Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vēsturisks brīdis: WRC rallijs četru dienu garumā pirmo reizi notiks Latvijā
Mārtiņš Sesks.
Citi sporta veidi

Vēsturisks brīdis: WRC rallijs četru dienu garumā pirmo reizi notiks Latvijā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

No ceturtdienas vakara Latvijā notiks vēsturiskas sporta sacensības – pirmo reizi tiks uzņemts prestižā WRC rallija posms. Starp dalībniekiem būs arī Mārtiņa Seska pilotētā ekipāža, kas savā debijā Polijā ieņēma augsto piekto vietu kopvērtējumā.

Vēsturisks brīdis: WRC rallijs četru dienu garumā ...

Kur notiks?

WRC rallija posms Latvijā notiks no 18. līdz 21. jūlijam. Ceturtdien, 18. jūlijā, tā sākums gaidāms Vecrīgā, Rīgas Rātslaukumā notiekot ceremoniālajai atklāšanai, bet pirmais ātrumposms notiks Biķernieku trasē. Rīgas zināmākajā trasē teritorija būs atvērta jau no plkst. 15:00. No 16:00 būs iespēja piedalīties Rīgas motormuzeja izveidotajā viktorīnā, bet no 17:00 raudzīties Rātslaukumā notiekošajā ceremoniālajā atklāšanā. Pirms pirmā ātrumposma gaidāms arī īpašs notikums – Latvijas autosporta zvaigžņu un leģendu izklaidējošā iesildīšana.

Piektdien, 19. jūlijā, notiks septiņi ātrumposmi. Tie gaidāmi Tukuma un Talsu novados, dienai noslēdzoties ar posmu pašos Talsos. Sestdien, 20. jūlijā, diena sāksies ar posmu Kuldīgas novadā, bet dienas gaitā astoņu posmu laikā caur Dienvidkurzemes novadiem sportisti iegriezīsies Kurzemes vēju pilsētā Liepājā, kur gaidāms dienas noslēdzošais posms. 21. jūlijā notiks četri ātrumposmi, un visi Dienvidkurzemes novadā ar tā noslēgšanos Vecpils autotrasē, kur arī notiks apbalvošanas ceremonija.

WRC posmam Latvijā veltītais pasākums Rātslaukumā.

WRC posmam Latvijā veltītais pasākums Rātslaukumā

Rātslaukumā klātienā varēja aplūkot "Rally 1" klases automašīnu, ar kuru sacensībās startēs Sesks/Renārs Francis, kā arī "Rally 2" automašīnas.

Dalībnieki

Starp dalībniekiem būs visi vadošie WRC sportisti. Šobrīd kopvērtējuma līderis ir beļģis Tjerī Noivils, kuram 136 punkti pirmo septiņu posmu laikā. 15 punkti mazāk ir britam Elfinam Evansam, bet 21 punkts – igaunim Otam Tenakam. Ceturto vietu kopvērtējumā ieņem astoņkārtējais WRC čempions Sebastjans Ožē, piektais ir Seska komandas biedrs Adriens Formē, bet labāko sešinieku noslēdz soms un pēdējā posma uzvarētājs Polijā Kalle Rovanpera. Visus šos sportistus būs iespējams redzēt Latvijas posmā.

Latvijas līdzjutējiem aktuālākais varētu būt Mārtiņa Seska rezultāts. Viņš WRC apritē debiju piedzīvoja iepriekšējā posmā Polijā, to paveicot gluži vai izcili. Vienā no ātrumposmiem ieņemot otro vietu un kopumā braucot stabili, Sesks kopvērtējumā izcīnīja augsto piekto vietu. Polijas posma laikā viņš izcīnīja astoņus ieskaites punktus kopvērtējumā. Sagaidāms, ka kopumā Sesks šajā sezonā piedalīsies vismaz trijos posmos – pēc rallija Latvijā WRC kalendārā kā nākamais gaidāms Somijā.

Seska ekipāža WRC debijā izcīna 5. vietu.

Seska ekipāža WRC debijā izcīna 5. vietu

Latvijas rallija pilots Mārtiņš Sesks ar stūrmani Renāru Franci savā debijā pasaules rallija čempionātā (WRC), septītajā čempionāta posmā Polijā ieņēma ...

Drošība

Kā norāda organizatori, tad motoru sports var būt bīstams, tāpēc visiem apmeklētājiem jāievēro atsevišķas drošības prasības. Svarīgākais ir atcerēties, ka 30 minūtes pirms starta ir kategoriski aizliegts pārvietoties pa trasi, bet zaļā lenta nozīmē to, ka konkrētajā vietā ir atļauts stāvēt, kamēr citur – aizliegts. Rallija apmeklētāji tiek lūgti ievērot šīs norādes, citādi FIA drošības pārstāvji var pieņemt lēmumu par noteiktu ātrumposmu atcelšanu. Tā tas notika Polijā, kur līdzjutēji drošības prasības neievēroja.

Biļetes

Četru dienu rallija biļete pieaugušajam izmaksās 85 eiro, taču var iegādāties biļetes uz atsevišķām dienām. Biļete uz ceturtdienu maksās 40 eiro, bet piektdienu, sestdienu vai svētdienu – 35 eiro. Atlaides ir pensionāriem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un junioriem vecumā no 11 līdz 17 gadiem. Pensionāriem visu dienu biļete izmaksās 40 eiro, bet vienas dienas 25, junioriem visu dienu 15 eiro, bet vienas dienas desmit, kamēr cilvēkiem ar kustību traucējumiem biļete izmaksās vienu eiro. Viņiem gan līdz jābūt pavadonim, kuram visu dienu biļete būs 20 eiro vērtībā, bet uz vienu no dienām – desmit. Izņemot cilvēku ar kustību traucējumiem, uz visām citām dienām biļetes joprojām ir pieejamas pārdošanā.

Citas aktivitātes

Latvijā notiekošā rallija laikā ‘’Kurzemes radio’’ apņēmies informēt visas dienas par rezultātiem un notikumiem tā laikā. Radio būs dzirdami sportistu komentāri pēc ātrumposmiem, būs izveidota ekspertu studija. Informācija tiks sniegta latviešu un angļu valodās.

Atklāšanas ceremoniju translēs LTV7 kanāls un interneta mājaslapa lsm.lv. Savukārt visus ātrumposmus translēs "Go3Sport" kanāli ar latviešu komentētājiem Normundu Avotiņu un Krišjāni Cauni pie mikrofoniem.

Neiztiks bez citām aktivitātēm. Latvijā notiekošā rallija laikā Tukumā, Talsos un Liepājā notiks WRC Food festival,  kurā apmeklētājiem būs iespēja baudīt dažādus Latvijas ēdinātāju sarūpētus ēdienus. Rallija laikā domāts arī par ballītēm – ceturtdien ‘’aferparty’’ notiks Andrejostas kvartālā, bet visu četru dienu garumā par apmeklētāju jautrību rūpēsies Liepājas pludmalē izveidotais ‘’WRC Liepāja Beach festival’’.