Prēmijas rekords Latvijas sportā? RFS ar dalību Eiropas līgā atpelnījusi sezonas budžetu
foto: RFS/Sanita Ieva Sparāne
RFS galvenais treneris Viktors Morozs (centrā) pēc iekļūšanas UEFA Eiropas līgā.
Futbols

Prēmijas rekords Latvijas sportā? RFS ar dalību Eiropas līgā atpelnījusi sezonas budžetu

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Latvijas čempione RFS 26. septembra vakarā pret Bukarestes FCSB debitēs otrajā spēcīgākajā klubu turnīrā vecajā kontinentā – UEFA Eiropas līgā. Formāta izmaiņas, kas palielinājis klubu un spēļu skaitu, pieaudzējis arī kopējo prēmiju apjomu. RFS šovasar jau ticis pie 5,2 miljoniem eiro, taču tai iespējams tikt pie vēl apjomīgākām finansēm. 

Prēmijas rekords Latvijas sportā? RFS ar dalību Ei...

Jauns formāts un vairāk spēļu nozīmē, ka no translāciju tiesību pārdošanas UEFA iekasē vairāk finanšu, kas ļāvis par 585 miljoniem eiro palielināt kopējo prēmiju fondu uz tās rīkotajiem turnīriem. Eiropas līgā naudas balvu fonds palielinājies par 21% - šajā sezonā tas būs 565 miljoni eiro. Tas gan ir krietni mazāk nekā UEFA Čempionu līgā, kur sezonas griezumā 36 komandas dalīs 2,437 miljardus eiro. Vien par iekļūšanu līgas fāzē katrs no 36 Čempionu līgas klubiem savu kasi papildina ar 18,62 miljoniem eiro. Prēmijas krietni lielākas Eiropas klubu vadošajā turnīrā ir arī par sniegumu līgas fāzē – 700 tūkstošus iespējams iegūt par neizšķirtu spēlē, kas ir par gandrīz piecām reizēm vairāk nekā Eiropas līgā. 

Ja Čempionu līga nosmeļ lielāko finanšu krējumu, bet Eiropas līgas 36 komandas dala 565 miljonus eiro, tad pēc spēka trešais turnīrs – Konferences līga, dala vien 285 miljonus eiro. 3,17 miljonus eiro katrs klubs sev garantējis vien ar to, ka spējis turnīram kvalificēties, bet tā laikā iespējams kasi papildināt ar prēmijām par sniegumu – ja Eiropas līgā par neizšķirtu līgas fāzē iespējams nopelnīt 150 tūkstošus, tad Konferences līgā tikai par 17 tūkstošiem mazāk (133 tūkstoši). Arī par uzvaru kādā līgas fāzes spēlē starp turnīriem atšķirība ir tikai 50 tūkstoši eiro (450 pret 400 tūkstošiem). 

Lielākās atšķirības starp Eiropas un Konferences līgu redzamas sasniegumu ailē. Pēc līgas fāzes katra komanda iegūs naudu par iegūto vietu – Eiropas līgā no 75 tūkstošiem (36. vieta) līdz 2,7 miljoniem (1. vieta), kamēr Konferences līgā no 28 tūkstošiem (36. vieta) līdz vienam miljonam (1. vieta). Arī izslēgšanas spēlēs Eiropas līgā iespējams nopelnīt krietni vairāk nekā Konferences līgā, kas arī rezultātā dod tik lielu kopējo atšķirību starp naudas balvu fondiem abu turnīru vidū. 

RFS jau no UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas, kurā izdevās pārvarēt pirmo kārtu, kā arī kvalifikācijas spēlēm Eiropas līgā, kas rezultējās ar kvalificēšanos turnīram, sev garantējusi jau 5,2 miljonu eiro lielu prēmiju. Visu summu RFS gan šogad neiekasēs – 4,3 miljonus eiro, ko iegūst par tikšanu līgas fāzē, izmaksā divās daļās. Vienu – 4,14 miljonus klubs saņems 27. septembrī, bet atlikušos 170 tūkstošus eiro vien pēc gada. Kontekstam – 2022./2023. gada sezonā ar iekļūšanu un spēlēšanu UEFA Konferences līgā RFS iekasēja 3,4 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka RFS var uzskatīt par nopelnītās prēmijas rekordisti starp Latvijas sporta klubiem. 

Pašlaik iekasētie jau 5,2 miljoni gan nav viss. Par katru neizšķirtu līgas fāzē RFS papildinās savu kasi par 150 tūkstošiem eiro, bet uzvara ļaus nopelnīt trīs reizes vairāk (450 tūkstošus). Piemēram, divas uzvaras un divi neizšķirti RFS ļautu papildus nopelnīt 1,2 miljonus eiro, kam klāt tiks pievienota prēmija par iegūto vietu līgas fāzē (vismaz 75 tūkstoši eiro). Tikšana ‘’play-off’’ kārtā dos papildus 300 tūkstošus, astotdaļfinālā 1,75 miljonus, ceturtdaļfinālā 2,5 miljonus, pusfinālā 4,2 miljonus, bet zaudējums finālā ļaus papildināt kasi par septiņiem miljoniem eiro. Summu iespējams praktiski dubultot ar triumfu (13 miljoni). 

Nopelnītā 5,2 miljonu eiro prēmija nozīmē arī to, ka RFS ir atpelnījusi savu sezonas budžetu, kā izdevumi vismaz 2022. un 2023. gadā tika lēsti ap pieciem miljoniem eiro. No dalības Eiropas līgas pamatturnīrā un tur iegūtajām snieguma prēmijām gan nenozīmē, ka tā varēs šos ienākumus ierakstīt peļņas blociņā, jo līdz ar sezonas pagarināšanos palielinājušies kluba izdevumi. Virslīgas turnīrs noslēgsies 10. novembrī, RFS ģenerāldirektoram Mārim Verpakovskim “Sporta Studijas” raidierakstā komentējot spēlētāju plānus novembrī un ziemas periodā. 

“Pēc Latvijas čempionāta beigām būs izlašu pauze, kur būs 3-4 brīvdienas. Tie, kuri ir eiropieši, varēs aizlidot mājās, un tad viņiem ir jāatgriežas un jāturpina gatavoties. Tiem, kuri ir no Āfrikas un Dienvidamerikas, šaubos, ka kaut kur aizlidos. Viņiem pēc 12. decembra būs ilgāks atvaļinājums – varēs aizlidot mājās līdz Jaunajam gadam.” RFS ģenerāldirektoru šajā sezonas nogrieznī uztrauc traumu faktors. Vismaz viens spēlētājs – Ismaels Diomandē – Eiropas līgā nespēlēs, jo “play-off” atbildes mačā pret Kipras APOEL traumēja ceļgala krusteniskās saites. Savukārt Petrs Marešs guva traumu Virslīgas ietvaros pēdējā derbijā pret “Riga”. 

Papildus izdevumi RFS būs saistībā ar mājas spēļu organizēšanu. Sākotnēji bijis plāns vienoties ar “Riga” par “Skonto” stadiona izīrēšanu, taču puses nav spējušas atrast kopsaucēju, atzina Verpakovskis. Tāpēc mači tiks aizvadīti Daugavas stadionā, un biļešu pārdošanā iekasēti jau ap 150 tūkstošiem eiro.