Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pēdējie divi nezināmie: vai Nīderlande un Austrija apstiprinās favorītu statusu?
foto: AP/Scanpix
Viens no Nīderlandes izlases līderiem Memfiss Depajs.
Futbols

Pēdējie divi nezināmie: vai Nīderlande un Austrija apstiprinās favorītu statusu?

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien Vācijā Eiropas čempionāta futbolā finālturnīrā tiks noskaidrotas pēdējās divas ceturtdaļfinālistes, vienā astotdaļfināla mačā tiekoties Rumānijas un Nīderlandes futbolistiem, bet otrā spēkojoties Austrijai un Turcijai.

Pēdējie divi nezināmie: vai Nīderlande un Austrija...

Vispirms plkst.19 Minhenē spēkosies Rumānija un Nīderlande. Eiropas čempionāta spēles tiešraidē translē televīzijas kanāli TV6 un "Go3 Sport Open".

Nīderlande D grupā ar 2:3 zaudēja Austrijai, ar 2:1 apspēlēja Poliju un cīņu ar Franciju noslēdza bez gūtiem vārtiem, apakšgrupā ierindojoties trešajā pozīcijā.  Tikmēr Rumānija spēlēja neizšķirti ar slovākiem (1:1), ar 0:2 piekāpās Beļģijai un ar 3:0 pārliecinoši uzvarēja Ukrainu, ieņemot pirmo vietu E apakšgrupā.

Rumānijai, kas Eiropas meistarsacīkstēs sasniegusi izslēgšanas spēles pirmo reizi kopš 2000. gada, šajā mačā sakrāto dzelteno kartīšu dēļ nevarēs palīdzēt aizsargs Nikusors Banku. Abas komandas Eiropas čempionātā tikušās iepriekš tikai vienu reizi, kad 2008. gadā ar 2:0 pārāki bija nīderlandieši. Kopā abas izlases laukumā tikušās 14 reizes, no kurām tikai vienā uzvaru svinēja Rumānija.

Savukārt plkst.22 Leipcigā tiksies Austrija un Turcija. Austrieši apakšgrupā ar 3:2 un 3:1 uzvarēja attiecīgi Nīderlandi un Poliju, bet ar 0:1 zaudēja Francijai, taču tāpat ieņēma pirmo vietu grupā. Turcijas futbolisti grupā ar 3:1 apspēlēja Gruziju un ar 2:1 uzvarēja Čehiju, taču ar 0:3 atzina Portugāles pārākumu un grupā ierindojās otrajā pozīcijā.

Austrijai cīņā par vietu ceturtdaļfinālā nepalīdzēs pussargs Patriks Vimmers, kamēr turki būs bez aizsarga Sameta Akajdina un komandas kapteiņa Hakana Čalhanolu. Visi trīs spēlētāji nevarēs piedalīties mačā iekrāto dzelteno kartīšu dēļ. Vienības laukumā tiksies 18.reizi, taču spēkosies pirmo reizi Eiropas čempionātā. Martā savstarpējā pārbaudes spēlē pārliecinoši pārāki bija austrieši (6:1).

Sestdien pirmajos astotdaļfināla mačos Šveice ar 2:0 pārspēja Itāliju un Vācija ar 2:0 - Dāniju, svētdien Anglija papildlaikā ar 2:1 pieveica Slovākiju un Spānija ar 4:1 apspēlēja Gruziju, bet pirmdien Francija ar 1:0 guva panākumu pār Beļģiju un Portugāle, pamatlaikam un papildlaikam noslēdzoties bez gūtiem vārtiem, pēcspēles sitienu sērijā ar 3:0 uzvarēja Slovēniju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas bija sadalītas sešās apakšgrupās, izslēgšanas spēļu turnīrā iekļūstot katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējām un četrām labākajām trešo vietu ieguvējām. 2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. 2021. gadā Londonā par Eiropas čempioni kļuva Itālija, kas finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.