VIDEO: pieklājīgās Japānas cīkstonis pēc zaudējuma olimpiskajās spēlēs atsakās paspiest pretiniekam roku; viņam bija savi iemesli
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Rjuju Nagajama bija ļoti neapmierināts ar tiesneša lēmumu un sava sāncenša rīcību.
Citi sporta veidi

VIDEO: pieklājīgās Japānas cīkstonis pēc zaudējuma olimpiskajās spēlēs atsakās paspiest pretiniekam roku; viņam bija savi iemesli

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Parīzes olimpisko spēļu džudo sacensību pirmajā dienā ceturtdaļfināla cīņa svara kategorijā līdz 60 kilogramiem starp japāni Rjuju Nagajamu un spāni Fransisko Garigosu noslēdzās ar pamatīgu konfliktu.

VIDEO: pieklājīgās Japānas cīkstonis pēc zaudējuma...

Japāņi tiek uzskatīti par vienu no pieklājīgākajām nācijām, kas pret apkārtējiem allaž izturas cieņpilni. Šķiet, šoreiz tas bija nedaudz piemirsies.

Nagajama pēdējos gados bijis viens no vadošajiem cīkstoņiem šajā svara kategorijā un Parīzē ieradās noteikti lai cīnītos par medaļām. Sacensību pirmajās kārtās japānis izskatījās ļoti pārliecinoši, taču 2024. gada pasaules čempions  un trīskārtējais Eiropas čempions Garigoss ceturtdaļfinālā nostādīja japāni bīstamā pozīcijā. Spānis veica pret Nagajamu žņaugšanas paņēmienu līdz tienesis izsauca “matte” (gaidīt). Pēc noteikumie cīkstonim šajā brīdī pretinieks bija jāatlaiž, tomēr spānis turpināja žņaugšanas paņēmienu, spiežot uz sāncenša miega artērijas, pēc kā tiesnesis piešķīra “ippon” (augstākais vērtējums cīņas sportā – uzvara), jo Nagajama bija palicis guļam uz paklāja.

Nagajama protestēja ar roku žestiem un pieprasīja atkārtojumu, taču tiesneši savu lēmumu nemainīja. Pēc cīņas Garigoss piegāja pie Nagajamas un deva viņam roku, bet viņš atteicās. Viņš pēc cīņas vēl vairākas minūtes palika uz paklāja, turpinot protestēt, bet beigās paklanījās publikai un pameta arēnu.

Interesanti, ka Garigoss iekļuva pusfinālā, kur zaudēja nākamajam čempionam Jeldosam Smetovam no Kazahstānas. Interesanti, Nagajama uzvarēja savā gandarījuma cīņā un abi turpināja pretendēt uz trešo vietu. Gan Nagajama, gan Garigoss uzvarēja savās cīņās par bronzas medaļām un apbalvošanas ceremonijā stāvēja plecu pie pleca. Garigoss izskatījās apmierināts ar bronzas medaļu, bet Nagajama neslēpa sarūgtinājumu.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Olimpiskais čempions Jeļdoss Smetovs (otrais no kreisās), sudraba medaļas ieguvējs Luka Mheidze no Francijas (pa kreisi) un abi bronzas medaļnieki.
Olimpiskais čempions Jeļdoss Smetovs (otrais no kreisās), sudraba medaļas ieguvējs Luka Mheidze no Francijas (pa kreisi) un abi bronzas medaļnieki.

“Naohisa Takato, kurš ir šeit, Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu, un man ir ļoti žēl, ka neizcīnīju arī es,” pēc sacensībām teica 28 gadus vecais japānis.

Nagajama, kurš 2023. gada Tokijas “Grand Slam 2023” finālā uzvarēja Takato, lai nodrošinātu vietu Japānas izlasē, uzskata, ka viņa zaudējums bija netaisnīgs. Daudzi džudo fani un džudisti arī uzskata, ka Garigosam vajadzēja pārtraukt žņaugšanu pēc “matte”, tikmēr Spānijas izlases treneris Kvinjo Rodrigess ir pārliecināts, ka tiesnesim “ippon” vajadzēja piešķirt agrāk.

“No mana viedokļa raugoties, tiesnesis pieļāva kļūdu, nosaucot “matte”. Nagajama zaudēja samaņu. Iemigšana uz tatami nozīmē pretinieka uzvaru. Tā tas ir vienmēr bijis,” uzskata spāņu treneris.

Rodrigess arī atklāj, ka Garigoss saņēmis daudz draudu ziņu no japāņu līdzjutējiem. “Viņi viņam sūtīja nepatīkamas ziņas. Es nezinu, par ko viņi protestēja. Viņi teica “neatgriezies Japānā”, “tu neesi šeit gaidīts”,” izdevumam “laSexta” stāsta treneris.