foto: EPA/Scanpix
Verstapens Austrālijā izstājas, trešo uzvaru karjerā izcīna Sainss
“Ferrrari” lielā dienā Austrālijas F-1 posmā.
Citi sporta veidi
2024. gada 24. marts, 09:20

Verstapens Austrālijā izstājas, trešo uzvaru karjerā izcīna Sainss

Sporta nodaļa

jauns.lv / F1.lv

Par Austrālijas GP izcīņas uzvarētāju kļuvis Karloss Sainss, “Ferrrari” komanda F-1 trešajā posmā izcīnījusi dubultuzvaru, bet Makss Verstapens tehnisku problēmu dēļ piedzīvoja pirmo izstāšanos divu gadu laikā.

Verstapens startā noturēja vadību, bet viņam sekoja Saincs, Lando Noriss, Šarls Leklērs un Oskars Piastri. Serhio Peress sākumā saglabāja sesto vietu, bet tad viņu apdzina Rasels.

Saincs neatpalika no līdera un otrajā aplī izvirzījās vadībā, kamēr Verstapens sūdzējās, ka mašīna grūti turas trasē. Ceturtajā aplī no auto aizmugurējās labās puses sāka parādīties dūmi un ātri vien kļuva skaidrs, ka sacensības turpināt nebūs iespējams. Pēdējo trīs sezonu čempions lēnām atgriezās boksos, kur spēkrats jau pamatīgi dūmoja un tika apdzēsts. Neizturēja bremzes, un Verstapens boksos izrādīja atklātu neapmierinātību.

Tagad Saincs ar nelielu, bet drošu pārsvaru brauca priekšā Norisam, kuram cieši sekoja Leklērs un Piastri. No vadošā četrinieka desmitajā aplī pirmais pitstopā devās Leklērs, viņam sekoja Piastri, bet pēc atgriešanās trasē abiem bija nepieciešams laiks, lai tiktu garām Pjēram Gazlī un Niko Hilkenbergam, kuri bija daudz lēnāki un boksos vēl nebija pabijuši.

Zaudējis līderim jau ap astoņām sekundēm, 15. aplī no otrās vietas boksos iebrauca Noriss, bet trasē atgriezās aiz Leklēra un Piastri. Apli vēlāk pirmo riepu maiņu veica Saincs, nonākot trasē aiz Fernando Alonso, kurš vēl nebija iebraucis pie mehāniķiem.

Drīz pēc tam Luiss Hamiltons, tobrīd nokļuvis aiz Peresa, izstājās ar beigtu motoru, kā rezultātā tika izsludināts virtuālās drošības mašīnas periods. Tas Alonso ļāva veiksmīgi izmantot iespēju pitstopa veikšanai un pēc tā “Aston Martin” pilots nokļuva piektajā vietā. Peress tikmēr pēc sava boksu apmeklējuma bija zaudējis pozīciju arī Lensam Strolam. Turpmākajos apļos Peress bija ātrs un apdzina gan Strolu un Raselu, gan pēc tam arī Alonso, paceļoties uz piekto vietu.

Leklērs sākotnēji pēc pitstopiem šķita gatavojamies cīņai ar Saincu, tomēr komandas biedrs drīz vien sāka veidot pārsvaru. Tikmēr “McLaren” piloti apmainījās pozīcijām, Norisam nonākot trešajā vietā, un pilots sāka tuvoties Leklēram. Kad atstatums bija vairs tikai pusotra sekunde, Leklērs ziņoja, ka riepas ilgi vairs neizturēs un 35. aplī brauca boksos otro reizi. Trasē sportists atgriezās par mata tiesu priekšā Peresam un Alonso.

Piastri boksos devās 40. aplī, vēl pēc apļa otro pitstopu veica Noriss, bet 42. aplī arī Saincs, kurš pirms tam bija ievērojami priekšā komandas biedram un trasē atgriezās ap septiņām sekundēm priekšā Leklēram. Vairāk kā trīs sekundes no Leklēra pēc riepu maiņas zaudēja Noriss.

Turpinājumā intrigas cīņā par pirmajām vietām izpalika, Saincam pārliecinošā manierē aizbraucot līdz uzvarai. Jāatgādina, ka vēl iepriekšējo posmu Saūda Arābijā pilots bija spiests izlaist apendicīta operācijas dēļ. Leklērs finišēja otrais, tālāk aizmugurē Noriss un Piastri, bet piekto vietu guva Peress, neizrādot pretenzijas uz vadošo četrinieku.

Sacīkstes izskaņā sesto vietu no Rasela bija spiests aizstāvēt Alonso. Tas beidzās dramatiski, jo “Mercedes” pilots, dzenoties pakaļ konkurentam, pēdējā aplī nenoturējās trasē, ietriecoties sienā un paliekot ar sadauzītu mašīnu uz trases braucamās daļas. Finišs tika šķērsots, trasē esot virtuālajam drošības auto periodam. Alonso līdz ar to noturēja sesto vietu, bet pirmo desmitnieku noslēdza Strols, Juki Cunoda, Niko Hilkenbergs un Kevins Magnusens.

Arī iepriekšējo reizi Verstapens izstāšanos piedzīvoja tieši Melburnas trasē – tas notika 2022. gada sezonā. Savukārt Saincs iepriekšējo reizi uzvarēja pagājušā gada posmā Singapūrā. Pērn tas bija vienīgais posms, kurā “Red Bull” vienība neizcīnīja uzvaru. Visā F1 karjerā spāņu pilotam šis ir trešais panākums.

Pēc divām nedēļām, 7. aprīlī, Japānā, Suzukas trasē tiks aizvadīts F1 čempionāta ceturtais posms.