Spēle pret Paolo Nikolato klientiem: vai būs trešā uzvara pēc kārtas pret Fēru salām?
foto: Latvijas futbola federācija
Latvijas izlase spēlē pret Ziemeļmaķedonija.
Futbols

Spēle pret Paolo Nikolato klientiem: vai būs trešā uzvara pēc kārtas pret Fēru salām?

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Svētdien, 13. oktobrī, plkst. 21:45 Latvijas futbola izlase turpinās UEFA Nāciju līgas C4 grupas izspēli ar izbraukuma cīņu pret Fēru salām. Šīs dienas pretinieks vienīgos punktus izcīnījis ar neizšķirtiem savā laukumā, un arī vēsturiski Latvija ne vienmēr pundurvalsts futbola pārstāvjus ir apspēlējusi. Spēles tiešraide LTV7 kanālā.

Spēle pret Paolo Nikolato klientiem: vai būs trešā...

Bīstami savā laukumā

Ja Latvija debiju Nāciju līgas C līgā sākusi ar vienu uzvaru trijās spēlēs, to “Skonto” stadionā izcīnot tieši pret Fēru salām (1:0), tad šīs dienas pretiniece spējusi atņemt punktus abām pārējām grupas pretiniecēm. Pret Ziemeļmaķedoniju tā nospēlēja 1:1, bet pret Armēniju 2:2, turklāt abi punkti iegūti savā laukumā. Tas nozīmē, ka arī Latvijas izlases spēlētājiem jāgatavojas uz grūtu spēli.

Fēru salu izlase FIFA rangā atrodas viszemāk no visām C4 grupas komandām – 140. vietā, tiesa, nekur tālāk nav Latvija, kas ieņem trīs pozīcijas augstāku vietu (137. vieta). Sākot no 2009. gada, Fēru salas ik pa laikam pierādījušas, ka spēj kvalitatīvi nodarboties ar futbolu. 2009. gada 22. martā ar 2:1 uzvarēta Islande, tā paša gada 9. septembrī Pasaules kausa kvalifikācijā ar 2:1 pārspēta Lietuva, 2010. gada 12. oktobrī nospēlēts neizšķirti pret Ziemeļīriju, bet 2011. gada 7. jūnijā ar 2:0 pieveikta Igaunija. 

Vēl labāki rezultāti sasniegti 2015. un 2016. gadā. Par Fēru salu vienu no lielākajām uzvarām var uzskatīt 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad ar 2:1 apspēlēta Grieķija. Savukārt 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijā šīs valsts futbolisti spēja nospēlēt neizšķirti pret Ungāriju (0:0). Par otro lielāko uzvaru Fēru salu vēsturē var minēt panākumu pār Turciju 2022. gada 26. septembrī UEFA Nāciju līgas ietvaros. Toreiz panākums tika svinēts ar rezultātu 2:1. 

Arī Latvijas futbola izlase zina, kā ir gan zaudēt, gan nospēlēt neizšķirti pret Fēru salām. Šīs dienas pretiniecei latvieši ar 0:2 piekāpās 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, pēcāk četras reizes spēlējot neizšķirti – vienu reizi tajā pašā kvalifikācijā (0:0), divas reizes UEFA Nāciju līgas D līgā (1:1, 1:1), un reizi pārbaudes mačā (1:1). Pēdējās divās spēlēs, jau Paolo Nikolato vadībā, pundurvalsts futbola pārstāvjus izdevies uzvarēt. Baltijas kausā Andreja Cigaņika, bet šīs sezonas Nāciju līgas pirmajā spēlē Renāra Varslavāna sitiens deva divus panākumus ar 1:0. Abi mači gan notika Latvijā. Fēru salas pagaidām ir vienīgā izlase, ko Latvija Nikolato vadībā spējusi uzvarēt, turklāt divās no divām reizēm.

Spēcīgāks vietējais čempionāts

Kopš 1942. gada Fēru salās ir savs vietējās augstākās līgas čempionāts, kas nosaukts Premjerlīgas vārdā. Ik gadu tajā piedalās desmit komandas, vājākajai pametot spēcīgāko sabiedrību. 

Par Fēru salu zināmākajām futbola komandām var saukt Toršavnas B36 un Klaksvikas KI. Tieši pēdējā kļuvusi par 2023. gada sezonas čempioni, bet 2024. gadā titulam tuvojas “Vikingur” vienība, kam divas kārtas pirms čempionāta beigām ir 69 izcīnīti punkti. Otrajā vietā esošajai Klaksvikas KI ir 63 punkti, Toršavnas HB – 55. Tieši no B36, “Vikingur” un Klaksvikas kluba arī ir visvairāk pārstāvju izlasē. Atsevišķi futbolisti spēlē aiz Fēru salas robežām – Islandē, Norvēģijā un pat Ziemeļmaķedonijā. 

Klaksvikas KI pagājušajā sezonā aizspēlējās līdz UEFA Konferences līgas grupu turnīram, kurā spēlēja 0:0 pret Francijas “Lille” un ar 3:0 pieveica Ļubļanas “Olimpija”. 2021./2022. gadā Konferences līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā Klaksvikas klubs dramatiski zaudēja RFS, Latvijas čempionei izglābjoties un uzvarot papildlaikā (divu spēļu summā 6:5). Toršavnas B36 pret Latvijas Virslīgas komandu UEFA Konferences līgas pirmajā kārtā spēkojās šovasar, divu spēļu summā ar 0:3 zaudējot “Auda”. Savukārt čempiontitulam tuvojusies “Vikingur” pirmajā kārtā divu spēļu summā ar 3:1 pieveica “Liepāja”, otrajā kārtā atzīstot spēcīgās Beļģijas komandas “Gent” pārspēku.

Fēru salu čempionāts zināms ir atsevišķiem Latvijas futbolistiem. 2022. gadā Valērijs Šabala guva piecus vārtus 24 maču laikā Klaksvikas klubā, bet gadu vēlāk B36 klubā viņam 11 precīzi sitieni 26 mačos. 2022. gadā ar Klaksvikas klubu nu jau bijušais Latvijas izlases uzbrucējs kļuva par Fēru salu čempionu. 

Pēc abu izlašu spēles svētdien tām Nāciju līgas sezonā būs palikušas divas spēles. Latvija 14. novembrī viesosies pie Ziemeļmaķedonijas, bet 17. novembrī uzņems Armēniju, kamēr Fēru salām vispirms jāviesojas pie Armēnijas (14. novembrī), bet pēc tam pie Ziemeļmaķedonijas (17. novembrī). Uzvaras gadījumā Latvijas izlase tuvosies tam, lai paliktu Nāciju līgas C līgā arī uz nākamo turnīra sezonu.