas veļas rulli, slidas, slēpes, medicīnas instrumentus un daudzus citus tā laika sadzīvi raksturojušus priekšmetus. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv .

* Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrā (Kūrmājas prospektā 16) līdz nākamā gada 14. janvārim skatāma visnotaļ ziemīga izstāde – tur eksponēti cimdi, dūraiņi un mauči.

Par seno adītāju prasmi un gaumi Liepājas muzejā liecina eksponāti no Liepājas muzeja etnogrāfiskā krājuma. Ar mūsdienās adītu dūraiņu kolekciju izstādē piedalās projekta „Saldus novada cimdi” dalībniece Zinta Vārpiņa. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Lita Krone/LETA, Toms Grīnbergs/LU Preses centrs, ogrenet.lv