foto: Edijs Pālens/LETA
Spiedienu neizjūt: Latvijas izlase novērtēta kā favorīte Rīgas olimpiskajā kvalifikācijā
Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības spēlētāji - Jānis Timma (no kreisās) un Rolands Šmits piedalās atklātajā treniņā "Arēnā Rīga".
Basketbols
2024. gada 27. jūnijs, 05:12

Spiedienu neizjūt: Latvijas izlase novērtēta kā favorīte Rīgas olimpiskajā kvalifikācijā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

No 2. jūlija Latvijas vīriešu basketbola izlase sāks cīņu par vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs. Lai arī izlase aizvadīs mačus mājās un tai nepalīdzēs Kristaps Porziņģis ar Andreju Gražuli, Lukas Banki vadīto izlasi šobrīd tāpat uzskata par savas kvalifikācijas galveno favorīti.

Latvijas vīriešu basketbola izlases atklātais treniņš pirms olimpiskās kvalifikācijas "Arēnā Rīga"

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības atklātais treniņš "Arēnā Rīga".

gallery icon
65

Jau pēc mazāk nekā nedēļas Latvijas basketbola izlase Rīgā sāks Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju. Lai arī latvieši ir uzskatāmi par galvenajiem sava zara favorītiem, tai būs jāiztiek bez diviem nozīmīgiem spēlētājiem, kā arī, iespējams, būs jāsadzīvo ar apkārtējo gaidām par vienu vienīgu rezultātu – uzvaru kvalifikācijā.

Pēc bukmeikeru domām Latvijas basketbola izlasei ir labākās iespējas kvalificēties Parīzes olimpiskajām spēlēm no sava zara. Tās uzvara turnīrā novērtēta ar koeficientu 1,7, bet par tās galveno sāncensi uzskata Brazīliju – izlasi, kuru Lukas Banki trenētie basketbolisti apspēlēja Pasaules kausa izšķirošajā mačā par vietu ceturtdaļfinālā. Vēl vērā ņemamas izredzes tikt uz olimpiskajām spēlēm dotas Melnkalnei. Nedaudz zemākas ir Gruzijas izredzes, bet mazticama ir Filipīnu vai Kamerūnas basketbolistu tikšana uz Parīzi.

Latvijas izlasei olimpiskais turnīrs gan būs jāaizvada bez diviem nozīmīgiem spēlētājiem. Otrdien noskaidrojās, ka valstsvienībai kājas traumas dēļ nepalīdzēs NBA čempions Kristaps Porziņģis, bet trešdien tika paziņots par Andreja Gražuļa nespēlēšanu. Porziņģis kājas traumā iedzīvojās NBA finālsērijā pret “Mavericks”, un Bostonas “Celtics” paziņojis par nepieciešamību veikt operāciju jau šobrīd. Andrejs Gražulis ceļgala traumas dēļ priekšlaicīgi noslēdza sezonu un vēl turpina rehabilitāciju. Porziņģis pēdējo reizi izlasē spēlēja pirms diviem gadiem 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā pret Turciju un Lielbritāniju, kamēr Gražulis Lukas Banki izlases modelī bijis viens no atslēgas spēlētājiem. Viņš bija rezultatīvākais spēlētājs gan Pasaules kausā (14,4 punkti, 3,9 atlēkušās bumbas), gan pirmajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs (15,5 punkti, 5,5 atlēkušās bumbas).

Garajā galā gan Latvijai ir pietiekami daudz kvalitatīvu spēlētāju, kuri var pienācīgi aizvietot savainotos. Sezona aiz muguras Kauņas “Žalgiris” ir Rolandam Šmitam, kurš nesen pārcēlies uz citu Eirolīgas klubu Stambulas “Anadolu Efes”. Ceturtā numura pozīcijā komfortabli jūtas snaiperis Dāvis Bertāns, kuru gan Banki bieži izmantojis arī kā vieglo uzbrucēju. Daudzpusīgais Mareks Mejeris pēdējā sezonā kļuva par Rumānijas čempionu un produktīvi cīnījās ULEB Eirokausā, bet ACB līgā ar katru sezonu progresē Mārcis Šteinbergs. Centra pozīcijā labākā sezona aiz muguras “Palencia” sastāvā ir Anžejam Pasečņikam, bet Japānā spēlējušais Klāvs Čavars  līdz šim lieliski iederējies Banki sistēmās gan kā kvalitatīvu aizsegu licējs, gan soda laukuma sargātājs aizsardzībā. Ceturtā numura pozīcijā fragmentāri tiek izmantoti arī Rodions Kurucs un Jānis Timma.

“Ir bijis izcils iemesls, lai neatpūstos. Zinām, kam gatavojamies un uz ko ejam,” preses konferencē atklājis izlases kapteinis Dairis Bertāns, kurš noliedza, ka varētu tikt izjusts spiediens no apkārtējiem. “Vienmēr vairāk vai mazāk esam spēlējuši kā ne favorīti. Nez vai būs spiediens no skatītājiem. Tieši otrādi – viņi vienmēr mums palīdz.” Tikmēr galvenais treneris Luka Banki reti komentē tādus faktorus kā apkārtējo spiedienu, jo allaž koncentrējies uz to, kā būtu jāspēlē viņa padotajiem. “Olimpiskā kvalifikācija ir sarežģīts turnīrs, kas kļūdas nepiedod. Mūsu kvalifikācijā visas komandas ir spēkos līdzīgas. Kvalifikācijā būs pārstāvēti četri kontinenti. Līdzīgi kā Pasaules kausā, arī šoreiz mums būs jāpielāgojas un jābūt gudriem.” Treneris pauda, ka par visiem pretiniekiem ir zināma informācija.

Praktiski katrā potenciālajā Latvijas izlases pretiniecē ir pa kādam robam sastāvā. Gruzijas izlasei Rīgā ribu lūzuma dēļ nevarēs palīdzēt pieredzējušais centrs Giorgi Šermadīni, bet Filipīnas uz Latviju brauks vien ar 11 spēlētājiem – nespēlēs nedz Jūtas “Jazz” viens no līderiem Džordans Klārksons, ne Skotijs Tompsons, kuram bija paredzēta pamatsastāva saspēles vadītāja lomā. Melnkalnes rindās būs redzams Nikola Vučevičs, bet traumu dēļ izlasei nepalīdzēs vairāki pieredzējuši spēlētāji, kam ierasti bijusi būtiska loma komandas spēlē -  Bojans Dubļevičs, Nemaņa Radovičs, Nikola Ivanovičs, Vladimirs Mihailovičs un Marko Todorovičs. Brazīlijas izlasē bijušas neskaidrības par potītes savainojumu guvušā Jagu dos Santuša pievienošanos izlasei, bet Kamerūnai nepalīdzēs Indiānas “Pacers” viens no līderiem Paskāls Siakams.

2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācija gaidāma no 2. līdz 7. jūlijam. A grupā spēlēs Latvija, Gruzija un Filipīnas, bet B grupā – Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Pēc grupu spēlēm divas labākās iekļūs pusfinālā, katras grupas uzvarētājai spēlējot pret otrās vietas īpašnieci. Pusfinālā un finālā pēc izslēgšanas metodes tiks uzzināta valsts, kas iegūs ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Līdzvērtīgas kvalifikācijas notiks arī Spānijā, Grieķijā un Puertoriko. Vietu olimpisko spēļu turnīrā jau garantējušas Francija, Vācija, Serbija, Kanāda, ASV, Dienvidsudāna, Japāna un Austrālija.