UEFA Eiropas līgas jaunais formāts: vairāk komandu, spēļu un intrigas
foto: imago/Sven Simon
Bergāmo "Atalanta" futbolisti ar izcīnīto UEFA Eiropas līgas trofeju.
Futbols

UEFA Eiropas līgas jaunais formāts: vairāk komandu, spēļu un intrigas

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

26. septembrī ar spēli Rumānijā pret Bukarestes FCSB klubu Latvijas čempione RFS debitēs UEFA Eiropas līgā. Jaunā sezona sāksies ar pavisam citādāku izspēles formātu.

UEFA Eiropas līgas jaunais formāts: vairāk komandu...

UEFA Eiropas līga uzskatāms par kontinenta otro spēcīgāko klubu futbola turnīru aiz UEFA Čempionu līgas. Ik sezonu čempions iegūst automātisku vietu jau minētajā Čempionu līgā, turklāt tiek pie ievērojamas naudas balvas – vien uzvara finālā līdz šim ļāva tikt pie 8,6 miljonu eiro lielas prēmijas, ko papildināja 3,6 miljoni eiro par iekļūšanu pamatturnīrā un prēmijas par uzvarām turnīra gaitā. 

2023./2024. gada sezona kļuva par pēdējo, kura noritēja pēc vecā formāta. Respektīvi, 32 kvalificējušās komandas tika sadalītas astoņās grupās par četrām katrā. Katras grupas uzvarētāja automātiski iekļuva ceturtdaļfinālā, bet otro vietu ieguvējām bija jācīnās pirmajā izslēgšanas kārtā pret katras UEFA Čempionu līgas grupas trešās vietas ieņēmēju. No Eiropas līgas katras grupas trešajā pozīcijā esošā komanda pārcēlās uz dalību UEFA Konferences līgā, bet pēdējai vietai Eirokausu sezona bija noslēgusies. Par šī formāta noslēdzošo čempioni kļuva Itālijas A sērijas klubs Bergāmo ‘’Atalanta’’, kas finālā sagādāja vienīgo sezonas zaudējumu Leverkūzenes ‘’Bayer’’ (3:0).

Vismaz līdz 2027. gadam visos Eiropas futbola klubu turnīros būs jauna izspēles kārtība. Ierasto grupu turnīru aizvietos līgas fāze, kurā 32 komandu vietā pret iepriekšējām sezonām startēs jau 36. Tas nozīmē vairāk kopējo spēļu šī sporta veida cienītājiem. Konkrētāk runājot par Eiropas līgu, kopumā līgas fāzē tiks aizvadīti 144 mači. Katra komanda spēlēs astoņas spēles – četras savā laukumā un četras izbraukumā. Izlozē no katra no četriem groziem pretiniekos tika ielozētas divas pretinieces. 

Vairāk komandu un arī spēļu nozīmē arī lielāku intrigu par iekļūšanu izslēgšanas cīņās. Jaunais formāts paredz, ka pēc astoņām spēlēm astoņas labākās komandas pēc iegūtajiem punktiem (par uzvaru trīs punkti, neizšķirtu – viens) automātiski sasniegs astotdaļfinālu, kamēr 9. līdz 24. vieta turpinās dalību ‘’play-off’’ kārtā. 25. līdz 36. vieta Eirokausu sezonu noslēgs pēc astoņiem aizvadītiem mačiem. 

Izmaiņas notikušas arī kalendārā. Ja iepriekšējās sezonās visu trīs (Čempionu līga, Eiropas līga, Konferences līga) katras kārtas spēles izspēlēja vienā nedēļā, tad līdz ar jauno formātu Čempionu līgai un Eiropas līgai ieviestas atsevišķas ekskluzīvās nedēļas, kad notiek tikai konkrētā turnīra mači. Pirms nedēļas šādu ekskluzīvo nedēļu piedzīvoja Čempionu līga, bet šajā nedēļā – Eiropas. Līgas fāzes spēles šajā turnīrā notiks 25. un 26. septembrī, 3., 23. un 24. oktobrī, 6., 7. un 28. novembrī, 11. un 12. decembrī, kā arī nākamā gada 21., 22., 23. un 30. janvārī. 

Sezona tiks izspēlēta līdz 21. maijam. Pirmā izslēgšanas kārta noritēs 13. un 20. februārī, astotdaļfināli 6. un 13. martā, ceturtdaļfināli 10. un 17. aprīlī, pusfināli 1. un 8. maijā, bet fināls Spānijas pilsētā Bilbao tiks izspēlēts 21. maijā. Izslēgšanas spēlēs nemainīgs princips – līdz finālam tālāk tiek uzvarētājs divu spēļu summā, finālā viss izšķiras vienā spēlē.