ASV basketbolam priekšā grūti laiki? Leģendārais Šakils O’Nīls netic uzvarai Losandželosas olimpiskajās spēlēs
foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Stefens Karijs, Lebrons Džeimss, Kevins Durants - ja arī redzēsim kādu no šī trio Losandželosas spēlēs, maz ticams, ka viņi joprojām spēs izšķirt uzvarētāju svaru kausus sev par labu.
Basketbols

ASV basketbolam priekšā grūti laiki? Leģendārais Šakils O’Nīls netic uzvarai Losandželosas olimpiskajās spēlēs

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

ASV vīriešu un sieviešu basketbola izlases tiek uzskatītas par flagmaņiem pasaules basketbolā. Ja izdodas pulcēt zvaigžņu pilnus sastāvus, tad galvenajās sacensībās uzvaras neizpaliek, kā tas bija arī Parīzes olimpiskajās spēlēs. Tiesa, šoreiz abos finālos tika izrādīta nopietna pretestība no Francijas, bet vīrieši pusfinālā laimīgi atspēlējās un ar četru punktu pārsvaru pārspēja Serbiju.

ASV basketbolam priekšā grūti laiki? Leģendārais Š...

Sākot ar Atlantas olimpiskajām spēlēm 1996. gadā, ASV sieviešu basketbola izlase vienmēr ir kļuvusi par olimpiskajām čempionēm. Tikmēr vīriešiem kopš 1992. gada Barselonā, kad pirmo reizi tika pulcētas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spilgtākās zvaigznes (toreiz Maikls Džordans, Larijs Bērds, Maģiskais Džonsons un citi) zem nosaukuma "Dream Team" (“Sapņu komanda”), piedzīvota tikai viena neveiksme – 2004. gadā Atēnās, kad nācās samierināties ar bronzas medaļām, bet par čempioniem kļuva Argentīna ar Emanuelu Džinobili un Luisu Skolu priekšgalā.

1994. gada pasaules čempions un 1996. gada olimpiskais čempions Šakils O’Nīls uzskata, ka amerikāņu zelta laiki basketbolā ir beigušies. Vēl vairāk, jau nākamajās olimpiskajās spēlēs, 2028. gadā Losandželosā, vīriešu izlasei, pēc viņa domām, neizdosies uzvarēt.

"Pirms 20 gadiem ASV bija gaismas gadus priekšā pārējām valstīm," norādījis O’Nīls. "Tagad tas ir mainījies, un Eiropa ir panākusi ASV, atpaliekot tikai mazliet, taču drīz tā apsteigs arī ASV. Esmu pārliecināts, ka ASV neizcīnīs zeltu 2028. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā," savu viedokli vācu laikrakstam "Sport Bild" paudis četrkārtējais NBA čempions.

Interesanti, ka viņa minētie 20 gadi sakrīt ar laiku, kad tieši amerikāņi neizcīnīja olimpisko zeltu. Turklāt olimpiskajā turnīrā piedzīvoja trīs zaudējumus (pusi no visiem kopumā piedzīvotajiem) – vispirms lielākā neveiksme vēsturē 73:92 pret Puertoriko, 90:94 neveiksme pret Lietuvu un pusfinālā zaudējums pret Argentīnu ar 81:89. Pēc Atēnu spēlēm nākamo reizi (pagaidām vienīgo) ASV olimpiskais sastāvs zaudēja pirms trim gadiem Tokijā, kad pirmajā mačā piekāpās Francijai, kam vēlāk revanšējās finālā, izcīnot kārtējo zeltu.

Varbūt basketbola leģenda uzskata, ka 2004. gadā uz Atēnām devās ne tuvu ne spēcīgākā ASV izlase, lai gan skaļu vārdu netrūka – Tims Dankans, Lebrons Džeimss (pēc pirmās NBA sezonas), Dveins Veids, Alens Aiversons, Karmelo Entonijs, Stefans Mārburijs un citi.

Savu viedokli Šaks skaidro ar to, ka Lebrons Džeimss Losandželosā nespēlēs, visticamāk, nebūs arī Stefens Karijs, Kevins Durants, tāpat viņš netic Žoela Embīda dalībai, bet Eiropas izlases esot tiešām spēcīgas. Karijs, Džeimss un Durants neapšaubāmi bija tie spēlētāji, kas izšķirošajos brīžos Parīzē izšķīra maču likteņus par labu ASV izlasei.

foto: ZUMAPRESS.com
Šakils O'Nīls uzskata, ka Eiropas basketbols pēdējos gados ir strauji progresējis.
Šakils O'Nīls uzskata, ka Eiropas basketbols pēdējos gados ir strauji progresējis.

Vai O’Nīlam būs taisnība, mēs uzzināsim tikai pēc četriem gadiem. Diez vai kāds apšauba, ka individuālajā meistarībā un fiziskajā sagatavotībā amerikāņiem ir pārsvars pār citām izlasēm, tomēr saspēle un taktiskās viltības var nākt talkā eiropiešiem. Iespējams, ASV basketbola izlasei vajadzētu vairāk laika veltīt vienotas komandas izveidei, nevis treniņnometni atstāt kā spēlētāju individuālās sagatavošanās procesu un pat atbildīgo spēļu laikā paļauties uz individuālās meistarības pārsvaru, nevis komandas spēli.