foto: dpa/picture-alliance
Ronaldu uzsāks vēsturisko sesto Eiropas čempionātu; Gruzija gatavojas debijai
Sešos Eiropas čempionāta finālturnīros līdz šim neviens futbolists laukumā vēl nav devies. Krištianu Ronaldu kļūs par pirmo.
Futbols
2024. gada 18. jūnijs, 06:01

Ronaldu uzsāks vēsturisko sesto Eiropas čempionātu; Gruzija gatavojas debijai

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Eiropas futbola čempionāta pirmās spēļu kārtas noslēgumā šodien F apakšgrupā tiksies meistarsacīkšu debitante Gruzija ar Turciju, kā arī 2016.gada čempione Portugāle ar Čehiju.

Turcijas un Gruzijas mačs Dortmundē sāksies plkst.19 pēc Latvijas laika. Čempionātu tiešraidē translē kanālā TV6 un "Go3 Sport" kanālos.

Šo izlašu piecās savstarpējās no 2002. līdz 2012. gadam trijās uzvarējusi Turcija un vienā - Gruzija, kas guva panākumu pārbaudes mačā. Ja gruzīni ir meistarsacīkšu debitanti, tad turkiem šis ir sestais finālturnīrs, no iepriekšējiem pieciem labāko rezultātu - pusfinālu - sasniedzot 2008. gadā.

Komandu spilgtākie spēlētāji ir divi Itālijā spēlējoši futbolisti. Gruzīniem tas ir "Napoli" uzbrucējs Kviča Kvarachelija, savukārt turkiem - Milānas "Inter" pussargs Hakans Čalhanolu ar saviem teicamajiem brīvsitieniem. Gruzijas izlases sastāvā ir arī centra aizsargs Laša Dvali, kurš karjeru sāka "Skonto" komandā.

Savukārt Portugāles un Čehijas spēle Leipcigā sāksies plkst.22.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē 1996. gadā ar 1:0 uzvarēja čehi, bet nākamajās četrās uzvarējuši portugāļi, tajā skaitā aizpērn divos UEFA Nāciju līgas dueļos. Portugāļi piedalās savā devītajā Eiropas čempionātā un allaž sasnieguši izslēgšanas turnīru, savukārt Čehija uzreiz pēc Čehoslovākijas sadalīšanās izcīnīja otro vietu, kvalificējoties arī turpmākajām septiņām meistarsacīkstēm. 1976.gadā par Eiropas čempioni kļuva Čehoslovākija, uzvaru nesošo 11 metru soda sitienu realizējot Antonīnam Panenkam.

Krištianu Ronaldu dodoties laukumā, viņš kļūs par pirmo futbolisti, kurš spēlējis sešos Eiropas čempionāta finālturnīros. 

Trešdien ar trīs mačiem sāksies otrās kārtas spēles.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām.

2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.