Citi sporta veidi

Vāc parakstus, lai Parīzes olimpiādē aizliegtu piedalīties notiesātajam mazas meitenītes izvarotājam

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Internetā notiek parakstu vākšana, lai 29 gadus vecais pedofils Stīvens van de Velde nevarētu piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs. Savulaik viņu notiesāja par 12 gadus vecas meitenes izvarošanu un viņš gadu pavadīja aiz restēm.

Vāc parakstus, lai Parīzes olimpiādē aizliegtu pie...

Petīciju ar aicinājumu nepielaist spēlēm van de Veldi var parakstīt vietnē “change.org”.

“Šī petīcija ir personīga mums daudziem, radusies no dziļas taisnīguma izjūtas, kas, šķiet, ir pamesta novārtā notiesāta bērna izvarotāja Stīvena van de Veldes gadījumā, kurš tagad ir kvalificējies dalībai olimpiskajās spēlēs. Viņš “Facebook” pievilināja 12 gadus vecu meiteni, lai satiktos ar viņu un izvarotu. Viņam tika piespriests četru gadu cietumsods, bet viņš izcieta tikai divpadsmit mēnešus, savukārt nevainīgajam bērnam viss atlikušais mūžs jāpavada ar smagu traumu. Van de Veldes aptraipītā reputācija nedrīkst tikt noklusēta, un tā nedrīkst būt kā sasnieguma simbols tik prestižā pasākumā kā olimpiskās spēles,” raksta petīcijas autore Lorena Mjuira. “Tas nav vienkārši par vienu cilvēku, tas ir par olimpisko spēļu globālo tēlu un sabiedrību, kādā mēs vēlamies dzīvot. Paudīsim savu viedokli pret jebkuru pieeju, kas grauj taisnīgumu un mūsu bērnu drošību. Es aicinu Starptautisko olimpisko komiteju izslēgt Stīvenu van de Veldi no gaidāmajām Olimpiskajām spēlēm, jo viņš ir notiesāts bērna izvarotājs. Parakstiet mūsu petīciju, lai pieprasītu van de Veldes diskvalifikāciju no olimpiskajām spēlēm un lai sūtītu skaidru vēstījumu, ka šāda rīcība nav pieņemama.”

Pašlaik šo petīciju ir parakstījuši vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku.

Jau ziņots, ka 29 gadus vecais Stīvens van de Velde, kurš savulaik tika notiesāts par 12 gadus vecas britu meitenes izvarošanu, pārstāvēs Nīderlandi 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs pludmales volejbolā.

Stīvenam van de Veldem 2016. gadā tika piespriests četru gadu cietumsods pēc tam, kad viņš atzina, ka 2014. gada augustā viņam trīs reizes bijis sekss ar mazgadīgu meiteni. Holandietis, kurš ar savu upuri iepazinās sociālajā tīklā "Facebook", devās no Amsterdamas uz Lielbritāniju, lai satiktu šo meiteni. Toreiz viņam bija 19 gadi. Viņam ļāva izciest sodu Nīderlandē, taču viņu atbrīvoja jau pēc 12 mēnešiem, savukārt Nīderlandes Volejbola federācija (Nevobo) vēstījusi, ka viņš atbrīvots pēc 13 mēnešiem.

“Es izdarīju to, ko izdarīju. Es nevaru to padarīt par nebijušu, tāpēc man būs jācieš sekas,” viņš atzina 2018. gada intervijā Nīderlandes sabiedriskajai raidsabiedrībai NOS. “Tā bija lielākā kļūda manā mūžā. Tā ir milzīga kļūda, neviens to nenoliegs, un vairs neko tur nevaru līdzēt, tādēļ vienkārši vēlos pastāstīt savu skatījumu.” “Es pieņēmu mirkļa lēmumu,” viņš teica. “No rīta rezervēju biļeti un pēcpusdienā izlidoju. Kā jūs zināt, šis tas notika. Mums bija sekss, un es atgriezos nākamajā dienā.” “Es varu sevi vainot simtiem tūkstošus reižu par to, kas notika un kā tas notika.”

Pēc sprieduma pasludināšanas viņa advokāts paziņoja, ka van de Velde “patiesi nožēlojis” pastrādāto. “Viņš ir zaudējis spožu sportista karjeru un nodēvēts par izvarotāju. Skaidrs, ka viņa karjerai ir beigas,” toreiz teica advokāts.

Pēc soda izciešanas van de Velde atsāka volejbolista karjeru un kopš 2018. gada ir piedalījies starptautiskos turnīros. Tagad viņš ir arī kvalificējies olimpiskajām spēlēm.

2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs van de Velde piedalīsies kopā ar Metjūzu Imersu. Pāris šobrīd atrodas 11. vietā pasaules rangā.

Viņš pateicās "otrajai iespējai, ko man deva vecāki, draugi, paziņas un kolēģi, kuri mani pieņēma pēc pastrādātās lielākās kļūdas manā tolaik jaunajā dzīvē,” teikts van de Veldes paziņojumā, kas publicēts Nevobo vietnē. "Es arī esmu pateicīgs Nīderlandes Volejbola federācijai, jo viņi man ar skaidriem nosacījumiem un vienošanos piedāvāja nākotni šajā skaistajā sportā.”

Federācija paziņojusi, ka atbalsta van de Veldes dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs.

“Mēs zinām Stīvena vēsturi. Pirms viņš izteica vēlmi atgriezties pludmales volejbolā, mēs detalizēti runājām ar viņu, kā arī ar NOC*NSF (Nīderlandes olimpiskā komiteja*Nīderlandes Sporta federācija) un citiem,” paziņoja Nevobo ģenerāldirektors Mihels Evererts. “Viņš toreiz tika notiesāts saskaņā ar Anglijas likumiem un viņš izcieta savu sodu,” teikts Evererta paziņojumā. “Kopš tā laika mēs pastāvīgi sazināmies ar Stīvenu, kurš tagad ir pilnībā atkal integrējies Nīderlandes volejbola sabiedrībā. Viņš sevi pierāda kā paraugvērtu profesionāli un cilvēku, un kopš viņa atgriešanās nav bijis iemesls viņam neuzticēties. Mēs pilnībā atbalstām viņu un viņa dalību Parīzē, ko viņš un Metjū ir nopelnījuši.”

Arī NOC*NSF pauda atbalstu notiesātajam holandietim. “Van de Velde tagad atbilst visām olimpisko spēļu kvalifikācijas prasībām, un tādēļ viņš ir komandas loceklis,” teikts organizācijas paziņojumā.

Daudzi pauduši sašutumu par bērna izvarotāja dalību olimpiskajās spēlēs.

Lielbritānijā bāzētās organizācijas “Right to Equality” dibinātāja, juriste Šarlote Praudmena sociālajā vietnē “Instagram” pauda neizpratni par šādu lēmumu. Neviens “bērnu izvarotājs nedrīkst pārstāvēt savu valsti olimpiskajās spēlēs.” “Tas ir spļāviens sejā cietušajiem, kuri redz suminām izvarotāju, it kā nekas nebūtu noticis,” viņa paziņoja. “Kādēļ lai meitenes un sievietes ziņotu par izvarošanu, kad sabiedrība aizsargā vīriešus un ļauj viņu dzīvei netraucēti turpināties, ignorējot upuriem nodarīto traumu?”

Savukārt Amsterdamas “Safe Space Club” dibinātāja un direktore Sāra Alaui izteicās “The New York Times”, ka van de Veldes piedalīšanās liecina, ka “ja tu esi baltais Adoniss, tev ir mazāka atbildība.” “Es nesaprotu, ka mēs tā Nīderlandē rīkojamies pēc “MeToo”,” viņa izteicās. “Mēs šeit runājam par bērnu izmantošanu.”

Ar sociālajā vietnē “X” ļaudis neskopojās ar skarbām replikām.

“Šis lēmums liek manām asinīm vārīties!” rakstīja kāds komentētājs. “Esmu arī sašutis par vienaldzību par šo absurdo, morāli bankrotējušo lēmumu! Tas ir apvainojums seksuālās vardarbības upuriem visā pasaulē!”

Cits komentētājs pievērsa uzmanību Nevobo paziņojuma virsrakstam: “Atbalsts Stīvenam van de Veldem, kurš saprot, ka pagātni nevar izdzēst.” “Jūs zināt, kurš jau zina, ka pagātni nevar izdzēst? Bērnu seksuālās izmantošanas upuri.”