foto: EPA/Scanpix
Iztukšoti un vīlušies: šveicieši pēc zaudējuma pasaules čempionātā mazrunīgi
Šveices izlases hokejisti.
Hokejs
2024. gada 27. maijs, 19:31

Iztukšoti un vīlušies: šveicieši pēc zaudējuma pasaules čempionātā mazrunīgi

Sporta nodaļa

Jauns.lv

26. maija vakarā trešo reizi kopš 2013. gada sudraba medaļas pasaules čempionātā hokejā izcīnīja Šveices izlase. Finālā tā ar 0:2 piekāpās Čehijai un pēc spēles komandas pārstāvji un galvenais treneris pauda dziļu rūgtumu par cīņas iznākumu.

Vilšanos pēc zaudējuma 2024. gada pasaules čempionāta hokejā finālā neslēpa Šveices izlases treneris un hokejisti. Šveice piedalījās jau trešajā finālā kopš 2013. gada un visos piedzīvojusi zaudējumus – 2013. un 2018. gadā finālā tā zaudēja Zviedrijai, bet šoreiz Čehijai ar 0:2.

"Nav tā patīkamākā sajūta, ja esi bijis tik tuvu zelta izcīnīšanai. Nekad neesmu redzējis komandu ar tādu garu, taču tāpat ar to nebija pietiekami," pēc spēles iztukšots bija galvenais treneris Patriks Fišers. "Pusfināla mačā noteikti atstājām daudz spēka, un šoreiz nebijām tik enerģiski. Esmu lepns, ka man bija iespēja trenēt šo komandu, taču šis zaudējums ir sāpīgs."

"Godīgi sakot, vairs nevēlos redzēt otrās vietas. 2013. gads pierādīja, ka viss ir iespējams. 2018. gadā mēs jau bijām vairāk nobrieduši, bet šogad šķita, ka esam gatavi izcīnīt titulu. Mums bija iespēja, taču sportā ir tāpat kā dzīvē – ne vienmēr viss notiek pēc tava prāta."

Vīlies par zaudējumu bija arī Šveices izlases rezultatīvākais hokejists Kevins Fiala, kuru atzina par visa turnīra vērtīgāko spēlētāju. Viņš sacensību laikā guva septiņus vārtus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles, dalot turnīra otra rezultatīvākā spēlētāja godu (ar amerikāni Breidiju Tkačaku un atpaliekot vien no cita amerikāņa Meta Boldija). "Zaudējām finālā – ko citu es te vēl varu teikt. Ir diezgan grūti šobrīd sadzīvot ar emocijām. Varbūt pēc dažām dienām izjutīsim lepnumu par sasniegto. Tā bija ļoti cieša spēle jau no paša spēles sākuma."

"Man ne sevišķi interesē šī balva," pēc turnīra vērtīgākā spēlētāja apbalvojuma teica Fiala. "Man ne īpaši tas rūp, jo mēs neizcīnījām zelta medaļas. Neko vairāk nevaru pateikt." Līdzvērtīgus vārdus pauda pieredzējušais Andress Ambīls, kuram tas jau bija 19. pasaules čempionāts karjerā.

"Šobrīd nav man pārāk daudz domu par notikušo. Pavisam noteikti otrā vieta nav tā, ko vēlējāmies sasniegt. Kādā brīdī atceroties turnīru, varēsim būt gandarīti par iespēto, taču pāris nākamās dienas izjūtas nebūs patīkamākās. Abas komandas spēlēja labi savā zonā, taču iznākumu noteica pāris nianses."

Kopumā pasaules čempionātu ieskaitē Šveice ir tikusi pie veselām 12 medaļām – četrām sudraba un astoņām bronzām. Pēc diviem gadiem šveiciešiem būs iespēja cīnīties par augstākajām vietām savu skatītāju priekšā. 2026. gada pasaules čempionāts plānots tieši Šveicē – Cīrihē un Frīburgā.