Citi sporta veidi
2024. gada 5. aprīlis, 19:20

Viens pēc otra pieveikti čempioni! 17 gadus vecais šautriņu mešanas brīnumbērns Lūks Litlers turpina visus pārsteigt

Sporta nodaļa

Jauns.lv

17 gadus vecais šautriņu mešanas brīnumbērns Lūks Litlers ceturtdien svinēja pārliecinošu uzvaru pasaules astoņu vadošo sportistu premjerlīgas 10. kārtā Mančestrā, finālā ar 6-3 pārspējot 2021. gada pasaules čempionu, velsieti Gervinu Praisu.

Jaunais talants Litlers, kurš šautriņu mešanas sportā šogad ielauzies kā kvēlojoša komēta, ceturtdaļfinālā salauza trīskārtējā pasaules čempiona, holandieša Maikla van Gervena pretestību (6:3), bet pusfinālā pārspēja Nīlu Aspinālu (6:4).

Pirms nedēļas Litlers izcīnīja savu pirmo premjerlīgas titulu, Belfāstā uzvarot pašreizējo pasaules čempionu Lūku Hamfrīzu (6:5), Martinu van Gervenu (6:3) un finālā Neitanu Aspinālu (6:4).

Profesionālo šautriņu metēju premjerlīga jeb BetMGM Premier League Darts ir elites turnīrs, kurā piedalās astoņi pasaules labākie spēlētāji. 16 nedēļas pēc kārtas tiek aizvadīti izslēgšanas turnīri dažādās Eiropas pilsētās, bet 23. maijā četru vislabāko spēlētāju cīņā Londonā noskaidrosies premjerlīgas uzvarētājs.

Lūks Litlers ir visu laiku jaunākais šautriņu metējs, kurš ir uzaicināts piedalīties šajā turnīrā. Šādu godu viņam nodrošināja fantastiskā debija šā gada pasaules čempionātā, kurā viņš sensacionāli tika līdz pat finālam, piekāpjoties tikai pasaules ranga līderim Lūkam Hamfrīzam.

Ar iekļūšanu pasaules čempionāta finālā 16 gadu un 347 dienu vecumā Litlers pārspēja Kērka Šeperda sasniegumu, kurš 2008. gadā iekļuva pasaules čempionāta finālā 21 gada un 88 dienu vecumā, un viņam vēl ir daudz laika, lai pārspētu van Gervena rekordu — 24 gadu vecumā kļūt par čempionu. Vai viņam izdosies šo sasniegumu pārspēt, rādīs laiks.

Vismaz mediju ievērību un skatītāju sirdis Litlers ir ieguvis — viņa finālu pret Hamfrīzu “Sky Sports” kanālā noskatījās rekordskaits, kāds fiksēts nefutbola sacensībās — 4,8 miljoni skatītāju, pārspējot iepriekšējo rekordu 2,32 miljonus Litlera pusfināla spēlē un pārliecinoši pārspējot 2015. gada finālu, kad gigantu, divkārtējā pasaules čempiona Garija Andersona un leģendārā 16 (sešpadsmit!) reižu čempiona Fila Teilora spēkošanos noskatījās 1,65 miljoni līdzjutēju.

Jāpiebilst, ka 2005. gadā izveidotajā premjerlīgā sākumā dominēja tieši Fils Teilors, triumfējot sešas reizes. No pašreizējiem dalībniekiem tikai Maiklam van Gervenam ir izdevies kļūt par premjerlīgas čempionu — veselas septiņas reizes, tostarp pēdējos divos gados.

Pašlaik pēc 10. kārtas vadībā sensacionāli izvirzījies Litlers ar 23 punktiem (2 uzvarēti posmi), viņam seko Hamfrīzs ar 22 punktiem (3 uzvarēti posmi), Aspināls ar 18 punktiem (1 uzvarēts posms), bet četrinieku noslēdz trīskārtējais (2014., 2017. un 2019.g.) pasaules čempions van Gervens ar 17 punktiem (3 uzvarēti posmi). 5. vietā ir latviešu šautriņu metēja Madara Razmas pāridarītājs šīgada pasaules čempionātā, 2023. gada pasaules čempions Maikls Smits ar 15 punktiem (1 uzvarēts posms), bet tabulu noslēdz 2018. gada pasaules čempions Robs Kross (11 punkti), 2021. gada pasaules čempions Gervins Praiss (10 punkti) un divkārtējais (2020. un 2022.g.) pasaules čempions Pīters Raits (4 punkti), kuri šogad nav uzvarējuši nevienā premjerlīgas posmā.

Nākamais posms notiks 11. aprīlī Birmingemā.