LOK brīdina: daudzi rīdzinieki var palikt bez iespējas sportot Olimpiskajā centrā
foto: Edijas Pālens/LETA
Tikšanās ar Latvijas olimpiskās komandas dalībniekiem pie "Rimi" Olimpiskā centra šī gada augustā.
Citi sporta veidi

LOK brīdina: daudzi rīdzinieki var palikt bez iespējas sportot Olimpiskajā centrā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Zemes nomas maksas celšana "Rimi" Olimpiskajam sporta centram varētu samazināt apmeklētāju skaitu, jo pieaugs maksa par centra izmantošanu, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Olimpiskajā komiteja (LOK).

LOK brīdina: daudzi rīdzinieki var palikt bez iesp...

No 1. oktobra zemes nomas maksa centram tiks paaugstināta vairāk nekā desmit reizes, jo veikti grozījumi valdības noteikumos par publiskas personas zemes lietošanas maksu. LOK norāda, ka Rīgas dome par lēmumu pavēstījusi 20. septembrī.

SIA "Olimpiskā sporta centra" valdes locekļa Jāņa Rūtena ieskatā, šāds palielinājums radīs "graujošu ietekmi" uz uzņēmuma darbību, "ir kļūdains satura ziņā un nesamērīgs pēc būtības". Lai samaksātu nomas maksu, varētu palielināt maksājumu par centra izmantošanu. LOK satrauc, ka tas samazinās apmeklētāju loku.

2023. gadā centru apmeklējuši vairāk nekā viens miljons apmeklētāju. Ik nedēļu nodarbības sporta centrā apmeklē vairāk nekā 5500 bērni un jaunieši. LOK ir bažas, ka cenu palielināšana radīs arī problēmas pašai Olimpiskajai kustībai, jo samazinās iespēju sagatavot sportistus augsta līmeņa sasniegumiem. "Šobrīd ir jautājums vai Rīgas dome vēlas panākt, ka rīdziniekiem un viņu bērniem finansiāli nav iespējas apmeklēt ierastās sporta nodarbības? [..] Paredzam, ka pakalpojuma izmaksu sadārdzinājums atstās būtisku ietekmi uz sportot gribētājiem, bērnu un jauniešu veselību un sporta nozari kopumā," pauda "Olimpiskā sporta centra" valdes loceklis Rūtens.

2001. gadā Rīgas dome līdz 2050. gadam iznomāja apbūves gabalu LOK, lai izbūvētu un apsaimniekotu sporta kompleksu, kā arī labiekārtotu teritoriju. Ņemot vērā nomas līgumā norādīto mērķi, sporta centrs tika kvalificēts kā sabiedriska iestāde. Atbilstoši līgumam nomnieks apņēmās un izpildīja infrastruktūras labiekārtošanas darbus, kā arī kompensēja izdevumus tiem īpašniekiem, kuru būves atradās uz zemes pirms būvniecības sākšanas. 2010. gadā nomas līgumā tika ieviesta diferencētā zemes gabala nomas maksa, bet tā nebija nomnieka ieguldījumus kompensējoša, norādīja LOK.

Olimpiskajā komitejā uzsver, ka nomnieks savus darbus un ieguldījumus veicis, paļaujoties uz 50 gadu ilgo nomas termiņu, pieņemot, ka iespējamās izmaiņas tiks izrunātas un pieaugumi "būs samērīgi un sabiedriskai iestādei, kas kalpo rīdzinieku ērtībām, pamatoti".

LOK ir kapitāldaļu turētājs astoņos Olimpiskajos centros visā Latvijā, lielākoties kopā ar konkrētajām pašvaldībām. Kā norādīja LOK, Olimpiskajos centros, kuros līdzīpašnieki ir arī pašvaldības, tiek piemēroti citi nosacījumi pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem un saistībām, attiecinot pašvaldības ēkas statusu un ņemot vērā sabiedriskās iestādes statusu.

Turpretim "Rimi" Olimpiskais centrs pilnībā pieder LOK. Iesaistīties Olimpiskā centra būvniecībā un kļūt par kapitāldaļu turētāju Rīgas domei esot piedāvāts vairākkārt, tostarp periodā no 2001. līdz 2005. gadam, bet tā brīža galvaspilsētas vadība interesi neesot izrādījusi. Informācija ''Firmas.lv'' liecina, ka "Rimi" Olimpiskais sporta centrs 2023. gadā strādāja ar 3,75 miljonu eiro apgrozījumu un 104 907 eiro peļņu. Uzņēmums reģistrēts 2001. gadā, un tā pamatkapitāls ir 17,01 miljoni eiro.