foto: ZUMAPRESS.com
Portugālei un Francijai favorītu statusu būs jāapliecina arī laukumā; astotdaļfināls vēl diviem no galvenajiem favorītiem
Krištianu Ronaldu joprojām šajā Eiropas čempionātā ir sava pirmā vārtu guvuma meklējumos.
Citi sporta veidi
2024. gada 1. jūlijs, 04:52

Portugālei un Francijai favorītu statusu būs jāapliecina arī laukumā; astotdaļfināls vēl diviem no galvenajiem favorītiem

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

2024. gada Eiropas čempionātā šodien Vācijā tiks noskaidrotas vēl divas ceturtdaļfinālistes, par vietu labāko astotniekā cīnoties Portugālei ar Slovēniju un Francijai ar Beļģiju.

Vispirms plkst.19 pēc Latvijas laika Diseldorfā tiksies Francija ar Beļģiju, bet plkst.22 Frankfurtē pie Mainas spēkosies Portugāle un Slovēnija, spēles tiešraidē translējot televīzijas kanālam TV6.

Francija grupā ar 1:0 pārspēja Austriju un spēlēja neizšķirti ar Nīderlandi (0:0) un Poliju (1:1), D grupā ieņemot otro vietu aiz Austrijas. Beļģija E grupā ar 0:1 zaudēja Slovākijai, ar 2:0 uzvarēja Rumāniju un spēlēja 0:0 ar Ukrainu, ieņemot otro vietu grupā.

Abas komandas savā starpā ir tikušās 75 reizes, 30 no tām uzvarot Beļģijai un 26 - Francijai. Pēdējoreiz komandas tikās 2021. gadā, kad Nāciju līgas A līgas pusfinālā Francija atspēlējās no 0:2 pirmajā puslaikā un uzvarēja ar 3:2. 2018. gadā Sanktpēterburgā Pasaules kausa pusfinālā ar 1:0 uzvarēja Francija, vēlāk uzvarot arī finālā. Arī 1984. gada Eiropas meistarsacīkšu finālturnīra grupas turnīrā pārāka ceļā pretī čempionu titulam bija Francija (5:0).

Francija septiņreiz ir iekļuvusi vismaz ceturtdaļfinālā, par uzvarētāju kļūstot 1984. un 2000. gadā. Beļģija četrreiz ir spēlējusi vismaz ceturtdaļfinālā, 1980. gadā iekļūstot finālā.

Tikmēr Portugāle Vācijā ar 2:1 pārspēja Čehiju un ar 3:0 - Turciju, bet pēdējā spēlē, to aizvadot ar rezervistiem, ar 0:2 zaudēja Gruzijai, taču uzvarot F grupā. Slovēnija C grupā spēlēja 1:1 ar Dāniju un Serbiju, kā arī 0:0 ar Angliju, grupā ieņemot trešo vietu.

Komandas savā starpā ir tikušās tikai reizi, šā gada martā pārbaudes spēlē Ļubļanā ar 2:0 uzvarot slovēņiem. 2016. gada Eiropas čempione Portugāle vismaz ceturtdaļfinālā ir iekļuvusi septiņreiz, bet Slovēnija divos finālturnīros pirmoreiz ir izkļuvusi no grupas.

Sestdien pirmajos astotdaļfināla mačos Šveice ar 2:0 pārspēja Itāliju un Vācija ar 2:0 - Dāniju, bet svētdien Anglija papildlaikā ar 2:1 pieveica Slovākiju un Spānija ar 4:1 apspēlēja Gruziju. 2. jūlijā vēl divos astotdaļfināla mačos tiksies Rumānija ar Nīderlandi un Austrija ar Turciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas bija sadalītas sešās apakšgrupās, izslēgšanas spēļu turnīrā iekļūstot katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējām un četrām labākajām trešo vietu ieguvējām. 2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. 2021. gadā Londonā par Eiropas čempioni kļuva Itālija, kas finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.