3dienas
6stundas
00minūtes
17sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Orientieriste Sandra Grosberga izcīna sudrabu pasaules čempionātā militārpersonām
foto: SK Tērauds
Latvijas vadošā orientieriste Sandra Grosberga.
Citi sporta veidi

Orientieriste Sandra Grosberga izcīna sudrabu pasaules čempionātā militārpersonām

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas sportiste Sandra Grosberga aizvadītajā nedēļas nogalē Spānijā notikušajā pasaules čempionātā orientēšanās sportā militārpersonām izcīnīja sudraba medaļu vidējā distancē, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Orientēšanās sporta federācija (LOF).

Orientieriste Sandra Grosberga izcīna sudrabu pasa...

Čempionāts pulcēja 27 valstu militārās komandas, un Austrijas, Vācijas, Beļģijas, Brazīlijas, Čīles, Ķīnas, Horvātijas, Ekvadoras, Spānijas, Igaunijas, ASV, Somijas, Francijas, Irānas, Jordānijas, Kazahstānas, Latvijas, Lietuvas, Omānas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Slovēnijas, Zviedrijas, Šveices un Turcijas orientieristi sacentās dažādās orientēšanās disciplīnās - vidējā distancē, garajā distancē, stafetēs un jauktajās sprinta stafetēs.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku izlasē startēja Andris Jubelis, Valters Reneslācis, Ilgvars Caune, Matīss Slikšjānis, Atis Rešķis, Aivis Siliņš, Grosberga un Signe Sirmā.

Grosberga, kura pārstāv Latvijas Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljonu, vidējā distancē piekāpās vien titulētajai Šveices orientieristei, divkārtējai pasaules orientēšanās čempionei Simonai Ēberzoldai, kura 3,5 kilometrus garo distanci veica 22 minūtēs un 32 sekundēs. Grosberga viņai zaudēja divas minūtes un 14 sekundes, bet trešajā vietā bija Polijas pārstāve Eva Bernačiaka. Savukārt Sirmā 68 dalībnieču konkurencē finišēja 16. vietā (+9:50).

Grosberga atzina, ka beidzot izdevies labs sniegums sezonā, kas viņai kopumā nav izdevusies. "Tam gan ir savi iemesli, un arī jāatzīst, ka fiziski neesmu bijusi labākajā formā pēdējos pāris mēnešus. Tas ļoti ietekmēja arī manu tehnisko sniegumu, jo gandrīz nevienā svarīgajā startā šogad neesmu iztikusi bez kļūdām distancē. Šoreiz spēju tomēr sakārtot galvu pirms startiem un vidējā distancē beidzot noskrēju atbilstoši tam, kādā līmenī šobrīd esmu, un medaļa man nebija pārsteigums. Drīzāk vienkārši laba sajūta, ka sezonas noslēgumā tomēr spēju tikt atpakaļ uz laba viļņa," LOF citē Grosbergas stāstīsto.

Garajā distancē Grosberga gan izstājās. Kā skaidroja sportiste, tajā bija nepareizi ielikts punkts. "Kam paveicās, tās atrada. Es pēc desmit minūšu meklēšanas to beidzot atradu nepareizā vietā, un tāpēc izstājos. Diemžēl šajos čempionātos šādas kļūdas neviens neatzīst un rezultāti netika anulēti," atklāja Grosberga.

Vīriešiem vidējā distancē 163 dalībnieku konkurencē labākos rezultātus no Latvijas NBS izlases uzrādīja Jubelis, Reneslācis un Cauce, kuriem attiecīgi 28., 29. un 32. vieta, bet uzvarēja 2023. gada pasaules orientēšanās čempionāta bronzas medaļnieks vidējā distancē Jannis Boneks no Austrijas. 

Garajā distancē par čempionu kļuva Igaunijas orientierists Timo Silds, bet labākais no Latvijas bija Slikšjānis ar 37. vietu un Caune ar 40. vietu. Sievietēm uzvarēja Ēberzolda, bet Sirmā bija 16. pozīcijā. Savukārt stafetē vīriem Latvijas NBS komandai (Slikšjānis, Reneslācis, Caune) bija devītā vieta.

Tikmēr sesto vietu jauktajās sprinta stafetēs 31 komandas konkurencē izcīnīja Latvijas NBS komanda, kurā startēja Sirmā, Slikšjānis, Reneslācis un Grosberga, bet uzvarēja Šveices bruņoto spēku izlase ar orientēšanās sportā pazīstamajiem sportistiem Paulu Grosu, Tino Polsini, Fabianu Ēberzoldu un Simonu Ēberzoldu sastāvā.