Saūda Arābijas džudiste olimpiskajās spēlēs nedrīkstēs valkāt hidžābu
18 gadu vecajai Saūda Arābijas džudistei Vodjanai Šaherkani Starptautiskā Džudo federācija ieteikusi startēt ar atsegtu galvu, pamatojot to ar risku gūt traumu.
Citi sporta veidi

Saūda Arābijas džudiste olimpiskajās spēlēs nedrīkstēs valkāt hidžābu

Jauns.lv

Saūda Arābijas džudistei Vodjanai Šaherkani aizliegts valkāt tradicionālo musulmaņu lakatu - hidžābu - cīņu laikā Londonas olimpiskajās spēlēs.

Saūda Arābijas džudiste olimpiskajās spēlēs nedrīk...

Starptautiskā Džudo federācija (IJF) 18 gadus vecajai Šaherkani, kura ir viena no divām sievietēm, kurām pirmo reizi konservatīvās Saūda Arābijas vēsturē atļauts pārstāvēt valsti olimpiskajās spēlēs, ieteikusi uz starta Londonas Olimpiādē doties ar atsegtu galvu.

"Saūda Arābijas pārstāve cīnīsies džudo sacensībās un to viņa darīs, balstoties uz džudo principiem, tātad - bez hidžāba," norādīja IJF prezidents Mariuss Vicers. "Džudo specifika pieprasa stingrus drošības noteikumus un jebkas lieks, kas atrodas sportistam uz galvas, ir risks viņa paša veselībai."

Saūda Arābija piekrita valsts olimpiskajā delegācijā iekļaut divas sievietes tikai ar noteikumu, ka abas sportistes arī Londonā ievēros striktos ģērbšanās nosacījumus.

Londonas olimpiskajās spēlēs Saūda Arābiju pārstāvēs arī 800 metru skrējēja Saraha Atara, kura ir uzaugusi ASV.

Valsts princis Navafs bin Faisals iepriekš Saūda Arābijas medijiem norādīja, ka abām sievietēm tiks atļauts startēt tik ilgi, kamēr tās "nēsās pieņemamu apģērbu un Olimpiādes laikā nesatiksies ar vīriešiem".

Šaherkani dalība Londonas Olimpiādē ir strīdīga ne tikai tāpēc, ka valsts noteikumi apdraud viņas veselību, bet arī tā iemesla dēļ, ka viņa džudo treniņus sāka vien pirms diviem gadiem un vēl nav saņēmusi melno jostu, kas raisa bažas par sportistes gatavību startēt šāda mēroga sacensībās.