VIDEO: cēls miera izlīgums vai snobisks žests? “Žalgira” galvenā trenera atvainošanās rada divējādas domas
foto: EPA/Scanpix
Temperamentīgais itāļu speciālists Andrea Trinkjēri nereti izcēlies ar asiem un pat tendencioziem komentāriem.
Basketbols

VIDEO: cēls miera izlīgums vai snobisks žests? “Žalgira” galvenā trenera atvainošanās rada divējādas domas

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Lietuvas basketbola vidi pagājušajā nedēļā pāršalca skandāls. Pēc Kauņas “Žalgiris” zaudējuma vietējā čempionāta spēlē pret pašreizējiem čempioniem Viļņas “Rytas” preses konferencē ar diezgan arogantu uzvedību izcēlās Baltijas turīgākā sporta kluba galvenais treneris itāļu speciālists Andrea Trinkjēri, kurš nu ir mēģinājis par savu rīcību atvainoties.

VIDEO: cēls miera izlīgums vai snobisks žests? “Ža...

Kauņas “Žalgiris” basketbolisti aizvadītajā nedēļas nogalē pret Viļņas “Rytas” prata atspēlēties no 20 punktu deficīta, bet tik un tā piedzīvoja zaudējumu ar 88:91. Pēcspēles preses konferencē TV3.lt žurnālists Tautvids Kubiļs itāļu speciālistam vaicāja, vai viņa vadītajai komandai pietiekot motivācijas spēlēm vietējā čempionātā (aizvadītajā nedēļā “Žalgiris” pārpildītās Kauņas arēnā ULEB Eirolīgas mačā pārspēja slaveno “Barcelona”). Jūs esat atgriezušies Viļņā pēc zaudējuma pagājušā gada finālā, bet arī šoreiz “Rytas” spēlētāji esot izskatījušies enerģiskāki, bet “Žalgira” spēlētājiem mazāk motivācijas arī šoreiz – kā treneris to skaidrojot?

Trinkjēri manāmi nepatika uzdotais jautājums un viņš pamatīgi aizsvilās uz lietuviešu žurnālistu. “Es tiešām nesaprotu, ko tu centies izdarīt. Iepriekšējā sezona ir iepriekšējā sezonā. Šī ir pirmā no četrām spēlēm. Mēs nespēlējām labi, bet tik un tā zaudējām ar vienu precīzu tālmetienu. Tagad tu runā par motivāciju. Kā tu vispār dzīvo? Kāda ir tava mentalitāte? Ja es domātu kā tu, tad kļūtu par dārznieku.”

Vēlāk žurnālists izcēla, ka “Žalgiris” uzvar deviņus no desmit Lietuvas čempionātiem, bet Trinkjēri vadībā pusgada laikā jau ceturto reizi tiek zaudēts vienai komandai, kas budžeta ziņā ir krietni pieticīgāka. Trinkjēri norādīja, ka vēl nav fināls, ka komandai ir atļauts zaudēt, ka viņa padotie nav spēlējuši labi, vaicājis, kāda ir žurnālista motivācija šādiem jautājumiem līdz atkal pārgāja agresīvā ofensīvā: “Tu esi trūcīgs cilvēks. Dzīvo trūcīgu dzīvi. Mēs zaudējām spēli, es uzņemos atbildību, tici man, mēs atgūsimies! Šī ir mazu cilvēku mentalitāte, bet man ir jāredz lielā bilde. Es tiešām nesaprotu! Kad es nācu uz preses konferenci, es zināju, ka tu būsi. Tu vai kāds cits, kas kaut ko šādu jautās!”

Beigās vēl Trinkjēri, turpinot savu monologu, vaicāja, kāpēc netika jautāts par kādu iespējamu tiesnešu kļūdu, bet noslēgumā vēl aroganti vaicāji, vai tev ir vēl kādi gudri jautājumi, piebilstot, ka viņš žurnālista viedoklim nepiekrīt.

Par šādiem aizvainojošiem komentāriem Lietuvas Žurnālisti asociācija, daudzi mediji un sporta aprindas pauda sašutumu. Tagad vairākas dienas vēlāk, preses konferencē, kas paredzēta ULEB Eirolīgas mačam pret Pirejas “Olympiacos” Trinkjēri uzmeklējis Kubilu, lai pasniegtu viņam atvainošanās dāvanu, kas, protams, tika nofilmēts.

Pasniedzot vīna pudeli, Trinkjēri norādīja, ka darbi runā skaļāk par vārdiem un piebilda, ka šī ir Itālijas viņa pudele, turklāt ļoti kvalitatīva vīna, kas nav nopērkams kurā katrā lielveikalā un tā esot no trenera privātās vīnu kolekcijas, kas paredzēta kādiem īpašiem brīžiem.

Šī piebilde, atceroties iepriekšējos komentārus par žurnālista trūcīgo dzīvi daudziem šķiet visai nepamatota un nevajadzīga. Noslēgumā Trinkjēri vēl piemetina, ka šis vīns ir piemērots sieram un zivij.

Savulaik Andrea Trinkjēri bija arī pretendents uz Latvijas basketbola izlases vadīšanu.