Pistoriusa nošautās sievietes māte: "Viņš  manu meitu nogalināja apzināti". FOTO
Stīnkempa: "Tomēr esmu Pistoriusam piedevusi. Man tas bija jādara - tāda ir mana pārliecība. Taču nekad neaizmirsīšu, ko viņš ir nodarījis."
Citi sporta veidi
2014. gada 14. novembris, 17:08

Pistoriusa nošautās sievietes māte: "Viņš manu meitu nogalināja apzināti". FOTO

Jauns.lv

Dienvidāfrikas (DĀR) paraolimpiskais sprinteris Oskars Pistoriuss savu draudzeni Rīvu Stīnkempu nogalināja apzināti, uzskata nošautās māte Džūna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, viens no valsts slavenākajiem sportistiem par savas draudzenes Stīnkempas slepkavību oktobrī saņēma piecu gadu cietumsodu un tika arestēts tiesas zālē. Tiesa, prokuratūra jau iesniegusi apelāciju, jo vēlas, lai Pistoriuss tiktu sodīts par apzinātu slepkavību, kas viņam liktu saņemt vismaz 25 gadu cietumsodu. Apelācijas izskatīšana norisināsies 9.decembrī.

Pistoriuss tika apsūdzēts Stīnkempas nošaušanā viņa mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā aizvadītā gada 14.februārī. Pistoriuss tiesā vairākas reizes izteicās, ka veicis šāvienus cauri vannas istabas durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo bijis "šausmīgi nobijies", ka kāds caur atvērtu logu ielauzies viņa greznajā mājā.

"Es neticu Oskara stāstam," savā grāmatā "Reeva, a mother's story" ("Rīva, mātes stāsts") raksta Džūna Stīnkempa. "Nekas neliecina, ka viņš kādā mērā būtu gribējis manu meitu pasargāt. Viņi sastrīdējās, kā rezultātā Rīva aizskrēja uz vannas istabu, kur ar mobilo telefonu ieslēdzās. Domāju, Pistoriuss izšāva vienreiz, taču pēc tam viņam neatlika nekas cits, kā turpināt šaut un viņu nogalināt, jo pretējā gadījumā Rīva notikušo izstāstītu visai pasaulei. Mums nav nekādu šaubu - Rīva vēlējās Pistoriusu pamest."

"Tomēr esmu Pistoriusam piedevusi. Man tas bija jādara - tāda ir mana pārliecība. Taču nekad neaizmirsīšu, ko viņš ir nodarījis," pauda Stīnkempa.

Kā zināms, šīs lietas tiesnese Tokozile Masipa bija secinājusi, ka nav pietiekami daudz pierādījumu, lai 27 gadus veco Pistoriusu varētu sodīt par apzinātu slepkavību. DĀR tiesību eksperti pauduši šoku par Masipas secinājumu, ka Pistoriuss šāviena izdarīšanas brīdī neesot varējis paredzēt, ka kāds no lodes mirs. Eksperti bažījas, ka tas kļūs par attaisnojumu cilvēkiem bezrūpīgi šaudīties.

Prokuratūra uzskata, ka sekmīga apelācija ir iespējama. Tā Masipas spriedumu vērtē kā pārlieku balstītu uz Pistoriusa dzīves personiskajiem apstākļiem.

Ja apelācija nonāks tiesā, tās izskatīšanas process var aizņemt līdz pat diviem gadiem.

Pistoriuss cietumu varētu atstāt aptuveni pēc 18 mēnešiem gadījumā, ja ieslodzījuma laikā uzvedīsies labi. Tāpat izskan minējumi, ka viņam jau pat gada laikā varētu būt iespēja turpināt sodu izciest mājas arestā.

Tāpat sportistam piemērots arī trīs gadu nosacīts sods par neapdomīgu šaujamieroča izrādīšanu kādā restorānā.

Pistoriuss, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, aizpagājušajā vasarā piedalījās Londonas Olimpiādē. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.


LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA, All Over Press