foto: Paula Čurkste/LETA
Janičenoks pastāsta par absurdajām FIBA prasībām, kas bija jāizpilda “Arēnā Rīga” pirms olimpiskās kvalifikācijas
Olimpiskā kvalifikācijas turnīra rīkotāju komitejas direktors Kristaps Janičenoks.
Basketbols
2024. gada 2. jūlijs, 18:20

Janičenoks pastāsta par absurdajām FIBA prasībām, kas bija jāizpilda “Arēnā Rīga” pirms olimpiskās kvalifikācijas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase 2. jūlijā “Arēnā Rīga” uzsāk cīņu par vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs. Mūsu basketbolistiem pirmajā mačā pretī stāsies spēcīgā Gruzijas izlase, bet turnīra organizatoriem iepriekš nācies krietni pasvīst, lai izpildītu Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) prasības, lai vispār Rīgā varētu notikt šāda līmeņa sacensības.

Olimpiskā kvalifikācijas turnīra direktors, kādreizējais Latvijas izlases basketbolists Kristaps Janičenoks sarunā ar TV3 raidījumu “900 sekundes” atklāja, ka sagatavošanās darbi ir noslēgušies un tagad būs iespējams baudīt augstākās raudzes basketbolu. “Domāju, ka esam gatavi. Esam izgājuši cauri lielām ugunskristībām, ar FIBA esam visu saskaņojuši, esam strīdējušies, draudzējušies. Viss mums vēl ir priekšā, bet sagatavošanās darbi ir noslēgušies, un mēs, organizatoru komanda, tagad baudām.”

Prasību no FIBA puses bijis daudz, visas uzskaitīt nemaz nebūtu iespējams, turklāt brīžiem tās bijušas ļoti punktuālas: “Skatītāju “tornis” bija augstāks, bet mēs to nolaidām par 20 centimetriem zemāk, kas dod vairāk sēdvietu skatītājiem. Izbūvējām iekštelpās svaru zāli, ko gan mums sākumā neļāva, jo žurnālistiem ir nepieciešams par 67 centimetriem vairāk vietas.”

Tāpat Janičenoks noliedz, ka mājinieki Latvijas izlase varētu tikt pie kādām taustāmām priekšrocībām “Arēnā Rīga”, jo mērķis ir tāds, ka visām komandām jābūt identiskiem apstākļiem, lai cīnītos par vienīgo olimpisko ceļazīmi no Rīgas turnīra.

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretinieki apakšgrupā būs Gruzijas un Filipīnu izlases, no kurām divas komandas iekļūs pusfinālā, kurā pretī stāsies B apakšgrupas (Brazīlija, Melnkalne, Kamerūna) divas labākās vienības. Pusfinālu uzvarētāji iekļūs finālā, kurā tiks izspēlēta vienīga ceļazīme uz Parīzi.

2. jūlijā Latvijas izlase spēkosies ar Gruziju, dienu vēlāk ar Filipīnām, bet pusfināla un fināla spēles paredzētas sestdien un svētdien. Visas Latvijas izlases spēles sāksies 19:00 un tās tiešraidēs būs vērojamas TV6 kanālā. Publiskā skatīšanās paredzēta Esplanādē.

Latvijas basketbolisti olimpiskajās spēlēs līdz šim spēlējuši tikai vienu reizi – tālajā 1936. Gadā Berlīnē pirmie Eiropas čempioni aizvadīja ļoti pieticīgu turnīru un izcīnīja vien 15. vietu. Pēc neatkarības atjaunošanas mūsu basketbolisti piedalījās 1992. gada Barselonas spēļu priekškvalifikācijā, paliekot aiz Itālijas, Izraēlas un Francijas un netiekot uz izšķirošajām cīņām. 2016. gadā mūsu izlase Belgradā piedalījās līdzīgā turnīrā kā šobrīd Rīgā. Toreiz grupā izdevās pieveikt Japānu un Čehiju, bet pusfinālā tika zaudēts Puertoriko, kuri gan arī netika uz Riodežaneiro spēlēm, jo piedzīvoja sagrāvi pret nākamajiem olimpiskajiem vicečempioniem serbiem.