foto: Getty Images via AFP
Rutīna, lai būtu labākais. Grieķu basketbola zvaigzne Jannis Adetokunbo pastāsta par savu ikdienu pirms spēlēm
29 gadus vecais Jannis Adetokunbo jau pēdējo desmitgadi ir viens no pasaules labākajiem basketbolistiem.
Basketbols
2024. gada 3. jūlijs, 17:52

Rutīna, lai būtu labākais. Grieķu basketbola zvaigzne Jannis Adetokunbo pastāsta par savu ikdienu pirms spēlēm

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Par pēdējām olimpiskajām ceļazīmēm basketbola sacenšas ne vien Latvijā, bet arī Valensijā (Spānijā), Sanhuanā (Puertoriko) un Pirejās (Grieķijā). Šajā laikā Grieķijas izlases līderis, viens no pasaules labākajiem basketbolistiem, divkārtējais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārās sezonas vērtīgākais spēlētājs un vienreiz finālsērijas vērtīgākais spēlētājs Jannis Adetokunbo sarunā ar savu tautieti Harisu Stavrou atklājis savu ikdienas rutīnu sezonas laikā.

"Mana spēles diena sākas pulksten 6:30, dažreiz mani redzat pēc mačiem, kas beidzas pulksten 22:00. Domāju, ka jūs esat bijis daudzās manās spēlēs ar izlasi un Milvoki "Bucks", kad jūs mani redzat, es īsti negribu ar nevienu runāt. Es vienkārši gribu paņemt savus bērnus, iesēdināt viņus mašīnā un aizvest mājās. Tas ir iemesls, jo mana diena šai spēlei sākās jau  6:30 no rīta."

"No plkst. 6:30 līdz 8 es veicu īpašu procedūru, ar kuru nevēlos dalīties ar cilvēkiem. Pēc tam es paēdu brokastis, iekāpju mašīnā un braucu, lai iesildītu ķermeni un izstaipītos. Pēc tam es veicu asinsrites uzlabošanas treniņu, kas ļaus man turpināt karjeru ilgāk.Tas ļauj cilāt smagumus, patiesībā bez svariem. Tiek gūts tāds pats efekts, jūsu muskuļi saņem tādu pašu šoku. Pēc tam es izmetu metienus, mēs ar komandu noskatāmies video un aizvadām pirmsspēles treniņu. Pēc treniņa seko atjaunošanās, ledus vanna, izstiepšanās, es atgriežos, sabučoju bērnus un dods uz diendusu. Pēc miega es pieceļos, vēlreiz noskūpstu bērnus, iekāpju mašīnā un trīs stundas pirms spēles dodos uz maču. Iesildos, atgriežos ģērbtuvē, uzvelku kompresijas zābakus. Pēc tam es guļos uz masāžas galda, man izspaida ķermeni, lai mani muskuļi būtu gatavi sacensībām, atgriežos, skatos skautinga video nedaudz meditēju, izstiepjos, izrullējos ar masāžas rulli, atgriežos, noteipoju potītes, 30 minūtes pirms skatos video par pretinieku komandu, uzmundrinu komandas savus komandas biedrus, klausos mūziku, un 15 minūtes pirms mača eju iesildīties.”

Adetokunbo uzskata, ka pati spēle ir tikai ķirsītis uz kūkas, jo diena patiesībā ir sākusies jau pusseptiņos. Tāpēc mana mīļākā dienas daļa ir tad, kad spēle ir beigusies. Es atgūstu spēkus un dodos uzrunāt savus iemīļotos plašsaziņas līdzekļus visā pasaulē.

Ziniet, es cenšos būt viegls, jo, ja es esmu nopietns, arī tur... Ziniet, tas sabojā visu dienu. Es cenšos jokot, mazliet aprunāties ar cilvēkiem, jo arī viņi ir noguruši, ir desmit vakarā, un viņi grib doties mājās. Un pēc tam es iesēdinu bērnus mašīnā, braucu mājās un nolieku viņus gulēt. Un tad mēs to darām atkal nākamajā dienā. Katru dienu…"

Adetokunbo pagājušajā sezonā “Bucks” rindās nospēlēja 73 spēles, kurās vidēji guva 30,4 punktus, izcīnīja 11,5 atlēkušās bumbas un atdeva sešarpus rezultatīvas piespēles.

Grieķijas basketbolisti olimpisko kvalifikāciju aizvada savās mājās un sacenšas vienā grupā ar Dominikānu un tikko Rīgā redzēto Ēģipti, kamēr otrā grupā sacenšas Slovēnijas, Horvātijas un Jaunzēlandes valstsvienības.