"Ventspils" grauj igauņu "Keila"; "Valmiera Glass" turpina perfekti Eiropas Ziemeļu līgā
foto: Edijs Pālens/LETA
BK "Ventspils" rindās lieliski turpina spēlēt Artūrs Ausējs.
Basketbols

"Ventspils" grauj igauņu "Keila"; "Valmiera Glass" turpina perfekti Eiropas Ziemeļu līgā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

"Ventspils" otrdien "Optibet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) vienīgajā mačā izcīnīja graujošu uzvaru.

"Ventspils" grauj igauņu "Keila"; "Valmiera Glass"...

Ventspilnieki savā laukumā ar rezultātu 116:78 (31:15, 23:15, 33:22, 29:26) pārspēja Igaunijas komandu "Keila". Mājinieku rindās rezultatīvākais ar 23 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Roberts Bērze, Artūrs Ausējs pievienoja 20 punktus, bet vēl 19 punktus guva Zakerijs Votsons. Starp viesiem ar 20 punktiem izcēlās Patriks Pēmots, kamēr 17 punktus iekrājas Kaspars Lotuss.

Šosezon līgā nespēlē turnīra čempione Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey", kas vasarā pārtrauca darbību. LIBL šosezon spēlē Latvijas komandas "Latvijas Universitāte", "Liepāja", "Ogre", "Rīgas zeļļi", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", "Ventspils" un "VEF Rīga", bet Igauniju pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Keila", Keilas "Coolbet", "Parnu Sadam", Tallinas "TalTech"/"Alexela", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", Raplas "Utilitas" un "Viimsi".

Pamatturnīrā komandas izspēlē divus apļus, pēc kura astoņas labākās komandas iekļūst ceturtdaļfinālā, cīnoties par vietu finālčetriniekā. Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019. gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils".

Tikmēr "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" komanda Eiropas Ziemeļu basketbola līgas (ENBL) spēlē izcīnīja trešo uzvaru pēc kārtas. Valmierieši savā laukumā ar rezultātu 81:78 (13:21, 18:16, 20:11, 17:20, 13:10) pagarinājumā guva panākumu pār Nīderlandes vienību Groningenas "Donar". Mājinieku uzvaru ar 36 punktiem sekmēja Džordans Votsons, bet Kaliels Spīrs, gūstot 13 punktus un izcīnot 18 atlēkušās bumbas, iekrāja "double double". Vēl desmit punktus Valmieras komandas labā guva Verners Kohs. Nīderlandes komandā ar 24 punktiem izcēlās Zakarijs Hārvijs un 17 punktus guva Džeimss Karniks, kura kontā arī 16 bumbas zem groziem.

Valmierieši ar trīs uzvarām trīs spēlēs ieņem pirmo vietu A grupā, sezonas pirmajos divos mačos ar ar 93:69 pieveicot Spišska Nova Vesas "Rytieri" vienību no Slovākijas un ar 104:89 pārspējot Plevenas "Spartak" no Bulgārijas. Groningenas vienība savā pirmajā spēlē ar 79:95 zaudēja Varšavas "Dziki". 18 komandas ir sadalītas divās grupās pa deviņām vienībām, aizvadot apļa turnīru. Pamatturnīrs beigsies 5. februārī.

Valmieras basketbolisti 2024./2025.gada sezonā spēlē A grupā kopā ar "Rytieri", "Opava" no Čehijas, Nīderlandes komandu Groningenas "Donar", Varšavas "Dziki" no Polijas, angļu Ņūkāslas "Eagles", Plevenas "Spartak" no Bulgārijas un "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits" no Igaunijas. B grupā cīnās pagājušās sezonas čempione Dānijas komanda Orhūsas "Bakken Bears", Bambergas "Brose" no Vācijas, čehu "Brno", Bristoles "Flyers" no Anglijas, Bukarestes "Dinamo", Bergenas "Fyllingen Lions" no Norvēģijas, Bratislavas "Inter", igauņu "Keila" un Varšavas "Legia".

Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kur cīnīsies par iekļūšanu pusfinālā divu spēļu summā, bet "Final Four" mači notiks 8. un 9. aprīlī. Valmieras vienība ir viena no trim komandām, kas ENBL sacenšas no turnīra pirmās sezonas. Kopš pirmās sezonas ENBL spēlē arī "Brno" no Čehijas un Igaunijas vienība "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits". Aizvadītajā sezonā uzvaru svinēja Dānijas komanda Orhūsas "Bakken Bears", kas finālā pārspēja Latvijas speciālista Ainara Bagatska vadīto Rumānijas vienību "Voluntari".