1dienas
7stundas
38minūtes
27sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Melnkalne pazaudējusi spožāko basketbola zvaigzni? Nikola Vučevičs kļuvis par ASV pilsoni
foto: Reuters / Scanpix
Nikola Vučevičs Melnkalnes izlases sastāvā.
Basketbols

Melnkalne pazaudējusi spožāko basketbola zvaigzni? Nikola Vučevičs kļuvis par ASV pilsoni

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Oktobra sākumā ASV Pilsonības un migrācijas pārvalde svinīgi sociālajos tīklos informēja, ka par valsts jauno pilsoni kļuvis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Čikāgas “Bulls” basketbolists Nikola Vučevičs. Ņemot vērā, ka viņa dzimtenē Melnkalnē ar likumu nav atļauta dubultpilsonība, spēlētājam pavisam reāla ir savas valsts pases pazaudēšana. 

Melnkalne pazaudējusi spožāko basketbola zvaigzni?...

Lai varētu pretendēt ASV pilsoņa statusam, personai jābūt vismaz 18 gadus vecai, kā arī vismaz piecus gadus ir jādzīvo ASV. Šis noteikums var tikt samazināts līdz trim gadiem, ja esi precējies ar ASV pilsoni. Nikola Vučevičs ASV uzturas jau sen – jau kopš 2011. gada viņš spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), līdz šim pārstāvot tādas komandas kā Filadelfijas “76ers”, Orlando “Magic” un Čikāgas “Bulls”. Viņš precējies ar cita bijušā NBA spēlētāja, Aleksandra Pavloviča (2007. gada NBA finālista Klīvlendas “Cavaliers” rindās), māsu, un abu savienībā piedzimuši trīs bērni. 

2017. gada publikācijā, vēl esot Orlando “Magic” rindās, Vučeviča stāsts atklāts detalizētāk. Viņš dzimis Šveicē, bet bērnības pirmos gadus pavadījis Beļģijā, pēc kā devies uz savu vecāku dzimteni Melnkalni. Jau 2017. gadā minēts, ka Vučevičs kādu dienu vēlētos kļūt par ASV pilsoni. “Man jau ir dubultā Melnkalnes un Beļģijas pilsonība, līdz ar to man būs jāpieņem lēmums,” viņš tobrīd teica. “Esmu pieteicies zaļajai kartei (green card – likumīgā pastāvīgo uzturēšanās atļauja ASV – aut.), un noteikti to iegūšu. Attiecībā uz ASV pilsonību viss atkarīgs, kur lemšu dzīvot pēc karjeras beigām. Līdz tam vēl ilgs laiks, taču tas būs tik tiešām atkarīgs no tā, kur ar sievu vēlēšos dzīvot. Ja lemsim dzīvot šeit, tad ir visai iespējams, ka spersim soli pretī ASV pilsonībai.” 

Bez noteiktā piecu gadu dzīvošanas perioda valstī, par ASV pilsoni nav tik viegli kļūt. Jāiziet cauri daudziem soļiem. Viss sākas ar pieteikuma aizpildīšanu, kas turpinās ar interviju. Tajā jāatbild uz jautājumiem par aizpildīto pieteikuma formu, ka arī jāaizpilda dažādi testi. Apstiprinājuma gadījumā pilsonības kārtošana noslēgsies ar zvēresta došanu par uzticību Amerikas Savienotajām valstīm. Visu šo procesu Vučevičs nokārtoja līdz 2024. gada 2. oktobrim, par ko svinīgi sociālajos tīklos paziņoja ASV Pilsonības un migrācijas pārvalde. Publiski redzamajā foto Vučevičs redzams smaidīgs ar ASV karogu rokās. 

Ņemot vērā viņa iepriekš teikto intervijās, var noprast, ka tādā veidā Vučevičs, kuram šobrīd jau ir 34 gadi un karjera iet uz beigu pusi, lēmis pēc sportista karjeras beigām uzturēties ASV, nevis vecāku dzimtajā Melnkalnē. Pēc viņa dzimtenē esošajiem likumiem tas var nozīmēt Melnkalnes pilsonības zaudēšanu, jo pēc 2006. gada 3. jūnija pieņemts likums, kas liedz apvienot Melnkalnes pasi ar kādas citas valsts pasi. “Visas personas, kuras pēc 2006. gada 3. jūnija bez Melnkalnes pilsonības ir brīvprātīgi ieguvušas vēl kādas valsts pilsonību, pēc Melnkalnes pilsonības likuma 4. paragrāfa, 24. panta ļauj Tieslietu ministrijai sākt procesu par Melnkalnes pilsonības atņemšanu,” teikts paziņojumā. 

Lai arī iepriekš Vučevičs bija Beļģijas un Melnkalnes pilsonis, šī gadījuma dēļ viņam dzimtenes pasi neatņēma, jo beļģu pasi viņš bija ieguvis līdz 2006. gada 3. jūnijam. ASV pase iegūta pēc šī datuma, kas pēc Tieslietu ministrijas izdotā likuma ļauj piespiedu kārtā sākt pilsoņa pases atņemšanas procesu. Jāmin gan, ka Vučevičs ASV dzīvo jau kopš 21 gada vecuma. 

Melnkalnes izlases sastāvā Vučevičs spēlējis U-20 Eiropas čempionātā, trijos Eiropas čempionātos, kā arī divos Pasaules kausa finālturnīros. 2023. gada Pasaules kausā viņš piecās spēlēs iekrāja vidējo statistiku 19,8 punktus un 8,8 atlēkušās bumbas, bet 2024. gada vasarā notiekošajā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā Rīgā viņam divās spēlēs 14 punkti un 13,5 atlēkušās bumbas. Pagājušajā sezonā NBA viņam 76 spēlēs vidēji gūti 18 punkti un 10,5 atlēkušās bumbas. Ar Čikāgas “Bulls” Vučeviču vēl saista līgums uz divām sezonām – šo un nākamo, to laikā pelnot nedaudz virs 40 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 37 miljoni eiro).