Rekordists Osimens un citi bagātnieki: RFS Eiropas līgas pretinieku miljoni 
foto: ZUMAPRESS.com
Viktors Osimens var lepoties ar lielāko futbolista vērtību UEFA Eiropas līgā.
Futbols

Rekordists Osimens un citi bagātnieki: RFS Eiropas līgas pretinieku miljoni 

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

26. septembra vakarā RFS ierakstīs savu vārdu Latvijas futbola annālēs, kļūstot tikai par otro vienību pēc FK “Ventspils”, kas piedalījusies UEFA Eiropas līgā. Līdz pat 2025. gada janvāra beigām klubam pretī stāsies astoņas citas komandas, kuru sastāvos netrūkst miljonāru. 

Rekordists Osimens un citi bagātnieki: RFS Eiropas...

Jau ziņots, ka UEFA rīkotajos turnīros ar 2024./2025. gada sezonu sākas jauna ēra ar citādāku izspēles formātu, kurā palielināsies arī prēmiju apjoms. RFS ar dalību Eiropas līgā jau atpelnījusi sezonas budžetu, turklāt var līgas fāzes laikā tikt pie papildus ieņēmumiem. 

RFS Eiropas līgā debitēs 26. septembrī viesos pret Bukarestes FCSB, turpinās 3. oktobrī savā laukumā pret Stambulas “Galatasaray” un 24. oktobrī viesos pret Frankfurtes “Eintracht”. Novembrī gaidāmas divas mājas spēles – 7. novembrī pret Briseles “Anderlecht” un 28. novembrī pret Grieķijas PAOK. 12. decembrī viesos jāspēlē pret Telavivas “Maccabi”, 23. janvārī savu skatītāju priekšā pret Amsterdamas “Ajax”, bet līgas fāze tiks noslēgta 30. janvārī pret Kijivas “Dynamo”. Mājas mačus RFS aizvadīs Daugavas stadionā. 

Pēc “Transfermarkt” datiem starp šīs sezonas 36 komandām vērtīgākās ir no Anglijas Premjerlīgas – Mančestras “United” ar 857,35 miljonu apmēru spēlētāju novērtējumā ir šī ranga līdere, kam seko “Tottenham” ar 768,30 miljonu un “La Liga” komanda Sansebastjanas “Real Sociedad” (431,20 miljoni eiro). Atšķirīga hierarhija novērojama spēlētāju vērtības topā, kur RFS pretinieces “Galatasaray” – nesenais papildinājums Viktors Osimens ir 100 miljonu eiro novērtējumā. Pēc viņa seko Niko Viljamss, Brunu Fernandišs un Džeimss Medisons ( visiem 70 miljonu eiro vērtība). 

Tieši Stambulas “Galatasaray” uzbūvēto sastāvu var uzskatīt par naudas izteiksmē vērtīgāko starp RFS pretiniecēm. Tā kopējais novērtējums sastāda 288,45 miljonus eiro. Bez jau minētā Viktora Osimena nozīmīgs transfērs būtu jāmaksā arī par tādiem futbolistiem kā turku Alperu Jilmazu (20 miljoni eiro), Deivinsonu Sančesu (18 miljoni eiro) Gabrielu (18 miljoni eiro), Viktoru Nelsonu (17 miljoni eiro), Mauri Ikardi (17 miljoni eiro) un Rolandu Sallā (15 miljoni eiro). 

RFS pretinieku top trijniekā pēc sastāva finansiālās vērtības ir vēl Vācijas Bundeslīgas klubs Frankfurtes “Eintracht” (248,30 miljoni eiro) un slavenā Amsterdamas “Ajax” (227,55 miljoni eiro). “Eintracht” ir UEFA Eiropas līgas čempione 2021./2022. gada sezonā un tās rindās finansiāli vislabāk novērtēti Hugo Larsons (28 miljoni), Omārs Marmošs (22 miljoni) un Hugo Ekitike (20 miljoni). “Ajax” visvairāk var iekasēt naudu par tādiem futbolistiem kā Braienu Brobiju (35 miljoni) un Džorelu Hato (30 miljoni). Vēl nesenais “Liverpool” kapteinis Džordans Hendersons jau ir pāri saviem ziedu laikiem un gadiem. Lai arī vērtīgs spēlētājs ģērbtuvē, viņa vērtība futbolistu tirgū - četri miljoni. 

Beļģijas kluba “Anderlecht” spēlētāju vērtība lēšama 116 miljoni eiro. Visvairāk šobrīd komanda var iekasēt par savainoto Andersu Dreijersu (15 miljoni). Saloniku PAOK futbolistu vērtība lēšama 93 miljonu eiro apmērā – komandas novērtākais futbolists ir Jannis Konstentaliass (15 miljoni eiro), tikmēr Ukrainas flagmanī Kijivas “Dynamo” futbolistu finansiālā aplēse tirgū ir 81,5 miljoni eiro. Vienības novērtētākie futbolisti ir Vladislavs Vanāts un Mikola Šaparenko (abiem 10 miljoni). No RFS pretiniekiem zemākā futbolistu vērtība ir Telavivas “Maccabi” – 21,83 miljoni.

RFS pirmajai pretiniecei Bukarestes FCSB spēlētāju novērtējums tirgū aplēsts 36,85 miljonu apmērā. 13 futbolistiem novērtējums ir virs viena miljona – Dariusam Olaru (septiņi), Štefanam Tarnovanu (trīs), Adrianam Sutam (2,7), Florinam Tanasē (2,7), Danielam Birligea (divi), Dāvidam Mikulesku (1,8), Oktāvianam Popesku (1,8), Sijabongam Ngezanā (1,8), Mariusam Stefanesku (1,7), vēl pirms divām sezonām “Valmierā” spēlējušajām Joiskimam Davā (1,5), Risto Radunovičam (1,3), Mihai Liksandru (1,2), Aleksandru Balutā (1,2) un Dāvidam Mikulesku (viens). 

RFS futbolistu vērtība uz UEFA Eiropas līgas dalībnieku pulka ir visai pieticīga – 9,4 miljoni. Lielākais novērtējums ir Emersonam (viens miljons), kamēr pēdējo mēnešu līderim Jānim Ikauniekam vērtība lēsta 600 tūkstošu eiro apmērā. Labs sniegums Eiropas līgā to gan var ātri kāpināt – tam var palīdzēt pat vieni svarīgi gūti vārti, lai gan Latvijas izlases līderis un reālākais pretendents Latvijas gada futbolista balvai vairs nav karjeras sākuma fāzē (29 gadi), kad pacelt vērtību futbola tirgū ir krietni vieglāk. 

Bukmeikeri RFS kopā ar FCSB un Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku mājas spēles aizvadošais Agdamas “Qarabag” atvēl pastarītes statusu – uzvara turnīrā vērtēta ar koeficientu 250, bet iekļūšana finālā – 200. Neatkarīgi no tā, ceturtdienas vakarā RFS pēc “Ventspils” kļūs par otro Latvijas komandu UEFA Eiropas līgā.