Par mata tiesu ASV basketbolistes turpina 32 gadus ilgo uzvaru sēriju un ļauj nācijai triumfēt medaļu kopvērtējumā
foto: AFP/Scanpix
ASV basketbolistes laimīgā kārtā spēja turpināt savu zelta sēriju. Ar bumbu Eiža Vilsone.
Basketbols
2024. gada 11. augustā, 18:56

Par mata tiesu ASV basketbolistes turpina 32 gadus ilgo uzvaru sēriju un ļauj nācijai triumfēt medaļu kopvērtējumā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

ASV sieviešu basketbola izlase svētdien izcīnīja uzvaru Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.

Par mata tiesu ASV basketbolistes turpina 32 gadus...

Cīņā par zelta medaļām ASV ar 67:66 (15:9, 10:16, 20:18, 22:23) pieveica Francijas izlasi, astoto reizi pēc kārtas svinot uzvaru olimpiskajā turnīrā. ASV basketbolistes olimpiskajās spēlēs pēdējo reizi zaudēja 1992. gadā Barselonā, kad pusfinālā piekāpās Vienotajai komandai (veidota no Padomju Savienības republiku pārstāvēm, bez Baltijas valstīm). Šī amerikānietēm bija 61. uzvara pēc kārtas olimpisko spēļu turnīros

Uzvarētājām 21 punktu un 13 atlēkušās bumbas sakrāja WNBA aizvadītās sezonas finālsērijas vērtīgākā spēlētāja Eiža Vilsone, pa 12 punktiem guva Kelsija Plama, kura pirms trim gadiem Tokijā triumfēja 3x3 basketbolā un Kaleā Kopere, kuras kontā arī piecas atlēkušās bumbas. Francūzietēm naturalizētā amerikāniete Gabija Viljamsa sakrāja 17 punktus un septiņas atlēkušās bumbas.

Kaut gan pirmos četrus punktus mačā guva ASV, tālāk par astoņu punktu pārsvaru (17:9) otrās ceturtdaļas sākumā amerikānietēm neizdevās tikt daudzo kļūdu dēļ. Mājinieces atbildēja ar 7:0 izrāvienu, ceturtdaļas vidū pēc Valeriānas Ajaji divpunktu metiena panākot neizšķirtu - 20:20. Arī puslaiks beidzās neizšķirti - 25:25. Otro puslaiku ar 10:0 izrāvienu sāka Francijas izlase, pēc diviem precīziem Mariemas Badjanas soda metieniem panākot 35:25. Nākamos astoņus punktus guva amerikānietes, ceturtdaļas beigās izvirzoties vadībā ar 43:40. Līdzīga cīņa turpinājās līdz pēdējai minūtei. Gabija Viljamsa piecas sekundes pirms mača beigām ar tālmetienu ļāva Francijai pietuvoties līdz 64:65, taču Copere ar diviem soda metieniem ļāva ASV izlasei svinēt uzvaru, jo Viljamsas metiens spēles pēdējā sekundē gan ar atsitienu trāpīja grozā, taču Viljamsa uzkāpa uz trīspunktu līnijas, tiesnešiem ieskaitot vien divus punktus.

42 gadus vecajai Daienai Taurazi, kura finālā laukumā nedevās, šī bija sestā olimpiskā zelta medaļa. Komandu sporta veidos tik daudz zelta medaļu nav nevienam citam sportistam. Pirmo zelta medaļu Taurazi izcīnīja 2004. gadā Atēnās. Breanai Stjuartei un Britnijai Grainerei šī bija trešā olimpiskā zelta medaļa, Loidai Dževelai, Eižai Vilsonei, Nefisai Koljerai, Čelsijai Grejai, Džekijai Jangai un Kelsijai Plamai - otrā, turklāt Janga un Plama pirms trim gadiem Tokijā uzvarēja 3x3 basketbola turnīrā, bet Sabrina Jonesku, Kalija Copere un Alisa Tomasa pirmoreiz izcīnīja olimpiskās zelta medaļas.

Francija finālmačā precīzāk meta soda metienus (17/17), taču vairāk tos izpildīja ASV spēlētājas (27/34). ASV uzvarēja cīņā zem groziem (48:39), vairāk rezultatīvi piespēlēja (18:12), biežāk bloķēja metienus (6:2), taču arī vairāk kļūdījās (19:14). Savukārt francūzietes biežāk pārkāpa noteikumus (25:13).

ASV minimālā uzvara Parīzes olimpisko spēļu pēdējās sacensībās ļāva arī par mata tiesu triumfēt medaļu kopvērtējumā. ASV un Ķīna katra iekrāja pa 40 zelta medaļām, bet amerikānietēm bija krietni vairāk sudraba godalgu.

Jau ziņots, ka spēlē par trešo vietu austrālietes ar 85:81 (20:19, 17:17, 23:25, 25:20) pārspēja pirmo reizi labāko četriniekā iekļuvušo Beļģiju. Austrālijai olimpiskajās spēlēs ir pa trim sudraba un bronzas medaļām.

Olimpiskās spēles Parīzē, kuras no 26. jūlija norisinājās ne tikai Francijas galvaspilsētā, bet arī 16 citās vietās, ieskaitot Francijas aizjūras teritoriju Franču Polinēziju, noslēgsies svētdien. Spēļu programmā ir iekļauti 32 sporta veidi, un tiks sadalīti 329 medaļu komplekti.