foto: Paula Čurkste/LETA
Latvijas volejbolistes Eiropas Sudraba līgas mačā trīs setos pārspēj Gruziju
CEV Eiropas Sudraba līgas spēle volejbolā sievietēm starp Latvijas un Gruzijas valstsvienībām "Rimi" Olimpiskajā centrā.
Citi sporta veidi
2024. gada 24. maijs, 23:36

Latvijas volejbolistes Eiropas Sudraba līgas mačā trīs setos pārspēj Gruziju

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu volejbola izlase piektdien Rīgā Eiropas Sudraba līgas mačā trīs setos uzvarēja Gruziju. Latvijas volejbolistes bija pārākas ar rezultātu 3-0 (25:23, 25:14, 25:14).

Latvietēm Marta Kamēlija Levinska guva 18 punktus, Anijai Jurdžai bija 14 punkti, bet Paula Nikola Ņečiporuka guva desmit punktus. Pretiniecēm deviņus punktus guva Lizija Irine Lobžanidze, kura četrreiz izcēlās blokā.

Spēli Latvijai uzsāka Lāsma Ozola, Levinska, Elvita Dolotova, Ņečiporuka, Anna Rīta, Jurdža un "libero" Elīna Zvaigzne un Linda Šteinberga.

Pirmajā setā Gruzijas spēlētājas pēc labām servēm guva četrus punktus pēc kārtas, panākot 5:2. No 7:12 atspēlējās Latvija vien seta vidū, pēc Anijas Jurdžas uzbrukuma panākot 13:13. Nākamos trīs punktus guva Gruzija, bet Latvijas volejbolistes izšķirošo izrāvienu sešu punktu vērtībā veica seta otrajā pusē, izvirzoties vadībā ar 20:17. Sets beidzās ar Levinskas bloku - 25:23.

Otrajā setā pēc Levinskas uzbrukuma Latvija guva trīs punktus pēc kārtas, panākot 6:3 vadību. Rezultāta starpība pieauga, sākot ar seta vidu. Levinskai servējot un otrajā zonā uzbrūkot uz maiņu laukumā nākušajai Megijai Dambrehtei, rezultāts no 17:12 pieauga līdz 23:12, setam punktu ar uzbrukumu pieliekot Dambrehtei - 25:14.

Trešais sets pēc nobloķēta Martas uzbrukuma sākās ar 4:1 Gruzijas labā. Pēc 3:5 Latvija pēc diviem Karmenas Strukas "eisiem" panāca 9:5, pēc tam pakāpeniski palielinot pārsvaru. Spēli ar bloku pabeidza uz maiņu laukumā nākusī Līva Sola - 25:14.

Laukumā tika visas 14 mačam pieteiktās spēlētājas.

Latvijas izlases treneris Arvils Keišs sarunā ar Latvijas Volejbola federāciju (LVF) teica, ka Gruzijai ir labas spēlētājas, kas spēlē labos čempionātos.

"Izanalizējām pretinieces, un vairāk vai mazāk tas, ko no viņām gaidījām, arī piepildījās. Viņām mūs pārsteigt neiznāca, un daudz kas bija atkarīgs no tā, cik disciplinēti nospēlēsim paši un kā ievērosim spēles zīmējumu," spēli komentēja Keišs. "Pirmajā setā Gruzija spēlēja ļoti labi, tas bija Gruzijas spēlētāju labākais sets. Mūsu spēlētājām varbūt sākumā nedaudz pietrūka pārliecības, taču ātri tikām ar to galā un seta beigās pierādījām, ka varam spēlēt drosmīgi un esam gatavi cīnīties."

Zvaigzne secināja, ka izlase ļoti labi nospēlēja gan pret Islandi, gan Ungāriju.

"Šodien laukumā bija atbrīvota atmosfēra, un tas mums ļoti palīdzēja gūt svarīgus punktus. Bija daudzas situācijas, kad labi nospēlējām blokā un servju uzņemšanā. Tāpat lielu lomu šodien nospēlēja mūsu serves," pēc mača teica Zvaigzne. "Pirmajā setā, man liekas, sākumā patraucēja uztraukums. Šī diemžēl bija vienīgā spēle mājās, un sākums savu skatītāju priekšā bija emocionāls. Savukārt servju uzņemšanā sākumā bija jāatrisina jautājums, kura spēlētāja ņems bumbu, kad servēts tika pa vidu. Gruzīnietēm turnīrā ir vienas no spēcīgākajām servēm, un bija grūti saprast, cik tālu bumba lidos."

Vēl piektdien Luksemburga savā laukumā ar 3-0 (25:21, 25:17, 25:17) pieveica Fēru salas.

Turnīra tabulas galvgalī ar trim panākumiem trīs spēlēs ir Melnkalne un Somija, Latvijai ir trīs uzvaras četrās cīņās, bet divas uzvaras divās cīņās ir Ungārijai.

Svētdien bija paredzēta spēle ar Bosniju un Hercegovinu, taču šīs valsts izlase atteicās no dalības turnīrā, un Latvijai tāpat kā vēl piecām izlasēm jau ir ieskaitīta uzvara ar 3-0 (25:0, 25:0, 25:0).

Pirmajā spēlē 17.maijā Islandē Latvija ar 3-1 (20:25, 25:18, 25:14, 25:19) pārspēja mājinieces, bet dienu vēlāk ar 1-3 (21:25, 30:28, 9:25, 18:25) zaudēja Ungārijai.

Šogad Eiropas Sudraba līgā spēlē desmit komandas. Latvijai ir paredzēts aizvadīt sešas spēles, turklāt - divas ar Ungāriju.

Sievietēm Sudraba līgā sacensības norit četras nedēļas nogales pēc kārtas, sākot ar 16.-19.maiju un beidzot ar 7.-9.jūniju, Latvijas valstsvienībai startējot pirmajās trijās nedēļas nogalēs.

Sudraba līgā uzvarētājas tiks noskaidrotas divās finālspēlēs abu komandu laukumos.

Gatavojoties Eiropas līgas sacensībām, Latvijas volejbolistes pārbaudes spēlēs Tallinā ar 1-3 un 2-3 piekāpās Igaunijas valstsvienībai.

2023.gadā Latvijas vīriešu izlase, kura šogad Eiropas līgā nestartē, uzvarēja Eiropas Sudraba līgā, bet sieviešu valstsvienība Sudraba līgā ar divām uzvarām ieņēma trešo vietu grupā, finālčetrinieka mačiem nekvalificējoties.

Kopā ar galveno treneri Daniēli Kaprioti izlasē strādā treneri Arvils Keišs un Inguna Minusa, fizioterapeits un fiziskās sagatavotības treneris Roni Antero Rekola, statistiķis Mareks Maksimovs un menedžeris Kristaps Čerņavskis.

Latvijas sieviešu volejbola izlases kandidātes:

cēlājas - Elvita Dolotova (RSU/MSĢ), Elza Reknere (RVS/LU);

pirmā tempa spēlētājas - Lāsma Ozola (RVS/LU), Anna Rīta (Ostina Pī Valsts universitāte, ASV), Karmena Struka (RSU/MSĢ), Junora Vagele (Klužas-Napokas "U NTT Data Cluj", Rumānija);

diagonāles spēlētājas - Marta Kamēlija Levinska (Ankaras PTT, Turcija), Megija Dambrehte ("Hameenlinna", Somija), Anete Čelnova (RVS/LU), Līva Sola ("Jelgava"), Katrīna Struka (RSU/MSĢ), Anija Jurdža (Saloniku "Aris", Grieķija);

otrā tempa spēlētājas - Paula Nikola Ņečiporuka ("Belfort", Francija), Anna Cepurīte (RVS/LU), Agija Ankevica (RSU/MSĢ);

"libero" spēlētājas - Elīna Zvaigzne, Sindija Bože (abas - RVS/LU), Linda Šteinberga, Megija Grundmane (abas - RSU/MSĢ).